Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

Jakie środki planujecie na odchwaszczanie na przyszły sezon?Stosowałem do tej pory metazanex 1,6l+command 0,15 i delikatnie przepuściło troche przytuli i troche rumianu.

JAk myślicie czy poprawka navigatorem w fazie 4 lisci zdała by egzamin ?

Ja doglebowo zawsze stosuje comand a potom powschodowo metazachlor 1,5l +0,25 Navigator oraz na jednoliścienne tydzień później i jest czyściutko.Dodam że  rąbnołem się i przygotowałem oprysk na 1,5 ha dawkę a opryskalem 2ha i jest czysciutko!!! A obok pryskali po zasiewie to masakra!-rumiun, chaber,komosa itp.Kiedys tez pryskalem po zasiewie i również miałem problemy z chwastami!(a to za sucho lub za mokro)

Opublikowano
6 godzin temu, Ksawery napisał:

randapowac go juz jak myślicie? dolem jeszcze troche zielonego

WP_20180621_12_20_02_Pro.jpg

WP_20180621_12_19_54_Pro.jpg

Może sam dojdzie i nie warto go jeszcze tłuc... Co do odchwaszczania to zawsze stosowałem 1.6l Metazanex i 0.3l Command i było czysto lecz wychodził mi fiołek bo te środki go niebiorą i chyba w tym roku spróbuje 1l metazanex +  0.1l command a powschodowo 0.25l navigator.

Opublikowano (edytowane)

pole polu nie równe, wole podnieść dawki i mieć spokój niż trochę chwastu, na jesień 2017 dałem 1,8+0,37 tak mi z opakowań wyszło i na styk z chwastami (siane strip drill), bodziszek się trochę śmiał, ale nie wiele go zostało. Przedwschodowo nie praktykuje bo rok w rok jak sieje to się kurzy i to mocno, wątpię w działanie przedwschodowe. U MNIE NA MOZAJCE OBNIŻONE DAWKI SIĘ NIE SPRAWDZAJĄ :) 

Poza tym przychodzi wiosna i są pytania czym poprawić... Wole dać tańszego grzyba niż oszczędzić na chwaście.

Edytowane przez Artis
Opublikowano

Co polecacie wysiać przedsiewnie pod rzepak? Do tej pory siałem Lubofos pod rzepak w ilości 350 kg/ha. W tym sezonie myślę żeby spróbować i wysiać Ultra 8, a na słabsze stanowiska Ultra 8 + sól potasowa lub Kizeryt.

Co myślicie o takim połączeniu?

Opublikowano

Stosował ktoś z was jesienią Mikrovit Molibden 33 + Bormax + siarczan i ewentualnie jakiś dolistny nawóz azotowy? Czy lepiej takie mieszanki stosować wiosną?

Opublikowano

Bormax i siarczan jak najbardziej, ja ładuje 400kg polifoski 8. Bormax i siarczan podaje z 0,5l tebu i 0,5l caryx. Pryskam przedwschodowo i chwastów brak.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Artis napisał:

pole polu nie równe, wole podnieść dawki i mieć spokój niż trochę chwastu, na jesień 2017 dałem 1,8+0,37 tak mi z opakowań wyszło i na styk z chwastami (siane strip drill), bodziszek się trochę śmiał, ale nie wiele go zostało. Przedwschodowo nie praktykuje bo rok w rok jak sieje to się kurzy i to mocno, wątpię w działanie przedwschodowe. U MNIE NA MOZAJCE OBNIŻONE DAWKI SIĘ NIE SPRAWDZAJĄ :) 

Poza tym przychodzi wiosna i są pytania czym poprawić... Wole dać tańszego grzyba niż oszczędzić na chwaście.

A przebitka wiesz jaka między doglebowym a nalistnym? Też mam mozaiki, też bywa sucho, ale zabieg za siewnikiem i jakoś działa. 

W ogóle co to za dawanie bo tak z opakowań wychodzi? Raz że można szkód narobić, dwa koszta. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

A przebitka wiesz jaka między doglebowym a nalistnym? Też mam mozaiki, też bywa sucho, ale zabieg za siewnikiem i jakoś działa. 

W ogóle co to za dawanie bo tak z opakowań wychodzi? Raz że można szkód narobić, dwa koszta. 

Ja pisze co się u mnie sprawdza, dwa są pewnie odstępstwa od etykiety na które mogę sobie pozwolić, które sam przetestowałem. Wiem tylko jedno nie ma co oszczędzać na chwastach. Sąsiedzi robią doglebówkami raz im się uda raz nie raczej każdy na mozaice stawia na pełne dawki w moim rejonie. 

Opublikowano
7 minut temu, Artis napisał:

Sąsiedzi robią doglebówkami raz im się uda raz nie raczej każdy na mozaice stawia na pełne dawki w moim rejonie. 

Zrozumiałem że idzie chlomazon. Chyba że coś drożej. 

Opublikowano (edytowane)

Hehe ale trochę śmieszny Jesteś, przekładasz moje dawki tak jak by oni mieli większymi pryskać doglebowo. Jadą butisanem+command albo colzor raczej w standardzie  i napisałem wyraźnie JEST MNIEJ SKUTECZNIEJ niż po wschodowo. Mozaika może też być od 3-5kl i takie właśnie mam, raczej mamy w moim rejonie

Możesz pryskać jak chcesz, moja rada dla osób którzy mają większy problem z chwastem wyższe dawki (w oprysku powschodowym), jak dla mnie możesz sobie nawet wodą pryskać :)

Edytowane przez Artis
Opublikowano

No to masz zaśmiecone pole ostro widocznie. Ja jeśli jest normalny rok (nienormalny to tak jak ten co puścił w doglebówkach chabra i rumian przez nadmierną wilgoć)  robię doglebowo chlomazon 0.13-0.15 zależnie od działki, metazachlor 1.5, pendimetalina 0.5l i zobacz że też mam mozaiki od III do V klasy za stówkę chwasty dwuliścienne i po części jednoliścienne bo daje 0.4 - 0.6 labradora ostatnimi czasy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v