Skocz do zawartości

Produkcja siana i sianokiszonki na sprzedaż

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na  taką powierzchnię  oczywiście  że  nie  ma  sensu  kupować , lepiej  wynająć i prasę  i owijarkę .

Transport i ładowanie to raczej   we  własnym  zakresie .

Jak  kiszonka  na  sprzedaż  to  im  więcej  szt  tym lepiej , więc  słabo  zbita korzystniej  wyjdzie  :D tylko na  następny  rok  klientów  może nie  być .....

andrzej2110

Mam tura  na  swojej c330 , do słomy i siana  wystarczający , ładowałem nim  też obornik  z  pryzmy głównie  [ponad  150  rozrzutników rocznie,  brałem  indyczy  z okolicznej   fermy i trochę podłoża  z  pieczarek   ] ale  do sianokiszonki nie idzie  tym  robić .

rozwaliłem  2  nowe  pompy  , pogiąłem  siłownik, oba  ramiona  od  kolumny pospawane , przedni  sworzeń  2  razy  robiony w  ciągu 6 lat .

kiszonkę  przez  kilka  lat ładowałem 1224 z  turem , podnosił  bez problemu  ,ale  ta zwrotność....... :P

Niedawno  kupiłem  Ford -New Holland 7740 też  z  turem i  myślę  że odciąży c330  przy  oborniku i z  kiszonką  pójdzie  zręczniej  ;)

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/12656-ciagniki-ford/page-10?do=findComment&comment=1472268

Opublikowano

któryś z kolegów napisał o suchym sianie, tak może i to jest dobre ale nie mam bardzo gdzie to składować. Fakt stodołe mam ale nie zmieściłaby tyle tego a kiszonka to i na dworzu postoi. No wiadomo, że im więcej szt tym lepiej ale co za tym idzie większy koszt produkcji. Jakby jakoś to się opłacało to by jakąś dzierżawę by złapał.

A jeszcze jedna myśl mi przeszła przez głowe. Słyszałem, że jest coś takiego jak dopłata do wylęgu dzikich zwierząt, głownie chodzi o ptactwo( nie wiem jak to się fachowo  nazywa). Sprawa przedstawia się tak, że przez 5 lat nie może być siane zboże iyp ale o trawie nic nie jest powiedziane. Po tych 5 latach składa się do agencji o dopłaty własnie na takie wylęganie i kosi się to co na tym polu jest raz do roku bodajże do końca sierpnia. Słyszałem, że dopłaty w miarę spore są na to. Nie wiem czy to jest plotka i wymysł ludzi czy to jest prawda. Wie coś ktoś o tym? Pomyślałem sobie tak, że posiałbym tą trawę kosił ją normalnie przez te 5 lat i sprzedawał na kiszonke nawet jeśli by szału z tego nie było a po tych 5 latach złożył na te wylęganie. Jak to się wam widzi>

Opublikowano

Przy  tych  dopłatach  potrzebna  jest  ekspertyza  ornitologa  z uprawnieniami - że  gniazdują tam jakieś ptaszki  chronione  ,

jest to możliwe  tylko na  trwałych użytkach  zielonych i  wniosek  składasz  w  tym  roku  co  przechodzi  ekspertyza  , nie  trzeba  czekac  5  lat , ale  kosić można  chyba  dopiero  po  1  sierpnia , więc  kiszonka  z  tego żadna  

Teraz  podobno  ten  pakiet  jest  na  Natura  2000  ,  a

na  pozostałych  tuz-ach można  zrobić  pakiet  botaniczny -  trzeba  ekspertyzę  botanika  - że  są  jakieś roślinki chronione .....

Opublikowano

Chodzi o Wariant 4.1. Ochrona siedlisk lęgowych ptaków- jeden z bardziej popularnych pakietów.

Kasa za ten pakiet to 1200zł/ha a na obszarze Natura 2000 1370zł/ha - o ile pamiętam.

ale dotyczy tylko trwałych użytków zielonych, no i koszenie po 1.VIII, więc nawet na siano zebrana masa się nie nadaje.

Opublikowano

O dobre zbelownie martwić się nie Musze bo mój znajomy rolnik by to róbil i robiły to jak dla siebie. fakt mogę wydzierżawic ale nie chce odrazu w duże koszty się wpedzac o na swoim spróbować a potem ewentualnie dobrać ziemię. fakt Lubie to robić. jeśli by mi zostało 4tys bym był zadowolony... a znowu kupować prasę i wyrazie coś się popsuje i mogą dojść duże kosztu naprawy dlatego wolę zapłacić za sprawowanie i mieć spokój takie moje zdanie

A no to na Twoim miejscu warto zaryzykować, dobierz odpowiednia gatunki traw, dorzuć trochę lucerny i koniczyny czerwonej i będzie super sianokiszonka. W moich warunkach musiałbym kupić ciągnik z turem, prasę jaszcze jakaś dobrą przyczepę do transportu, za dużo wkładu i nie wiadomo kiedy by się zwróciło. A jak Ty masz ludzi co zrobią usługi dobrze to próbować można.

