Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jak to wygląda u naszych zachodnich sąsiadów, bo jeśli oni też o tym głośno trąbią to może jednak jest coś na rzeczy... Bo jeśli by to prawda to może być banalnieprosty sposób na zwiększenie plonu.. 

Opublikowano (edytowane)

Też uważałem że saletrosan to super nawóz, w ubiegłym roku miałem porównanie saletrosanu i saletry na jęczmieniu oz. Dawka azotu taka sama a mimo że saletra rozsiana była później to na tej części pola jęczmień był zdecydowanie lepszy.

Edytowane przez Bartek933
Opublikowano (edytowane)

Ja stosuje: adob mikro,adob bor, siarczam-magnezu,mocznik, osobiście uważam że nawożenie PK przez liście to bujda bo co da najwyżej kilka kg z opryskiwacza względem tego co siejemy rozsiewaczami.

Edytowane przez Bartek933
Opublikowano

my w tym roku pierwszy raz damy saletrosan z 400kg/ha i później na drugi strzał saletra. Zawsze na N1 szła saletra i od razu polifoska 21 i później N2 saletra. Ale to za dużo jeżdzenia, więc spróbujemy w tym roku z saletrosanem.

Opublikowano

Na próbę myślę dac na kawałek 3ha saletrosan na N1, ale zobaczymy jeszcze. Ogólnie pszenice w zeszłym roku szprycowałem samym siarczanem magnezu bez żadnych mikro. Miałem porównanie z pszenicami kolegi zza miedzy gdzie dawał mikro przy tym samym nawożeniu, ochronie, przedplonach. Także siarczan magnezu jak najbardziej na Plus.

Ogólnie co radzicie dodatkowo dorzucić rzepakowi z wiosny, Bor obowiązkowo. Później Mangan?

Opublikowano (edytowane)

Stosuje razem z siarczanem i fugicydami i regulatorami i narazie nic mi się nie wytrącało . Jedynie zakupiłlem sobie filtry przedsekcyjne żeby nie czyścić dysz , tylko co jakiś czas wypłukać i dalej w pole . Zeszłego roku mieszalem na t1 w zbożu Dr.Green + siarczan + Tilt Turbo + Mirage + CCC + Optimus i no nic się nie działo . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

na nawozy Yary też ktoś narzekał że brasittrel pro zakleja filtry. Na jesień dalem brasittler + bortrac + mangan i do tego siarczan i inna chemia i filtry czyste. Wszystko zależy co kto wlewa, jaką ma wodę. Byc może kiedyś i mi się takie coś przytrafi że po nawozach Yary zaklei mi filtry.

Opublikowano

Z doktorkiem to warto zrobić próbę przed wlaniem do opryskiwacza, wiem ze z Bumper Super może się coś wytrącić. Osobiście przez przedstawiciela który chciał mnie zrobić w konia zrezygnowałem z ich produktów.

Opublikowano

Koniu mój sprzedawca mówi że boru z manganem nie można podawać łącznie,

A co do filmu powyżej Pan poleca hybryde a obecny rekord świata należy do populacji. Nasuwa się pytanie dlaczego rekordu nie poprawili jak mieszańce 15% wyżej planują.

Opublikowano

tego to nie słyszałem że nie mozna łączyć boru i manganu, choć na niektórych zaleceniach można łączyć.

Co do takich szkoleń/pokazów jak na filmie podchodzę do tego z przymkniętym okiem, czasami warto by było nagrać takie spotkanie i odtworzyć sobie to kilka razy i wtedy można się połapać ile w tym jest sprzecznych informacji.

Opublikowano

z przymrużeniem oka ja ogólnie też ale jednak dowody na ten plon ten doktor ma a plon wiarygodny, no mogłem się domyślić w sumie z tą miąższością to poprostu nic innego jak wysokość łanu łuszczyn

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v