Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój rzepak siany 11 dni temu na wierzchu tylko sporadycznie sie pojawił jak było sucho to ostatnio w niedzielę spadła ulewa i przyklepalo go ziemia zbita jak diabli a jeszcze błąd popełniłem bo za głęboko mi się wysiał bo nowym nabytkiem siałem i czekam jeszcze 2 tyg i się okaże co z nim. 

Opublikowano
7 godzin temu, morfeusz212 napisał:

Będzie coś z niego? Dzisiaj opryskany dursban i cyperkil,  pchły się na niego rzuciły 

DSC_2423.JPG

DSC_2419.JPG

DSC_2421.JPG

pchły sie rzuciły ? to nie miałeś zaprawianego rzepaku od robaka  ?

Opublikowano

No właśnie nie zaprawiony,  własnym nasieniem tutaj obsialem. A czym najlepiej zaprawic? Jest jakiś skuteczny środek by wykluczyć grzybowke i robale na jesień? Zaczynam dopiero przygodę z rzepakiem 😉

Opublikowano

a opłaca się swój siać? najtańsza jednostka to około 400zł /3 ha.

Opublikowano
9 godzin temu, sybiuszek24 napisał:

Mój rzepak siany 11 dni temu na wierzchu tylko sporadycznie sie pojawił jak było sucho to ostatnio w niedzielę spadła ulewa i przyklepalo go ziemia zbita jak diabli a jeszcze błąd popełniłem bo za głęboko mi się wysiał bo nowym nabytkiem siałem i czekam jeszcze 2 tyg i się okaże co z nim. 

Nie ma na co czekać. Ja tak miałem w tamtym roku. Przesiewałem 6 września. Siej jeszcze raz. Jak będzie długa ciepła jesień to będzie rzepak. Chyba że obęjdziesz się bez rzepaku i posiejesz zboże.

Opublikowano

Tylko że jeśli pryskałeś po siewie to tym razem już pryskać nie musisz.

Opublikowano
5 godzin temu, Daro20 napisał:

Nie ma na co czekać. Ja tak miałem w tamtym roku. Przesiewałem 6 września. Siej jeszcze raz. Jak będzie długa ciepła jesień to będzie rzepak. Chyba że obęjdziesz się bez rzepaku i posiejesz zboże.

tylko z tym siewem zboza to lipa jest jak np stanowisko pod rzepak zazwyczaj jest po zbozu tak jak u mnie np to 2 razy była juz pszenica i teraz sie sieje rzepak a 3 raz pszenicy siac nie mozna co nie ? 

Opublikowano
5 godzin temu, gustaww napisał:

a opłaca się swój siać? najtańsza jednostka to około 400zł /3 ha.

pytanie czy ktoś ma czysty do siewu. Ja miałem buldock+kohinor+jakaś proszkowa czerwona bo stare zapasy i 60kg zaprawione.
400zł to mówisz o zwykłych odmianach, kiłówki prawie 1000 za jednostkę.

Opublikowano
2 godziny temu, warchest napisał:

tylko z tym siewem zboza to lipa jest jak np stanowisko pod rzepak zazwyczaj jest po zbozu tak jak u mnie np to 2 razy była juz pszenica i teraz sie sieje rzepak a 3 raz pszenicy siac nie mozna co nie ? 

Była kuku jęczmień jary pszenica i teraz rzepak a zasieje chyba pszenzyto pszenica sypala dość ok jak dla mnie ale zobaczę jeszcze

Opublikowano
8 godzin temu, gustaww napisał:

Tylko że jeśli pryskałeś po siewie to tym razem już pryskać nie musisz.

Czyli jak pryskałem 27.08, a siałem 24.08 i dziś czyli 05.09 dosiewałem na tym samym opryskanym kawalku to już nie pryskać?

Opublikowano

Ludzie dosiejcie to na spokojnie jak powschodzi to wtedy czekac czy wyjda chwasty i jechac nalistnie. Ja wg nie stosuje doglebowki wlasnie przez susze i slabe wschody. Jest rzepak dopiero zaczynam ochrone nie ma to agregat i zboze idzie.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

W tamtym roku jak przesiewałem to nie pryskałem drugi raz i czysto było do zbioru. Po pierwszym sianiu poszło 1,8 metazachloru i 1,2 chlomazonu + wspomagacz Soiler. polecam przy doglebówkach ten wspomagacz. Stosuje go w rzepaku i ziemniakach i jestem zadowolony.

Edytowane przez Daro20
Opublikowano
3 godziny temu, pawel213333 napisał:

Dolanczam sie do pytani czy pryskac przesiewane pole opryskiem bo jutro bede przesiewal rzepak tak mam pole zbetonowane po ulewie ze niechce sie patrzec na rzepak

Mam to samo tylko że nie pryskalem a skąd jesteś że tak późno chcesz siać ja chyba już zrezygnowałem 

Opublikowano

w środę pryskałem rzepak mieszanka Navigator + Metazanex 

Moje pytanie jest czy w piątek mogę robić regulacje Caryx 0,7l + Tebukonazol 250 0,5l ???

Jechałbym z tym w sobotę ale w prognozie ma się powoli psuć pogoda - ma wiać do wtorku.

Rzepak w większości ma już fazę 4 liści a p

Opublikowano (edytowane)

Ja raczej bym postawił na rolnice przerabiałem ten temat w ubiegłej jesieni. Żerują nocą zabieg albo w nocy albo przed wieczorem.

Edytowane przez mano
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v