Opublikowano

To ze zrobią dobrze to martwić się nie Musze. co do transportu belek to mam przyczepę i jedna bym pożyczył i jak nie w dwa dni to w trzy zwioze. o takie coś mi chodziło jak koledzy napisali powyżej. jak myślicie warto w to wchodzić

Opublikowano

witam ja mam na lakach pakiet rolnlsrodowiskowy :3.2.1. Ekstensywna gospodarka na lakach i pastwiskach na obszarach Natura 2000.doplata wynosi 500zl do ha a przy 8,5ha to już trochę jest .Mogę kosic 2 razy pierwszy raz po 1 czerwca i drugi raz musi być posprzątane do 30 września wiec mnie to pasuje . tyle tylko ze trzeba zostawić 5 procent każdej działki nie skoszonej dla ptaszków i innych zwierzątek co roku w inny miejscu  polecam ten pakiet .

Opublikowano

krzysiek03 i tu się mylisz że wpisujesz tylko do tabelki bo np jeśli ktoś kupi u ciebie jakiś towar i zbada to wyrywkowo to możesz mieć niewesoło

a każdy ma swój rozum i wie że krowy mogą mieć biegunke a nawet zkazić mleko

Pkt. 1.10 – popełnianie błędów ortograficznych w postach/komentarzach

+1p. ostrzeżeń. 

Edit: kris14

Opublikowano

Odchodzę od produkcji zwierzęcej i tak się zastanawiam co się bardziej opłaci zostawić pastwiska i łąki, czy to zaorać o zrobić pole, jest tego kilka ha ziemia kl 4-6ta sytuacja wygląda tak że jakby tą łąkę skosił to i może ktoś by to tam i zebrał, docelowo  i jakiś pakiet botaniczny by wyszedł, a na polu to co bym tam miał to jakieś mieszanki zbożowe jakiś jęczmień czy pszenżyto, ale w uprawę pola to tak lekko licząc mogą być większe nakłady a jak będzie suchy rok to można nic nie zebrać, także zostawić te TUZ-y czy orać?

Opublikowano

To zależy od wielu czynników od ceny zboża i czy masz swój kombajn, a podczas suszy zboże zawsze jakieś jest a trawa ? w mojej okolicy w poprzednim roku słoma była droższa od sianokiszonki. Ja gdybym stał przed takim wyborem (mam swój kombajn) stawiał bym na zboże, zawsze można sprzedać bez problemu na młyn a słomę nawet w pokosie.

Opublikowano

I zależy gdzie ta działka położona . Są miejsca , że żebyś nie wiem jak się starał , to i tak tam zawsze łąka będzie , bo np rzeka co roku pawie zalewa . B)

Opublikowano

zależy też z jakim przeznaczeniem była by ta łąka czy jakaś trawa na nasiona czy typowo na zielono I tak jak kolega mowil czynnikiem jest pogoda.
ja bym stawiał jeżeli już chodzi o zboza na rośliny mało wymagające czyli owies lub gryka lub jedno i drugie wtedy możesz wejść w program z gryka i dodatkową dopłatą to hektara jak masz tam kilka tych hektarów... musisz tak kombinować żeby nie robić nakładu a dobre pieniądze z tego zebrać ☺ powodzenia

Opublikowano

A co z koniczyną, lub lucerną może by tak zaorać te pastwiska i zasiać koniczynę, jak to jest z tymi dopłatami do koniczyny raz tylko dostanę czy następne lata mogę tylko kosić raz zasianą i brać dopłaty białkowe?>

ps. jakie są te dopłaty do gryki ktoś tu wspominał

Opublikowano

Na stare tuzy jest program - łąki, czy tam pastwiska ekstensywne. Kosić możesz 2razy w roku(po 15czerwca), 60kg N. Zwykła dopłata + ~1000zl. Botanik musi Ci tylko znaleźć dana roślinkę wśród traw. Botanik - 2000zl - powyżejw10ha(zwracają z kolejnymi dopłatami) + zrobienie wniosku koło 1000zl. Jak masz czas i chęci to sam robisz baloty i opierniczasz, jak nie to w dzierżawę i po problemie.

Opublikowano (edytowane)

Oddaj te ha w dzierżawe dostaniesz czysty pieniądz za dopłaty,a i Ty nie będziesz się pląntał na polu z takimy pomysłamiswoje ha h

swoje ha już dawno oddałeś?

Edytowane przez Wojtek026