Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

witam, niewiem gdzie dokładnie ten temat zamieścić, ale jest coś w nim z prawem mi się wydaję , więc tu go umieszczam. Otóż używam,dzierżawię gruntu rolnego (łąka) od ponad 30-stu lat (tzn moja rodzina go używała , ja obecnie) no i wszystko fajnie jest, aż do dzisiaj, ponieważ właściciel, od którego ją dzierżawię chce ją sprzedać, czy ma on prawo to zrobić? czy nie jest jakiś przepis czasem ze po 20 latach użytkownik nieruchomości staje się jej właścicielem? A więc proszę o wasze wypowiedzi na ten temat.

Edytowane przez azifelek115622
Opublikowano (edytowane)

Możesz złożyć do sądu wniosek o zasiedzenie po 30 latach użytkowania. Jeśli Ci się uda ziemia jest Twoja.

Kolega ma takie prawą i każdy prawnik to powie.

Edytowane przez elemer
Opublikowano

Hej

Chodzi ci pewnie o zasiedzenie, ale on jest właścicielem obecnym jak by go nie było to znaczy była by to działka niczyja to w tedy mógłbyś się starać o nabycie tej działki, jako posiadłość o zasiedzenie odkup od niego zaproponuj minimalnie wyższą kwotę i po sprawie .

Opublikowano

gdybyś tego nie dzierżawił tylko trzymał w tzw. "złej wierze" przez 30 lat mógłbyś stać się właścicielem tej ziemi przez zasiedzenie ale skoro była to dzierżawa to nie masz do tego prawa. i jeszcze jedno to właściciel musi udowadniać że grunt jest jego i ty tylko dzierżawiłeś. teoretycznie jak nie ma żadnej umowy na papierze a ty masz świadków na to że posiadasz ten grunt ponad 30 lat to możesz spróbować to przejąć

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się zasiedzenie jest gdy nie ma właściciela, lub gdy nie można go ustalić co praktycznie wychodzi na to samo. Ludzie zastanówcie się jakie głupoty piszecie jak by właściciel nie miał papieru na glebe to jak by ją sprzedał, kto by kupił bez papieru, jaki notarjusz by akt spożądził. Myśleć trzeba.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Nie rozumiem waszych żartów. Kolega może się starać o to żeby ziemia stała się jego własnością. Takie są przepisy i takie sprawy bardzo często są wygrywane.

Opublikowano

Założenie sprawy cywilnej to bodajże 300 zł plus adwokat. Idź się poradź adwokata on Ci powie co i jak i poprowadzi sprawę. Napewno będzie się to opłacało.

Opublikowano

Naprawde dajcie sobie spokuj domorośli prawnicy. Myślicie że adwokat będzie radził za darmo. Dasz z 1000 to łaskawie paiery przejży, jak będziesz bulił dalej to po sądach będzie jeździł a na koniec i tak g z tego wyjdzie. Bo co jak co ale własność w tym kraju to święta rzecz i żaden sąd nikomu nie zabierze tego na co ma papier.

Opublikowano (edytowane)

no to git. są przypadki że sąsiedzi trzymają cudzą ziemie i wcale o tym nie wiedzą. hubertus - widzę że sam nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz

Edytowane przez wojtas
Opublikowano

Jeżeli dzierżawiłeś grunt to byłeś posiadaczem zależnym,a wówczas nawet 100 lat dzierżawy nie uprawnia do zasiedzenia.A właściciel może z nim robić co mu sie podoba.W umowie dzerżawy powinien być zapis o okresie jej wypowiedzenia,a jeżeli nie ma to przeważnie jest to koniec okresu zbiorów.

Opublikowano

ludzie a jakby ktos wam chcial ukrasc pole bo dzierzawil je 20 lat . o czym wy mowicie to jest skor...two i tyle .

jest wlasciciel jest pole to sobie chce sprzedac i to jest normalne . walnijcie sie mlotkiem w leb .

sory ale nie wytrzymalem i muysialem tak napisac

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez ever
      Witam. Dostałem w spadku kilka lat temu gospodarstwo rolne 8ha. Brak sprzętu rolniczego, zabudowań, zmusił mnie do oddania tej ziemi pobliskiemu rolnikowi w uprawę. Nie podpisywałem z nim żadnej umowy, nie wydzierżawiłem jej równiez pisemnie, tak na słowo uzgodniliśmy-niech uprawia. Dopłaty do upraw sam zgłasza i je otrzymuje, po czym mi zwraca. Mam wrażenie że nie wszystkie. Ale niejsza o tym. Chciałem się dowiedzieć bez umowy dzierżawy może on brać dopłaty? Dowiedziałem się również od innego rolnika że korzystniejszą dla mnie opcją byłoby prowadzenie gospodarstwa ekologicznego. Większe dopłaty o połowę, a może nawet więcej. W racji tego że nie posiadam budynków gospodarskich, maszyn rolniczych i tp., własne jego prowadzenie odpada. I tu mam pytanie , czy jest możliwość oddania tego gospodarstwa rolnikowi, który już prowadzi gospodarstwo ekologiczne? Czy taki rolnik mógłby je wydzierżawić pisemnie, lub ustnie uzgognić ze mną? Oczywiście brałby dopłaty po czym mi zwracał. Czy może on tak w trakcie powiększyć w ten sposób swoje gospodarstwo? Z góry dziękuję.
    • Przez Prawo4i4Finanse
      witam za względy na brak odpowiedniej kategori w dziale Giełda zamieszczam to ogłoszenie w najbardziej (moim zdaniem) odpowiednim dziale

Czy wiesz że możesz uzyskać odszkodowanie za słupy energetyczne i inne instalacje (linie telefoniczne, gazociągi, wodociągi, kanalizacje itd.) Wybudowane na twojej ziemi? -Każda osoba korzystająca bez podstawy prawnej z państwa nieruchomości winna zapłacić wynagrodzenie -od sierpnia 2008 istnieje możliwość zalegalizowania istniejącego stanu faktycznego np. linii energetycznej telefonicznej bądź światłowodowej biegnącej przez nieruchomość za odpowiednim wynagrodzeniem dla właścicieli -przedsiębiorstwa przesyłowe najczęściej wypłacają odszkodowania bez postępowania sądowego. Cała procedura trwa od 2 do maksymalnie 12 miesięcy -PRZYKŁAD linia przesyłowa biegnąca w ziemi na długości 15 metrów w Suchym Lesie (Powiat Poznański) na działce AG- właściciele otrzymali wynagrodzenie za ustanowienie prawa przemysłu w wysokości 30 000 zł. (trzydzieści tysięcy złotych) sprawy tego typu trwają u nas średnio około 5-6 miesięcy czyli wielokrotnie krócej niż u konkurencji zawdzięczamy to wysokiej pozycji na rynku oraz wielu tysiącom wygranych spraw w całej Polsce
      nasza Korporacja zajmuje się również kwestiami takimi jak:
      -Leasing
      -Dotacje unijne
      -REPRYWATYZACJA
      -Odszkodowania
      -Wypadki w rolnictwie
      -Pozwy zbiorowe
      -Wywiad gospodarczy
      -Usługi detektywistyczne
      -WINDYKACJA KRAJOWA I MIĘDZYNARODOWA
      -Zastępstwo procesowe
      Wszelkie informacje dostępne pod numerem telefonu 791-919-251

• Przez _Rolniczka_
      Witam mogę prosić o spis wymaganych dokumentów prowadzonych przez rolnika w gospodarstwie rolnym potrzebnych podczas kontroli

• Dodaj nową pozycję...
v