Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

widzę że sie rozmowa rozkręciła to się wtrącę ... jakie nawożenie pod rzepak na słabej ziemi ? nigdy na tym polu nie był rzepak siany a na ściernisko pójdzie dobrze przerobiony obornik i jakie nawozy dołożyć do tego ?

podpowie ktoś ?

Opublikowano

nie wiem nic nie padane od lat ;) korn kali ? ja myślałem żeby rzucić 200kg polifoski 6, 100kg polifoski 21 i 100kg saletrzaku 27, ale z tego co tu czytam to chyba bedzie za bogato pod rzepak jak jeszcze dojdzie do tego obornik

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

podpowie ktoś ?

Ja w tym roku sieje na 4-5-6 klasie. I poszło 350 poli 6 pod talerzówkę, do tego daje 30 ton obornika od bydła ph6.5. 

2 godziny temu, jahooo napisał:

Wrzucałem fotki mojego rzepaku kilka razy. Na jesieni miał wigor i ładnie przezimował, w tym roku robię tak samo, tylko zwiększę normę wysiewu i na wiosnę ciut więcej azotu.

Mój dostał w sumie 300kg polifoski, 100kg mocznika i 350kg saletry wiosną, oddał 2,7t/ha. Około hektara zostało przetrzebione w wyniku burzy, na kilkunastu arach rosło po 1-2 rośliny na 1m2

350 saletry to bida edition, ale efekt dobry

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

Wiem, że to nie za bogato, ale klka osób mnie straszyło, że monolit jest podatny na wyleganie, a to mój pierwszy rzepak. Lepiej dac mniej, niż przedobrzyć

chce chrobrego posiać a on raczej nie wylega, to lepiej dać 300-350kg polifoski 6 czy lepiej polifoski6, 21 i saletrzaku po 100kg ?

Opublikowano

Command 0.15l/ha z adiuwantem w podwojnej dawce po siewie. I navigator 0.3l/ha a 4-5 liść, tez z adiuwantem. Jak spojrzeć w tabelki to w moim przypadku metazachlor to zbędny dodatek.

Opublikowano
Przed chwilą, daro189 napisał:

Command 0.15l/ha z adiuwantem w podwojnej dawce po siewie. I navigator 0.3l/ha a 4-5 liść, tez z adiuwantem. Jak spojrzeć w tabelki to w moim przypadku metazachlor to zbędny dodatek.

No jak dajesz po siewie to po co w doglebowce ma iść metazachlor?

Opublikowano
6 minut temu, Rolnik7343 napisał:

chce chrobrego posiać a on raczej nie wylega, to lepiej dać 300-350kg polifoski 6 czy lepiej polifoski6, 21 i saletrzaku po 100kg ?

Daj Polifoski 6, na wiosnę daj tyle N ile uważasz za stosowne w proporcji 60-40. Na pewno w takiej konfiguracji będzie dobrze.

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

chce zasiać hektar na próbę także można pokombinować bo za wiele nie bedzie jezdzenia jak tylko hektar a pole dość długie i wąskie

Jak na oborniku to odpuściłbym saletrzak bo to 27 kg/N plus 21kg/N z polifoski 21 i jak dasz 300kg poli 6 to kolejne 18 kg/N i dolicz do tego azot z obornika. Przy długiej jesieni bedziesz miał za***isty problem utrzymać go przy ziemi.

Opublikowano (edytowane)

lepiej dać te 300-350 polifoski 6, niż jeżdzić 3x, ewentualnie jak ciąłeś słomę to trochę mocznika, no chyba, że obornik

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)

Jak masz słomę to trzeba azotu na rozłożenie, a tak to sobie możesz odpuścić, jak masz obornik. Ja nie mam obornika i słomę tnę

Edytowane przez jahooo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v