Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mięsność 59,7 z 100sztuk. Sporo było klasy S czyli takich 63% - 64% Póki co rekord

Na moje oko PMB się machnęło z tą miesnością.

PMB płaci 2 tygodnie chyba. Ale jak się podzwonie i powie że kasa potrzebna pilnie to na 2 dzień mogą przelać.

Ceny ze sprzedaży nie pamiętam dokładnie, musiałbym ojca zapytac ale chyba coś ponad 4,7zł netto

Opublikowano (edytowane)

Cichy osoba która odbiera od nas tuczniki dopłaca 30 groszy za taką wagę , on powiewdział że taka waga mu najbardzie4j odpowiada.A małych tuczników w wadze 120 kg to nie kupuje.Jak jest tucznik mięsny to czy on ma 100 kg czy 150 to słonina będzie na 1 cm.Ja kupiłem 20 swinek 28 grudnia i w sobote najwieksze zwazyłem to miało 139 kg.A najmniejsze 112kg.Tak więc jeszcze z 3 tyg trzeba podchować do sprzedaży. :rolleyes: FarmerPawlos......dokładnie tak jak piszesz jest......... :rolleyes: elemer zastanów sie co piszesz!!!!!!!!ty masz pojęcie wogóle o życiu? tucznik 130-150 to słonina?Paranoja co piszesz!!!!!!!!Zapraszam do mnie to ci otworze oczy bo jak narazie to słabo spogladasz na świat , pisząc takie bzdety

Edytowane przez zonk28
Opublikowano

@elemer ty masz chyba krowy, to lepiej przy tym zostań, bo widzę, że nie masz pojęcia o żywcu. Ostatnio ktoś z rodziny chciał takiego trochę większego tucznika, więc sprzedaliśmy im specjalnie takiego dłużej trzymanego o wadze 150kg. Wiesz ile on miał tłuszczu? Pewnie nie zgadniesz.... jak wytopili smalec to się zmieściło w 5l wiadereczko. B) Fakt, że zużycie było większe, ale to był taki jeden "na specjalne zamówienie". :lol:

Opublikowano

FarmerPawlos dokładnie.Dlatego ta ubojnia dopłaca 30 groszy do takiej wagi i im sie nie dziwie.Mają schaby , szynki takie jak się należy a nie byle co zmałego 120 kg tucznika czy mniejszego.Ludzie myślą że jak tucznik ma 110 kg to że jest chudy ...a to nie prawda , wszystko zależy od rasy i sposobu chowu tucznika.Tyle w temacie.

Opublikowano

Aha to jeszcze mi powiedzcie czemu np taki Duda w WBC zakwalfikuje w klasach najgorzej płatnych wasze półtusze jeśli w ogule będzie chciał je kupić? :P Poza tym nie dam sobie wmówić że taki tucznik pow 120kg będzie miał wysoką mięsność a jeśli będzie mniej mięsa to będzie więcej tłuszczu i kośćca. To macie jakieś super hiper świnie bo ja tylko raz kupiłem tucznika powyżej 120 kg czego potem żałowałem...

Opublikowano (edytowane)

To ja nie wiem skąd ty brałeś tego tucznika. :o

 

Z niego to taki mądrala, że w******ł tych swoich akcjonariuszy, a potem miał problemy. Chociaż nie tylko on taki, bo stokłosa dając łapówki kolegom z rządu umorzył sobie 40mln podatku. :blink:

Edytowane przez milanreal1
Opublikowano

Wczoraj poszły po 4,60 z vat .Od nas ubojnia odbiera do 120 kg bo większych nie chce.Kolego @zonk28 te 30 groszy to do tych 4,5 czy już ten dodatek pieniężny już wliczony w te 4,5.

Opublikowano

Tu nie chodzi o jakość mięsa tylko o to, że jak tucznik ma 130kg to ma porządny schab, szynkę, a oko polędwicy jest dużo większe niż przy tuczniku wagi 100kg. Wolałbyś jako konsument kupić mały schabik na obiad, czy porządny schab? <_< A w ogóle jak prosiaki są drogie, to bardziej ekonomiczny jest tucz do wagi 130kg, bo już później to jest zbyt duże zużycie paszy do przyrostów.

Wolę kupić?

Nie dziękuję - tego gówna co jest w sklepach nie da się zjeść.

A ubijamy sobie przy 100-120kg - smaczeniejsze mięso.

Kolega woli np ubijać maciory wybrakowane bo tam to jest mięcha od groma a i tańsze niż z tucznika.

Każdy lubi coś innego.

Opublikowano

Cichy osoba która odbiera od nas tuczniki dopłaca 30 groszy za taką wagę , on powiewdział że taka waga mu najbardzie4j odpowiada.A małych tuczników w wadze 120 kg to nie kupuje.Jak jest tucznik mięsny to czy on ma 100 kg czy 150 to słonina będzie na 1 cm.Ja kupiłem 20 swinek 28 grudnia i w sobote najwieksze zwazyłem to miało 139 kg.A najmniejsze 112kg.Tak więc jeszcze z 3 tyg trzeba podchować do sprzedaży. :rolleyes: FarmerPawlos......dokładnie tak jak piszesz jest......... :rolleyes: elemer zastanów sie co piszesz!!!!!!!!ty masz pojęcie wogóle o życiu? tucznik 130-150 to słonina?Paranoja co piszesz!!!!!!!!Zapraszam do mnie to ci otworze oczy bo jak narazie to słabo spogladasz na świat , pisząc takie bzdety

Zonk co to za firma odbiera od Ciebie, bo w ubiegłym tygodniu sprzedawałem duże sztuki do pośrednika który miał klienta na sztuki powyżej 130 kg. To jakiś zakład z radomia czy okolic ale nie wiem bo fakture na pośrednika pisałem. Może bespośrednio bym się z nimi skontaktował bo mam jeszcze troche dużych na przyszły tydzień.

