Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, matek89121 napisał:

tylko zapytaj co i kiedy dał przed tą dawka 300 kg przed kwitnieniem 

2 marca dał 400kg Saletrosanu 26, tydzień przed kwitnieniem 270kg Saletry, plon 4.86t/ha, Klasa 2.

Opublikowano

Nie mam pojęcia ale to był jego pierwszy rok z rzepakiem ja pierwszą dawkę wtedy sypałem 11marca, drugą dawkę koło 25marca. plon 4.34t/ha. Ja miałem populacje sherlocka i monolita on miał hybrydę bonanze. 

Opublikowano
41 minut temu, Tomtom83 napisał:

Byłem  dzisiaj  obejrzeć  rzepak i normalnie  fioletowo na  polu liscie usychaja  co może mu brakować  jest  sens  coś  dawać jeszcze 

Wcześniej pisałem że takie rzepaki są w Zamojskim a były ładne co się dzieje coś zabrakło pokarmu , za wcześnie siane są , jeden gostek posiał około 10 września i rzepak mniejszy i ładny ma .

Opublikowano
10 minut temu, ansu napisał:

Jak ktoś ma zasiany 5kg/ha zamiast 40sztuk/m2 to nie dziwne, że jedzenie się skończyło przy takich temperaturach po wschodach.

Sieli ludziska po 3,5 kg na 1 ha to fakt 80 / 90 nasiona na 1 m2 to już gęsto .

Opublikowano
2 godziny temu, Tomtom83 napisał:

Byłem  dzisiaj  obejrzeć  rzepak i normalnie  fioletowo na  polu liscie usychaja  co może mu brakować  jest  sens  coś  dawać jeszcze 

Jak się ociepli to jeszcze gorzej będzie. Zrób zdjęcie wstaw napisz co dawałeś to może Ci ktoś podpowie bo tak to dużo teori.

Opublikowano

A co wy chcecie zrobić z rzepakiem w listopadzie,tylko czekać do wiosny

Opublikowano (edytowane)

Jechałem trasą z Lublina na Podkarpacie, po drodze rzepaki we wszystkich kolorach tęczy. Czerwony/ fioletowy/żółty to raczej niedobory PK. Nie chcę wojny ale te coraz wcześniejsze siewy przy takich zmianach klimatu to trochę szaleństwo. To że rzepak buduje plon jesienią to jedno, ale zasiać wcześniej, później skracać trzy razy i dostarczać dodatkowo PK bo wegetacja jesienna jest długa to mija się z celem. U mnie siany 26 i 30 sierpnia na jednym skracaniu tylko i wyłącznie CCC+Tebu siedzi w ziemi jak Niemiec w okopach, a niedoborów mikro jak i makro brak , pomimo tego że ma już kilkanaście Gdyby ktoś miał wątpliwości zdjęcie z tygodnia wstecz. 45szt/m2

Snapchat-633760625.jpg Edytowane przez Audi213
Opublikowano

Popraw miesiąc ,bo o miesiąc za póżno wpisałeś ,chyba że pomyliłeś z pszenicą

Opublikowano

Kilka razy pisałem na forum o zmianie klimatu i przesunięciu w czasie terminów siewu przynajmniej o tydzień ale w odpowiedzi usłyszałem ze wolą dwa razy skracać  niż później go gonić 

druga kwestia to płodozmian rzepaki za często wracają na pole i  skutkuje to różnymi chorobami i szkodnikami typowo rzepakowymi w całym cyklu rozwojowym od jesieni az po zbiór 

samosiewy które konkurują z roślinami  

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v