Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Łyżkowaty kształt liścia wskazuje na siarkę ale w niskim ph siarka nie jest dostępna więc bez analizy ph możemy strzelać. Zrób próbkę płynem helliga i będzie jasne

Opublikowano
Dnia 9.09.2019 o 10:33, SawekBraczyk napisał:

Lepszy Caryx , ja będę teraz leciał 0,5l Caryx i potem Tebu 0,6l + CCC 0,5l lub może druga połówka Caryx nie wiem zastanawiam się . 

to u cb juz rzepak ma 4 6 lisci ? bo stosuje sie caryx wlasnie jak ma rzepak 4 6 lisci wlasciwych 

Dnia 10.09.2019 o 21:18, masa24 napisał:

Mraukot masz flachę. Jedyny głos rozsądku. Tez zauważyłem ze waląc regulacje na 3-4 liść nie skracamy a zatrzymujemy go kompletnie. A caryx 1 l na słaby/ średni rzepak to zabojstwo

a jakby wogole nie skracał rzepaku zadnej regulacji nie robił to co mu sie stac moze ? bo mam bardzo nierownomierny rzepak miejscami jest peikny miejscami czesciowo powschodzil a miejscami mam nadzieje ze wzejdzie dopiero i co z takim rzepakiem robic , bez regulacji jest ryzyko ze szybciej moze wyleciec po zimie ? 

Opublikowano
20 minut temu, warchest napisał:

a jakby wogole nie skracał rzepaku zadnej regulacji nie robił to co mu sie stac moze ? bo mam bardzo nierownomierny rzepak miejscami jest peikny miejscami czesciowo powschodzil a miejscami mam nadzieje ze wzejdzie dopiero i co z takim rzepakiem robic , bez regulacji jest ryzyko ze szybciej moze wyleciec po zimie ? 

bez regulacji ten ładny wyrośnie w kolano i łatwo może wymarznąć

ja na mocno nierównych rzepakach z reguły jechałem przynajmniej samym Tebukonazolem

Opublikowano
11 godzin temu, warchest napisał:

3 lata temu nic na jesień nie pryskałem ale początek września siany i póżniej deszcze i tak wyszło ale przezimował choć przebolał i myślałem go przeorać ale zostawiłem dostał wszystko jak należy i ponad 3 tony dał. Kana to była. Następny rok Monolit w czas zasiany i choć na jesień wszystko dane to niewypał i więcej go nie sieje.

Opublikowano

Cześć 

Rzepak siany 2 września na połowie areału po ulwach nie może wyjść z ziemi strasznie zamuliło

jak myślicie poczekać jeszcze chwilę może coś wyjdzie  czy zapinać siewnik i siać rzepak jeszcze raz lub później jakieś zboże , nie było odchwaszczane nic 

Małopolska 

Opublikowano
53 minuty temu, Andrju65 napisał:

3 lata temu nic na jesień nie pryskałem ale początek września siany i póżniej deszcze i tak wyszło ale przezimował choć przebolał i myślałem go przeorać ale zostawiłem dostał wszystko jak należy i ponad 3 tony dał. Kana to była. Następny rok Monolit w czas zasiany i choć na jesień wszystko dane to niewypał i więcej go nie sieje.

Ile razy rzepak byl siany na tym polu przed Kaną? Dla monolita przedplonem była Kana? 

Opublikowano
3 godziny temu, karol13 napisał:

Cześć 

Rzepak siany 2 września na połowie areału po ulwach nie może wyjść z ziemi strasznie zamuliło

jak myślicie poczekać jeszcze chwilę może coś wyjdzie  czy zapinać siewnik i siać rzepak jeszcze raz lub później jakieś zboże , nie było odchwaszczane nic 

Małopolska 

Poczekaj jak wyjdzie połowa to lepiej zostawić jak teraz siać 

Opublikowano

Przeglądam wasza wpisy i faktycznie warto dac ten octan cynku? Zwykły cynk nie da takiego samego efektu? Nie zależy mi na wzmacnianiu działania traZoli ale grubszy korzeń byłby ok 

Opublikowano

Tu chodzi chyba o mocne obniżenie ph w głównej mierze, nie wiem czy normalny cynk "czysty" da taki sam efekt. Podkręcanie działania triazoli poprzez obniżenie ph powoduje że system korzeniowy lepiej się rozbudowuje. Więc chyba pomimo zastosowania czystego cynku takie efektu nie będzie. Według mnie octan cynku + triazol/regulator da efekt lepszego systemu korzeniowego niż sam cynk lub cynk + regulator/triazol.