Opublikowano

Jakie wybrakowane maciory? :mellow: Ogarnij się kolego jeśli dla ciebie 130kg tucznika to maciora to tucznik do uboju powinien iść w wadze 70kg? :blink: Jak chcesz to sobie ubijaj nawet prosiaczki odstawione od loszki to będziesz miał jeszcze lepsze mięso. A jeśli chcesz wiedzieć to akurat schab jest najmniej szprycowaną częścią świni, która idzie do bezpośredniej konsumpcji i nie każdy zakład pakuje nie wiadomo ile solanek w mięso. :o

Opublikowano (edytowane)

Pisałem już na forum i podawałem kolegą namiary do gościa co kupuje takie tuczniki.Samn mi powiedział że "malizn"nie kupuje bo mu się to nie kalkuluje.Tucznik ma mieć 135-155 kg , jest wtedy z czego coś zrobić a nie z "świnki" 110-120 kg. Niedawno zawoziłem swoją do ubojni , miała 149 kg i słoninka była na maxxxxxx 1.5 cm.To w ubojni pytali się co to za gatunek , a ja mówie że sposób podawania paszy i odpowiednii gatunek i nie ma prawa być słoniny więcej jak do 2 cm.A miałem nawet przypadki że było na grubość najmniejszego palca słoniny.Więc waga nic tu nie ma do rzeczy.PawełWlk..... ten gość jest spod Częstochowej i kupuje jak przyjeżdża do ciebie minimum 50 sztuk , w innym przypadku mu się nie opłaci tak mówił , dlatego ja sprzedaje z sąsiadem .4.50 z vat....bez żadnego odbicia.A od poniedziałku cena 15 groszy do góry z tego co słyszałem.

Edytowane przez zonk28
Gość Profil usunięty
Opublikowano

To ja powiem że jak sami robimy dla siebie miesko to warchlaka od 20kg karmimy inna paszą niż ta która idzie masowo dla tuczników.

Różnica w smaku jest kolosalna...

Opublikowano

koledzy ale ja nie zacząłem tego tematu z tym który tucznik jest lepszy bo pewnie ten 110 i 150 smakuje tak samo. Chodzi o ekonomie tuczu. Ciekawe czy HubertOjdana przy 50 sztukach tygodniowo pozwoliłby sobie na takie straty paszy, żeby tuczyć do 150 kilo. Po prostu wszystko co się zarobi to ta świnia w tych kilogramach pożre paszy. U was jest akurat taka sytuacja, że dopłacają 30 gr no i mniejszych nie biorą więc jesteście w kropce i inaczej nie możecie hodować ja to rozumiem. Ale nowoczesne rolnictwo polega na czym innym niż 30 lat temu. A wogołe to czym się rożni duży schab od małego? Zjesz 3 zamiast 2 i bedzie to samo.

 

A ja wam powiem, że u mnie to w ogole na wagę się nie patrzy. Tucznik musi zejść po 5,5-6 miesiącach od urodzenia bo kolejne maciory się proszą i miejsce trzeba robic. Czasem tucznik średnio wyjdzie 106 a czasem 116.

Opublikowano

To słabo cihu ida Ci te tuczniki jak sprzedajesz po 5.5 -6 mc :blink: jakaś nietypowa odmiana widze.Ja znów nie pozwolił bym sobie na tak długie chowanie 4.5 mc to maxxxxxxx czasem zdarza się 5 mc hować od urodzenia ale to rzadkość.U mnie po 4-4.5 mc tucznik musi mieć minimum 135 kg.Dostaje maxxxx dawke i nie ma mowy by przyrost nie był.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

zonk@ czytaj uważnie a nie pleciesz głupoty

Opublikowano

w 4 miesiące od urodzenia 135 kilo... WOooooooooooooo. To jest dopiero bajka i na pewno teraz wszyscy ci wierzą! Oki to ty nam dalej bajki opowiadaj a ja się z tobą nie wdaję w rozmowę. Napisałem co i jak i tyle. Jeżeli wszystkie badania pokazują brak ekonomicznych przesłanek za chowem do 150 kilo to ja się z tymi badaniami zgodzę a z toba i tak nie będę się kłócił. Pozdrawiam

Opublikowano

Wynik kolegi zonk jest wg mnie chyba do zrealizowania.U nas od urodzenia mają około 115do 120 kg azajmuje to czasu około 5 miesięcy.Bardzo ważne są też szczepienia w odpowiednim czasie, raz spóźniliśmy się z szczepieniem na odrobaczenie i to niestety poskutkowało zatrzymaniem wzrostu co poskutkowało wydłużeniem czasu tuczenia świń.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726
       
       
       
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024
       
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 
       
    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v