Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

Właśnie taki był najprostszy plan ;) ale tak mi już nakręcili że sam nie wiem ... Jak daje obornik to chyba można by było zejść do 300-350kg polifoski ? Chodziło mi też po głowie dać po 150kg polifoski 6 i 21 

Daj 350 poli 6 jak kasa Cie nie ogranicza czy nawet 400 bo ziemie masz lekkie z tego pamietam, daj obornik i pod agregat 100 mocznika. Polifoska 21 to nie jest npk.

Opublikowano

Ziemia ma jakąś swoją własną zasobność. Poza tym, pług nie odwraca ziemi w 100%, żeby nawóz miał się w całości znaleźć na 25cm, raczej będzie gdzieś między 10 a 20cm w większości. Do zimy rzepak bez problemu tworzy głębszy system korzeniowy, a najwięcej składników potrzebuje na wiosnę.

Dając nawóz pod agregat będziesz go miał na głębokości od 5 do 15cm (większość) co ogranicza wzrost systemu korzeniowego wgłąb, czyniąc rzepak podatnym na suszę, analogicznie jak w przypadku zbóż ozimych.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No ok, a jak chce tez dac teraz obornik ? Tak jak pisaliście wcześniej , npk i talerzowka , za kilka dni obornik i orka ?

Ja tez w tym roku mam plana pierwszy raz posiać rzepak, narazie 1 jednostke na spróbunek ,zastanawiam sie nad sprawdzoną lecz starą odmianą monolit , nadaje się na mozaikowate gleby albo sherlock

Co sądzicie o tych odmianach? 

Edytowane przez marulekk
Opublikowano

żeby był dobry rezultat ,trzeba głęboszować w poprzek lub na ukos

Opublikowano

Dzisiaj testowałem mojego ST ale 10-15cm jakaś wilgoć, głębiej skała. Albo nie chce wejść, albo wyrywają się wielkie bryły. Trochę bezsensu tak skrobać tylko do 15cm

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v