Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w tym roku dałem toprex pełną dawkę, 0,8 tebu i 0,8 stabilanu i za specjalnie go nie wyhamowało , fakt korzeń ma ładnie rozbudowany. Miałem mu witaminki zaaplikować ale się wstrzymałem może przyszły tydzień

Opublikowano

U mnie na nierówny rzepak toprex zadziałał dobrze,pierwszy raz w życiu na jesieni

Opublikowano

Regulowany caryxem 1l/ha 20.09 

Jak chcecie termin siewu i nawożenie to mogę napisać gdzieś w galerii.

Regulować 2 raz? Skąd pojawia się u was decyzja o 2 regulacji? Na co zwrócić wtedy uwagę?

20191002_081627.jpg

20191002_081718.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem żeby uzyskać najlepszą regulację po pierwsze musi być odpowiednia obsada ja wiem że nie którzy tu są co sieją na kilogramy, nie którzy sieją po 70-100szt/m2 bo zimą wymarznie i tak dalej, po drugie żeby środek działał efektywnie musi zostać zastosowany w odpowiedniej fazie bo co z tego jak zastosuje go ktoś w fazie np. 6liści + a potem pretensje że dolewają wody albo że nie działa tak jak powinien. W tym roku u siebie zasiałem rzepak w obsadzie około 45szt/m2 odmiana mieszańcowa pt264, regulowany był w fazie 3-4liścia i leży pięknie plackiem na ziemi. Ktoś wcześniej pisał że najważniejsza jest ochrona fungicydowa a regulacja to skutek uboczny, ale gdy rzepak ma strasznie wyrośniętą szyjkę korzeniową to łatwo o przemarznięcie, nie rośnie tak jak trzeba i nie rozgałęzia się tak jak trzeba, także nie do końca z tym sie zgodzę.

Opublikowano
16 godzin temu, Mecha napisał:

Regulowany caryxem 1l/ha 20.09 

Jak chcecie termin siewu i nawożenie to mogę napisać gdzieś w galerii.

Regulować 2 raz? Skąd pojawia się u was decyzja o 2 regulacji? Na co zwrócić wtedy uwagę?

20191002_081627.jpg

20191002_081718.jpg

No i 1l caryxu jednak nie rozłożył rzepaku na boki jak to mi kolega loquito sugerował. Podstawa to jednak odpowiednia obsada roślin. 

Opublikowano

A czego Ty się spodziewałeś po 30 g/ha metkonazolu ?? mepikwat już pomijam, bo to substancja raczea na otarcie łez w rzepaku, podobnie jak ccc. Było zapodać 40 g metkonazolu + 200 tebukonazolu, to wbiło by go w ziemię, a przedewszystkim byłby solidnie zabezpieczony fungicydowo !

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Broody napisał:

No i 1l caryxu jednak nie rozłożył rzepaku na boki jak to mi kolega loquito sugerował. Podstawa to jednak odpowiednia obsada roślin. 

Serio!? Niemożliwe żeby podstawą była odpowiednia obsada roślin. Chyba coś Ci się pomyliło. Bo jak ktoś bierze się za uprawę rzepaku to by pasowało żeby wiedział podstawy chociaż czyli np. odpowiednia obsada.

51 minut temu, mraukot napisał:

A czego Ty się spodziewałeś po 30 g/ha metkonazolu ?? mepikwat już pomijam, bo to substancja raczea na otarcie łez w rzepaku, podobnie jak ccc. Było zapodać 40 g metkonazolu + 200 tebukonazolu, to wbiło by go w ziemię, a przedewszystkim byłby solidnie zabezpieczony fungicydowo !

Czyli chlorek mepikwatu bezużyteczny w rzepaku? Jedynie rzepak reaguje na triazole jeśli chodzi o regulacje pokroju?

Edytowane przez loquito
Opublikowano

Z tym rozłożeniem się zastanawiam, bo to zdjecie jest z 2.10, zabieg był 20.09 a poniżej wstawiam z 26.09

20190926_102049.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem po co te uszczypliwości 😏 z mojej strony potwierdzam wyłącznie fakt. Jednostka została posiana na 3 ha co okazało się w tym sprzyjającym wegetacji roku zbyt dużą obsadą.  A odpowiednia obsada to pojęcie względne, gdyż przystępując do siewu nie jesteśmy w stanie w 100% przewidzieć przebiegu wegetacji i warunków pogodowych. W jednym roku około 70 szt. populacji na ha jest zbyt wiele w innym ok. W tym roku dużo za dużo. 

