Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

u nas od 3 lat robimy tak, że obserwujemy pogodę i próbujemy wjechać w ostatni dzień kiedy temp w nocy spada do -5. Zwykle jest to pierwszy tydzien marca (Dolny Śląsk).

Raniutko na zamarzniętą ziemię można nawet dużym sprzętem wjechać i się nie topi.

Dajemy ok 80-100 kg N, później po 2-3 tygodniach wjeżdżamy z 2. dawką, tym razem ok 80 kg N

Opublikowano

Panowie ja planuje sypnac trzy dawki po 200kg saletry i mysle ze to tez powinno zdac egzamin. Jak myslicie? A zaczne sypac ino sniek stopnieje bo go dzisiaj troche sypnelo.

Opublikowano (edytowane)

Niedaleko mnie na początku tygodnia już duże gospodarstwo siało saletrzak na rzepak, my czekamy do ostatnich mrozów z saletrą ;) a Wy kiedy zamierzacie ruszyć ??

Edytowane przez rafto
Opublikowano

Galera podobno praktycznie wszystko bierze my rowniez bedziemy ja stosowac ale drogie jest to cholerstwo ale co zrobic.

dla mnie taki super środek to nie jest na wiosnę jary rzepak odchwaszczałem to przedewszytskim komosa była

Opublikowano

Takie Naczynia daja jak kupujesz środki ochrony roslin . A te drobne chwasty zgina po zimie jak masz dobra obsade na m2 rzepak ruszy zaslon im swiatlo i chwasty zgina te co przetrwaly.Chyba ze masz ich duzo to kombinuj bo puzniej bedzie ładnie Czerono niebiesko na polu:P:P

Opublikowano

Co na 1 dawkę: saletra czy saletrosan? Kiedy lepszy efekt nawożenia siarką?

Saletrosan przy jednym przejezdzie masz siarke i azot.

gdzie można zakupić źółte naczynia pułapki ?

A zwykłe plastikowe miski się nie będą nadawać??

• Root Admin
Opublikowano

w zeszłym roku daliśmy najpierw sam azot, później azot z siarką

w tym roku próbujemy na odwrót, najpierw z siarką (100kg N), a później sam azot - 80kg

jak wypali dam znać w sierpniu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v