Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
40 minut temu, proxy8441 napisał:

no w samo południe nie chciałem rzepaku jechać, dałem wtedy pszenicy słabej mikro siarczan i mocznik, a rzepak koło 14 zaczynałem a kończyłem o 16.30

wg mnie luzik,

4 czy 6 godzin po było jeszcze bardzo ciepło. O 19 wracałem do Wrocka to było 14 stopni. Koło północy wracałem od kumpla to było bardzo ciepło. Ten przymrozek jak przyszedł to koło 5-6 rano. Ja bym się nie bał.

Opublikowano

Mój rzepak taki przepraszam za zdjęcia robione starym telefonem może coś zobaczycie. Taki malutki obsada ok 50szt/m2. I dawka N 1.03 saletrosan 26 250 kg druga N 20.03 saletra amon 34 300kg. Robala nie spotkałem a mikro i regulacja to chyba za wcześnie? Lokalizacja pogranicze świętokrzyskie i lubelskie. Podpowiecie?

zdjęcie0145.jpg

zdjęcie0146.jpg

Opublikowano (edytowane)

Trochę mało daj co najmniej 1L na hektar tebukonazolu. A mikro i bor bez problemu możesz dać, dodaj jeszcze siarczanu magnezu

Edytowane przez Macius
Opublikowano (edytowane)

Rzepak DK Sensei. Siany 22.08 polnocna malopolska.

Aktualnie sytuacja wyglada nastepujaco. Jechac jutro rano (o ile wiatr pozwoli) z toprex, czy jeszcze sie trochę wstrzymac? Co sądzicie?

IMG_20190402_162833.jpg

Edytowane przez hecktor2
Opublikowano
3 godziny temu, hecktor2 napisał:

Rzepak DK Sensei. Siany 22.08 polnocna malopolska.

Aktualnie sytuacja wyglada nastepujaco. Jechac jutro rano (o ile wiatr pozwoli) z toprex, czy jeszcze sie trochę wstrzymac? Co sądzicie?

IMG_20190402_162833.jpg

Według etykiety z Toprexu  zobacz pkt -2  , tylko nie wiem czy to jednak nie za wcześnie.

Stosowanie wiosną – w fazie wzrostu pędu głównego do fazy pąka zielonego. regulacja wzrostu i rozwoju rzepaku, sucha zgnilizna kapustnych, czerń krzyżowych, szara pleśń Zalecana/maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 l/ha. Zalecana ilość wody: 200 - 400 l/ha. Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste. Środek stosować jednorazowo zapobiegawczo, w celu skrócenia oraz wzmocnienia pędów roślin (zapobieganie wyleganiu) i do ochrony przed chorobami grzybowymi. Interwencyjnie po wystąpieniu pierwszych objawów chorób.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I ZALECENIA STOSOWANIA ZWIĄZANE Z DOBRĄ PRAKTYKĄ ROLNICZĄ 1. Zaleca się przeprowadzenie maksymalnie 2 zabiegów (po jednym na jesień i wiosnę). Liczba zabiegów jest wystarczająca dla zapewnienia odpowiedniej regulacji wzrostu roślin i długotrwałej ochrony rzepaku ozimego przed chorobami. Minimalny odstęp między zabiegami wynosi 135 dni.     

2. W celu uzyskania najlepszego efektu skrócenia oraz wzmocnienia pędów roślin rzepaku, zabieg wiosną należy wykonać zaraz po ruszeniu wegetacji. 3. Całą powierzchnię roślin dokładnie pokryć cieczą użytkową. 4. Środek stosować przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych. 5.

Opublikowano

Kolego rzepaku sensei wiosna sie nie skraca. Mialem go 2 lata temu. Znajomy tez mial i skrocil i latal zagladal ze wszystkie kwitna a jego taki maly i nie kwitnie.  Ale pozniej nadrobil ale urosl na 1.2m

Opublikowano (edytowane)

@pawel213333 wiem ze to odmiana pół karłowata, jednak co ze stymulacją pędów bocznych?

P.S. uprawa bezorkowa, szerokoki zasiew. Jesień 500kg lubofos + (bodaj 150 mocznika), wiosna 400kg saletrosan + 300 kg saletry.

Edytowane przez hecktor2
Opublikowano
Dnia 31.03.2019 o 19:57, rumcio40 napisał:

Szału z temperaturą nie ma, miałem wczoraj działać toprexem ale odpuściłem, może się uda w środę, gorzej wygląda sprawa II dawki bo nie widać na horyzoncie opadów. Teraz żałuje że nie dałem wszystkiego w pierwszej.

a co cchesz na 2 dawke sypac ? bo jak saletre to i bez deszczu sie wciagnie u nas 1 poszła 2 dawka w saletrze a saletra jest taka ze rosa czy cos to sie wciagnie 

Opublikowano

High Speed to ezektory tak ? Ja środki mam praktycznie wszystkie już. Ja rzepaki zrobię dzisiaj a w pon wezmę się za pszenżyto 

High Speed to ezektory tak ? Ja środki mam praktycznie wszystkie już. Ja rzepaki zrobię dzisiaj a w pon wezmę się za pszenżyto .

W zbozach sporo grzyba jest, warto dac coś mocnego na t1

Opublikowano

panowie a jak za wczesinej rzepak sie opryskało toprexem 0,4 l ha i tebu 0,4 l ha to co sie mu stanie ? bo niektore rosliny dobre do skracania byly  a niektore chyba nie bo sa jeszcze male co sie mu moze stac ? i co jesli kawalek sie przejechalo na tym lepszym rzepaku podwojnie opryskiem ? bo zostalo troche to jeszcze raz sie przejechalo 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v