Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, piotr4255 napisał:

Z tego to i 4 namlocisz jak byś widział jakie mamy w okolicy pozostawiane rzepaki to byś się za głowę chwytal

A tu mam 1 ha zasiane z resztek z siewnika miał być na zapas 

20180409_143815.jpg

Opublikowano

Nie rozumiem dlaczego mocznik... Rzepak chyba najwięcej azotu pobiera do kwitnienia bo wtedy najbardziej przyrasta. Według mnie podawanie mocznika, zwłaszcza w przypadku kiedy nie udało się wjechać z azotem na czas jest bez sensu. Konieczne jest zastosowanie szybko działających form azotanowej i amonowej. 

Mi udało się wjechać z pierwszą dawką 16.03 a tydzień temu poszła druga dawka. Wszystko w postaci saletrosanu i saletry.

Pod koniec tygodnia planuje skracanie, 1l Tilmoru + 0,2 Caryx. Oczywiście do tego siarczan magnezu, bor, mangan i pewnie jakiś perytroid. 

rzepak.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Nie za późno na ten mocznik? Zanim on zacznie działać to chyba rzepak bedzie juz kwitł? Ja dawałem mocznik miesiąc temu

Tydzień temu była saletra 250 kg/ha. Mocznik na zapas żeby nie głodował. 

Opublikowano
18 godzin temu, kamilc017 napisał:

3,76tony to ja miałem z rzepaku co miał obsadę do 15roślin na m2.

Tak, a średnia krajowa nadal poniżej 3t/ha a tutaj widzę z najgorszych rzepakow 4 t/ha zbierają. Strach zapytać jaki plon maja z tych najlepszych ;)

Opublikowano

Ja dzis wygonilem z pola chowacza 0,6 l dursbanu i 0,05 l cyperkila (mam nadzieję) przy okazji rzepak dostal mikroelementy : 

Od chorob grzybowych myslę opryskac tebu (nie zalezy mi na skracaniu bo to niska odmiana) rzepak prezentuje sie tak :

20180410_100601.jpg

20180410_113014.jpg

Opublikowano

Ja dziś leciałem testowo Agro sorb folium,plus cyperkil przy okazji,zrobiłem kontrole i zobczę czy te aminokwasy coś dają,na jesień było 1,5l teraz 2l.tylko martwi mnie bo 3godz po zabiegu spadł deszcz.

Z grzybami i regulacją za tydzień.

Opublikowano
11 godzin temu, toomi30 napisał:

Pryskalem od okolo 9 do 11 godziny przed poludniem a lekki deszczyk z burzą popadal okolo godziny 21 wiec raczej spoko .

Na skracaniu mi nie zalezy , a co polecilbys w miare taniego a skutecznego na choroby grzybowe ?

Nie jest pewne czy pokuszę się o oprysk fungi , kilka lat nie pryskalem (tylko jeden zabieg na platka ) i plony byly ok wiec sam nie wiem czy warto ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v