Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja również sieję rozsiewaczem, ale nie lejkiem, bo nie mogłem w nim dokładnie ustawić ilości wysiewu (trochę wyeksploatowany już był :rolleyes:). Obecnie rozsiewam rozsiewaczem Sulky DPX prima i bronuję później. Jak będzie wschodzić to zobaczymy niedługo.

• Like 1
Opublikowano
@kris14 pierwszy raz w tym roku siejesz przed gruberem???wydaje mnie się ze to troche zagłęboko bedzie...u mnie siejemy rozsiewaczem od zawsze

Pierwszy rok sieję przed gruberem, bo dopiero go w tym roku kupiłem, ale nie wydaje mi się żeby było za głęboko... :rolleyes:

Opublikowano
Ja też sieje lejkiem, ale dodaje do 10 kilo gorczycy 10kg nawozu i o wiele łatwiej jest ustawić siewnik..

ja sieje rozsiewaczem z Brzegu, co 18 m, najlepiej w bezwietrzna pogodę wtedy jest równo rozsiane. robie tak już 3 lata i ładnie wschodzi.

Opublikowano

a JA sieje gorczyce czy na poplon czy na zbiór to zawsze siewnikiem Amazone D4 przynajmniej bronować nie trzeba, a wschody są ładne, ale teraz planuje kupić Agregat podorywkowy z siewnikiem poplonów .

Opublikowano

Witam

Proszę o radę jak ustawić siewnik poznaniak z 85r., do siewu gorczycy na ziarno (jaki bieg i podobno przełożenie w skrzyni przestawia się koła zębate ?)

Dziękuje i pozdrawiam

Opublikowano
Ja poplony (m.in. gorczycę) sieję lejkiem przed gruberowaniem.

Jak masz grubera i siejesz poplony to zrób sobie taki zestaw jak ja -jest w galeri "trzy w jednym"

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez DanielFarmer
      Jak w tytule.Przymierzam się do zakupu rozsiewacza pod nawigację.Zalezy mi na dopracowanym zmiennym dawkowaniu oraz precyzyjnej zmianie szerokości rozrzutu oraz przede wszystkim na tym żeby nie rdzewiał.Ktory będzie miał najlepsze malowanie? W grze kuhn axis 30.2 i bogballe m35base.Na 99 proc biorę hydrauliczny napęd tarcz.Który z nich wybrać? A może jeszcze inny?
    • Przez yacenty
      Jak wygląda procedura kalibracji wagi w rozsiewaczach Kverneland Accord Vicon? Wymieniłem elastometry na nowe, wymieniłem czujnik referencyjny.
      Jak należy skalibrować rozsiewacz na nowych podzespołach?
    • Przez Artur312
      Witam zakupiłem niedawno rozsiewacz rauch beta 1500 . Poczebuje tabele wysiewu do poszczególnych nawozów. Czy ktos posiada moze .   
    • Przez vailus
      Witam. Mam pytanie odnośnie osłony talerzy. Czy ogólno dostępne na portalach osłony talerzy do rozsiewacz amazone zaf 402 i pochodne będzie pasowała do rozsiewacza amazone zae 402? Czy lepiej samemu coś rzeźbić?
    • Przez KarolaKarotka
      Witam, w tym roku zawitał na gospodarstwie rozsiewacz jak w temacie, po rozsianiu kilku ton ZakSan 33.5 wygląda na to że rozsiewa zdecydowanie za malo, prosze innych użytkowników tych rozsiewaczy o podpowiedzi.
      - wszystkie parametry nawozu wprowadzone z tabeli
      - pracuje w ciągniku z pompą 113 litrów na minutę na jednej parze hydrauliki
      - praca w trybie auto km/h + auto kg (jednak starano się utrzymywac stała predkośc 10 km/h i stałe obroty silnika 1750 obrotów)
      - pola przemierzone ciągnikiem z nawigacją rtk
      - testowo rozsiewanie bez zmniejszania dawki o 20% przy wysiewie od granicy
      - sygnał prędkości z gps, zgadza się z tym co pokazuje wyświetlacz w traktorze
      - rozsiew na 33 m, 22 sekcje co 1,5 metra kazda
  • Dodaj nową pozycję...
v