Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest okres świąteczny i komunijny niedługo stąd tak ceny idą do góry , oby tak dalej...........Jak dojdą do 5.00zł/kg netto to bedzie super. :rolleyes:

Opublikowano

Ja też jestem z Lubelskiego ,ale cena jaką płaci pobliski zakład (ZPM Matthias) to tylko 4 zł+vat ,dobrego tucznika raczej brakuje bo już było u mnie kilku mieszczuchów za świnkami na święta ,ale z takimi to się rozmawia krótko "pal wrotki i wesołych świąt",jak im tak dobrze w mieście to niech kupują w sklepach a nie szukają głupszego od siebie i taniego żarcia .

Opublikowano

Wogóle hodowla tuczników jest nie opłacalna , jak jak przeliczyłem wszystko to brak słów , hoduje dużo nie powiem ,ale mam zamiar zrezygnować z tego .Przechodze i pilnuje ziemniaków bo z tego głównie się utrzymuje.

Opublikowano (edytowane)

zonk28: jestem dużym hodowcą trzody chlewnej i nie uwierze w takie bajki że świnki od urodzenie przez cztery miesiące urosną i to jeszcze do wagi 120 - 130 kg, a tak na marginesie to świnie najlepiej jest sprzedawac w wadze od 100 do 115 kg

Edytowane przez karol19
Opublikowano

Karolku to czy wierzysz czy nie to twoja sprawa.wiadomo że nie wszystkie z całego miotu do takiej wagi dorosną ale 3/4 napewno tak.Wszystko zależy na czym howasz i jaka rasa świnek , sam nie wierzyłem dopóki 2 lata temu mi kolega tego nie udowodnił , tak więc masz prawo by nie wierzyć.Pozdr.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@Zonk28 coś Ci sie poje*ło. Świbie od urodzenia do ponad 100kg rosną ok 9 miesięcy! Od Warchlaka 20kg do końca tuczu to zgodze się 4 miesiące...ale nie od urodzenia.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ubert poczytaj jak go chłopaki w działach z ziemniakami rozpracowali :lol: To bajkopisarz, wszystkiego produkuje dużo, dobrej jakości a mu się nie opłaca :blink: ziemniak 1,45 za kg dla niego to śmiech :o

Opublikowano

To ja już sam nie wiem czy nam się trafiają takie dobre prosiaki czy co. :huh:

U mnie prosiak od 30kg do uboju to 12 tygodni, a jak przyjdą takie po 20kg to ok. 14 tygodni i na rzeź.

Ja od odsadzenia tak w 6-tygodniu do wagi 110kg trzymam tak od 3,5 do4 miesięcy a są wybitne jednostki co zejdą w3 miesiące ale to mały procent

Opublikowano

Panowie opanujcie się jestem hodowcą z doświadczeniem, wiem już o świnkach sporo i nie mogę słuchac tych Waszych bajek, pewnie niedługo ktoś napiszę że świnki rosną mu do 100 kg w dwa miesiące,a tak na marginesie świnki u mnie są żywione profesjonalnie kolego zonk28

Opublikowano

u mnie dzis przyjezdzaja a za tydzien wyjezdzaja :lol: bajki niektorzy dobre opowiadaja ale jak ktos ma bujna wyobraznie albo z kalendarzem ma problemy to fajnie przymajmiej wesolo jest :)

Opublikowano

elmer te sześć miesięcy to i tak za dużo my produkujemy w cyklu zamkniętym PBZ-ty i po pięciu i pół miesiąca osiągamy wagę 120 kg a zdarzają się wybitne jednostki które osiągają wagę 130-135 kg.We wtorek żywiec na spędzie był po 4,60

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Hubert teraz to chyba tobie się po..bało :D

Hubert to z tymi 9 miesiącami raczej grubo przesadziłeś:)

Hubert teraz to chyba tobie się po..bało :D

Mogliście się domyślić, że chodzi mi ,,od poczęcia''

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v