Skocz do zawartości

Gorczyca

center

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Ja sieje lejkem po podorywce i wtedy bronuje. Wschodzi dobrze, gorzej jak jest susza po żniwach. Ale ja dawałem w zeszłym roku 75 kg saletry + 17 kg gorczycy/ha i dziwię się Wam, że tylko 10 kg saletry dajecie na 10 kg gorczycy, no chyba, że tej gorczycy dajecie znacznie więcej. Mój sąsiad zawsze mówił, że daje 100 kg saletry + 20 kg gorczycy na ha.

Panowie może wiecie gdzie i za ile mozna sprzedac gorczyce.Ja mam siewnik poplonów na agregacie git sprawa

Młyn gorczycy w Słupcy (wlkp) - po ile nie wiem, ale zawsze tam odstawialiśmy. Co prawda Tobie to zupełnie nie będzie pasować, ale piszę "na zapas" ;)

A co do sposobu siewu - zawsze sialiśmy Poznaniakiem, rozstaw rzędów ok. 14 cm

ja mam rozsiewacz Kverneland rotaflow i powiem wam że siałem tym 17kg/h samej czystej gorczycy na 15m i idzie lux 10km/h naginałem:D MF :) a co do bronowania po talerzówce to nic sienie martw opuszczaj brony i jak się zapchają to ognia dalej same się wyczyszczą:) a jak masz wał to po wałuj pozdro;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez michal647
      Witam mam pytanie wie ktoś co zrobić aby rozsiewacz kos siał na oby dwie strony równomiernie a nie na 1 strone więcej nawozu 
    • Przez KarolaKarotka
      Witam, w tym roku zawitał na gospodarstwie rozsiewacz jak w temacie, po rozsianiu kilku ton ZakSan 33.5 wygląda na to że rozsiewa zdecydowanie za malo, prosze innych użytkowników tych rozsiewaczy o podpowiedzi.
      - wszystkie parametry nawozu wprowadzone z tabeli
      - pracuje w ciągniku z pompą 113 litrów na minutę na jednej parze hydrauliki
      - praca w trybie auto km/h + auto kg (jednak starano się utrzymywac stała predkośc 10 km/h i stałe obroty silnika 1750 obrotów)
      - pola przemierzone ciągnikiem z nawigacją rtk
      - testowo rozsiewanie bez zmniejszania dawki o 20% przy wysiewie od granicy
      - sygnał prędkości z gps, zgadza się z tym co pokazuje wyświetlacz w traktorze
      - rozsiew na 33 m, 22 sekcje co 1,5 metra kazda
    • Przez DanielFarmer
      Jak w tytule.Przymierzam się do zakupu rozsiewacza pod nawigację.Zalezy mi na dopracowanym zmiennym dawkowaniu oraz precyzyjnej zmianie szerokości rozrzutu oraz przede wszystkim na tym żeby nie rdzewiał.Ktory będzie miał najlepsze malowanie? W grze kuhn axis 30.2 i bogballe m35base.Na 99 proc biorę hydrauliczny napęd tarcz.Który z nich wybrać? A może jeszcze inny?
    • Przez włodek
      Dzień dobry,
      Czy ktoś z Państwa, posiada może rozsiewacz Amazone, dokładnie model ZA-M Compact, który wygląda z boku tak jak ten na załączonym zdjęciu i ma zamontowany w nim limiter wysiewu granicznego? Jeśli tak, to czy mógłbym poprosić i zdjęcia, jak ten limiter w tym rozsiewaczu jest zamontowany? Mój niestety nie jest w niego wyposażony a mam już trochę dosyć przekładania tych tarcz. Jest to dość męczące jak się ma dużo małych działek. Stąd zapadła decyzja o zakupie i montażu limitera tylko nie wiem jak on tam jest montowany. Z góry dziękuję za pomoc. 

• Przez gabione
      Witam.
      problem dotyczy nie zamykającej sie jednej strony rozsiewacza. Siłownik wymieniony, sprężyna nowa i dalej nie zamyka. W czasie pracy muszę wyskakiwać z ciągnika i dopychać "drągiem" siłownik aby zamknęło. Dzwoniłem kiedyś do tej firmy to powiedzieli aby dodać jakieś podkładki, ale to pomogło tylko na chwilę. Czy ktoś z was miał podobny problem i może go rozwiązał? 
  • Dodaj nową pozycję...
v