Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hardkor--a wiecej ktos płaci niz 7+vat? W lubelskim wxzyscy skupuja jednakowo, a jak widze to towaru za wiele nie ma!

Widac to bylk nawet po polach.

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam pytanie odnośnie firmy Martin Bauer Polska, pytanie do rolników którzy kontraktują i sprzedają tam zioła. 

Chodzi o to czy również u was w ostatnich kilku latach firma zaczęła stawiać coraz bardziej rygorystyczne wymagania co do ograniczenie ŚOR i zaczęto mieć zarzuty do jakości sprzedawanego zioła??

Powiem tak, rozumiem że wymagania są , ale jeszcze kilka lat temu firma płaciła cenę wyższą od rynkowej  że tak powiem za ograniczenie stosowania oprysków kosztem większego nakładu na pracę ręczną(gracowanie). Taki układ był raczej sprawiedliwy. Lecz od około 3-4 lat firma praktykuje stawianie coraz większych ograniczeń co do stosowanie ŚOR obniżając jednocześnie cenę za wyprodukowany towar. Już kilka razy mi się zdarzyło że zaproponowano mi cenę niższą od ceny rynkowej, gdzie nie ma takich rygorystycznych wymagań. A jeśli się nie zgadzasz na ich propozycję cenową to straszą tym że nie zawrą z tobą nowej umowy na kolejny rok.

Muszę powiedzieć że po tym roku ludzie będą rezygnować chyba z tej firmy bo wymaga coraz więcej a nic nie daje w zamian, a przecież nasze koszty rosną (nawozy, praca ludzi-gracowanie, młócenie, opał-suszenie). Znam kilka osób które jeszcze przystały ale z wielkim rozczarowaniem na warunki firmy, lecz każdy mówił że jeszcze ten rok zobaczy co będzie. Zastanawiam się nad rezygnacją ze współpracą z nimi i szukam innej może firmy bardziej skierowanej w stronę producenta.

No i tak na koniec chcę zapytać osób które sprzedają zioła w firmie Martin Bauer Polska, czy u was również dzieje się coraz gorzej?? 

Edytowane przez kelwinik
Opublikowano

Witam!

Panowie mam kilka pytań związanych z siewem tymianku, ponieważ w tym roku będę siał go pierwszy raz, także chciałbym się dowidzieć jaki jest optymalny rozstaw międzyrzędzi? Gdyż przymierzam się do zrobienia swojego siewnika ciągnikowego (oczywiście z kilku siewniczków ręcznych), którym będę siał cząber i właśnie tymianek. Cząber na ogół siałem w rozstawie 28-30cm i czy ten rozstaw międzyrzędzi byłby dobry w tymianku?

Mam jeszcze jedno pytanie w związku z siewnikiem, ponieważ w ogłoszeniach na olx-e widziałem tego typu siewniki dodatkowo z wałem gładkim z przodu, były też i z dwoma wałami (z przodu i z tyłu), także doradźcie koledzy czy w siewniku do tymianku takie wały są potrzebne? Bo jeśli tak to posiadam gładki wał i mógłbym wykorzystać go podczas budowy siewnika.

Za wszelkie odpowiedzi i porady z góry dziękuje!

Opublikowano

Do hardkor113 wielkie dzięki kolego za cenne wskazówki!

Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie nasion tymianku, a mianowicie czy ktoś z kolegów forumowiczów ma jakieś namiary na sklep czy może centralę nasienną z kwalifikowanym materiałem siewnym ziółek i przypraw (między innymi tymianku)?

Szukałem sporo w necie, ale nic takiego nie mogę znaleźć, także też nasiona cząbru zawsze nabywałem jak to mówią z ,,drugiej ręki''.

Opublikowano

Co do nasion tymianku to jest bardzo duża rozbieżność cenowa tzn z tej drugiej ręki i np ze sklepu z nasionami . Przykładowo teraz nasiona na wolnym rynku chodzą 13-150zł za kg a w sklepie z nasionami 350zł za kg . I nie koniecznie muszą być te tańsze gorsze od tych drogich . Ja co roku sobie zostawiam ok 20 arów na nasiona i mam swoje ewentualnie dla znajomych do sprzedania jakieś 20-30kg . Ogólnie to z nasionami różnie bywa ale lepiej je kupić od kogoś zaufanego .

Opublikowano

Do Pawel89pl masz rację kolego i zgadzam się z tym co napisałeś, bo sam parę lat temu naciąłem się kupując nasiona cząbru, ale tak to już bywa.

A może kolego miałbyś na zbyciu jeszcze  nasiona tymianku? Dużo mi nie potrzeba w granicach 2-3kg.

Opublikowano (edytowane)

Tak dokładnie . Jak chcesz to Ci mogę wysłać jakąś próbkę to sobie zobaczysz jakie ma wschody i wtedy się określisz co i jak 

Edytowane przez Pawel89pl
Opublikowano

Tak czytam te komentarze, odosnie tego ze towaru nie ma, a jeszcze dwa lata temu kolejki do suszarni byly jak ze zbozem w zniwa, wszystko polegako na tym zeby zniechecic ludzi do uprawy, np tym, ze umowione terminy suszarni byky przesuwane nawet o tydz lub dwa. A teraz towaru nie ma? To Ci hektarowce co sieli po 8 ha, juz sie zniechecili? 

Opublikowano

W 2018 roku jak byś nie zauważył była susza a w uprawie ziół jak nie ma wody to nie ma towaru . Lata ubiegłe były bardzo sprzyjające to i był nadmiar towaru . Każdy rok jest inny .

Opublikowano
Cytat

Witam Rolników podejmujących ciężki kawałek chleba.

Jak tam wasze rozważania co do siewu, u  mnie temperatura gleby 6 st.C w poradniku ogrodniczym wyczytałem że optymalna to 15-18C.

Czekając na taką temperaturę jest ryzyko że będzie problem z wilgocią. 

Jakieś sugestie?, doświadczenia w temacie?

Opublikowano

Sianie koło połowy kwietnia przynosi zazwyczaj dobre rezultaty. A ktoś może ma doświadczenie w sianiu tymianku po rzepaku? Czym zwalczać samosiewy poza motyką czy lepiej odpuścić siew na takim polu? Pasuje mi akurat jeden maly kawałek i chyba zaryzykuje.

Opublikowano
jogus napisał:

Sianie koło połowy kwietnia przynosi zazwyczaj dobre rezultaty. A ktoś może ma doświadczenie w sianiu tymianku po rzepaku? Czym zwalczać samosiewy poza motyką czy lepiej odpuścić siew na takim polu? Pasuje mi akurat jeden maly kawałek i chyba zaryzykuje.

Siej nie bedzie duzo samosiewow. Plug wrzuci to glebiej i nie wzejda

Opublikowano

Panowie, nikt nie pryskał boxerem 800 ec ? Boxer ma rejestrację w tymianku . Zastanawiam się jaką dać dawkę bo w tamtym roku dałem 3 l / ha 1 dzień po siewie tymianku i nic nie zeszło. 

Opublikowano
2 minuty temu, brico napisał:

Panowie, nikt nie pryskał boxerem 800 ec ? Boxer ma rejestrację w tymianku . Zastanawiam się jaką dać dawkę bo w tamtym roku dałem 3 l / ha 1 dzień po siewie tymianku i nic nie zeszło. 

Z tym Boxerem po siewie to rzeczywiście lipa nie wiem  jakim cudem ma rejestracje , robiłem 3 próby w dawce jak piszą  i 3 razy spaliło tymianek  ,można by spróbować po wschodowo w późniejszej fazie