Wstawiam teraz zdjęcie mieszańca z ta sama regulacją. Rzepaczek nie wiele wyższy od półbuta 

IMG_20191003_151513675.jpg

IMG_20191003_151416050.jpg

Edytowane przez Broody
Opublikowano

Moja obsada to ok 50szt na m2, odmiana mieszkańcowa. Dzisaj byłem sprawdzić to dokładniej i okazuje się, że są miejsca gdzie właśnie nie jest tak wciagniety (chyba tam gdzie jest gęstszy) co widać wyżej, a są miejsca gdzie pięknie siedzi przy ziemi. Poprawić to czymś?

Opublikowano
loquito napisał:

Serio!? Niemożliwe żeby podstawą była odpowiednia obsada roślin. Chyba coś Ci się pomyliło. Bo jak ktoś bierze się za uprawę rzepaku to by pasowało żeby wiedział podstawy chociaż czyli np. odpowiednia obsada.

51 minut temu, mraukot napisał:

Czyli chlorek mepikwatu bezużyteczny w rzepaku? Jedynie rzepak reaguje na triazole jeśli chodzi o regulacje pokroju?

U nas Bayer robi różne doświadczenia, cuda na kiju i jednoznacznie można stwierdzić, że użycie samego chlorku mepikwatu czy chloromekwatu, daje mizerne efekty regulacji wzrostu. Nawet w zbożach mepikwat został zastąpiony trineksapakiem (medax max).

Opublikowano

Regulowałem rzepak środkami Tobias Pro 250 EW (0,5 l/ha) + Stabilan 750 SL (0,5 l/ha) i na jednej działce dalej idzie w górę. Liście ma jak kapusta, a korzeń taki sobie. Będę chciał jeszcze raz go przystopować tylko czym, co polecacie? 

Opublikowano

Ja Panowie dopiero pierwszy raz będę skracał rzepak w tym roku, mały bo późno siany. Zależy mi żeby wciągał szyjkę i szedł w korzeń ale jednoczenie nie chce mu zaciągnąć hamulca ma ok 6 liści i zastanawiam się czy dać toprex w obniżonej dawce czy tebukonazol w pełnej?

Opublikowano
1 godzinę temu, mraukot napisał:

U nas Bayer robi różne doświadczenia, cuda na kiju i jednoznacznie można stwierdzić, że użycie samego chlorku mepikwatu czy chloromekwatu, daje mizerne efekty regulacji wzrostu. Nawet w zbożach mepikwat został zastąpiony trineksapakiem (medax max).

Dlatego typowe regulatory najlepiej łączyć z fungicydami o działaniu regulującym, następuje wówczas synergizm czyli wzmocnienie działania 

8 minut temu, Bartek933 napisał:

Ja Panowie dopiero pierwszy raz będę skracał rzepak w tym roku, mały bo późno siany. Zależy mi żeby wciągał szyjkę i szedł w korzeń ale jednoczenie nie chce mu zaciągnąć hamulca ma ok 6 liści i zastanawiam się czy dać toprex w obniżonej dawce czy tebukonazol w pełnej?

To raczej toprex , bo na tebu za zimno się zrobiło teraz, a z regulacją pospiesz się skoro ma już 6 liści. Dawki nie zaniżaj, bo czas na wzrost będzie jeszcze mial

• Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, Bartek933 napisał:

przy tej temp caryx i będzie pewniejszy. 

• Thanks 1
Opublikowano

Doradzi ktoś? 

Regulowałem rzepak środkami Tobias Pro 250 EW (0,5 l/ha) + Stabilan 750 SL (0,5 l/ha) i na jednej działce dalej idzie w górę. Liście ma jak kapusta, a korzeń taki sobie. Będę chciał jeszcze raz go przystopować tylko czym, co polecacie?

Opublikowano

Dlatego typowe regulatory najlepiej łączyć z fungicydami o działaniu regulującym, następuje wówczas synergizm czyli wzmocnienie działania 

To raczej toprex , bo na tebu za zimno się zrobiło teraz, a z regulacją pospiesz się skoro ma już 6 liści. Dawki nie zaniżaj, bo czas na wzrost będzie jeszcze mial

czyli co tebu wgl nie bedzie dzialal jak chlodniej teraz ? bo ja juz mam kupiony i raczej musze zastosowac

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v