Opublikowano
5 godzin temu, loquito napisał:

Ile razy rzepak byl siany na tym polu przed Kaną? Dla monolita przedplonem była Kana? 

Przed Kaną w ogóle nigdy rzepaku nie było a Monolit to na innym polu był nie po Kanie. Susza była potem deszcze i zakwitł 2 raz a dalej to już wiadomo.

Opublikowano

Jeśli ma się stanowisko gdzie wcześniej nigdy nie było rzepaku to jak się tam posieje rzepak i nawet uprawa nie będzie jakoś super intensywna to plon będzie dobry. Rzepak bardzo dobrze reaguje na stanowiska gdzie wcześniej nie był siany.

Opublikowano

Na przyszły rok zostało mi tylko 2 ha gdzie rzepaku pole nie widziało a w tym sezonie tez obsiane rzepakiem gdzie go wcześniej też nie było. Ci co sieją co 2-3 lata rzepak na tym samym polu to widać ze szalu nie robi.

Opublikowano (edytowane)

Taka gadka to co roku jest że zasiane tego rzepaku co drugie pole. A prawda taka że pewnie jest go tyle co zawsze .w jednym miejscu więcej niż w ubiegłym roku w drugim mniej , ja tam nie widzę masowych zasiewow. Ja tam znowu mam wrażenie że w mojej okolicy jest mniej rzepaku. 

Edytowane przez robercikj100
Opublikowano

Po wschodach rzepaku u mnie mocno popadało i ziemia sporo osiadła i stożek wzrostu rzepaku teraz jest taki wyciągnięty ponad powierzchnie gleby i kładzie się na bok jak dynia czy ogórki... trzeba dać regulator czy co miał tak ktoś?

Opublikowano
53 minuty temu, galan99 napisał:

Ale w tym roku to jest zasiane rzepaku co pole to rzepak  oj będzie rzepaku a jak cena będzie ?

Oj kolego. Zasiew to jedno ale dalszy wzrost i rozwoj to drugie. W lubelskim susza. Nic nie pada. Rzepaki słabe nawet nie chcą wschodzić a już mamy 12 września. Rzepakow też mamy dużo ale duża cześć wypadnie. 

Opublikowano (edytowane)

Może co niektórzy mylą z byłymi rzepaczyskami...

U mnie co roku raczej jest podobnie, raczej ten co sieje to co roku sieje podobne ilości, sam trochę zaczynam przerzedzać płodozmian z rzepakiem żeby między nim były większe przerwy niż 2lata, ale troszkę pola doszło w tym roku to i tak 10ha się posialo. Dzisiaj opryskany na jednoliścienne, w sumie najbardziej nierówny jest ten co siałem bezorkowo po agregacie scierniskowym, ale widać że fajnie rośnie, chyba ten rsm z opryskiem trochę poszedł w ziemie i zlewa nie wypłukała wszystkiego i coś to tam działa, rzepak w fazie ok 4lisci, ale jakby niektóre roślinki przewiedniete i sporo jest mniejszych więc regulator pewnie w poniedziałek pójdzie

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
10 godzin temu, grzesiekrolnik napisał:

Oj kolego. Zasiew to jedno ale dalszy wzrost i rozwoj to drugie. W lubelskim susza. Nic nie pada. Rzepaki słabe nawet nie chcą wschodzić a już mamy 12 września. Rzepakow też mamy dużo ale duża cześć wypadnie. 

A u mnie w lubelskim taki rzepak. Rośnie jak szalony . 

IMG_20190911_175140.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v