Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja dałem we wtorek 200kg polifoski 21 i 100 kg saletry, efekt taki że teraz gdy trochę odpuszcza ziemia są młode liście od środka i zapowiada się dobrze mimo że trochę wyleciało (zasługa saren). Ogólnie do pogody nawiązując to w naszym klimacie posusze wiosenne to normalne zjawisko. Roślina dobrze odżywiona lepiej znosi suszę. (dobrze to znaczy nie za mało, nie za dużo)

pozdrawiam

Opublikowano

Regulatory wzrostu poza zniesieniem dominacji pędu głównego pobudzają system korzeniowy do wzrostu tak więc chyba na suchych stanowiskach zastosowanie regulatora jest korzystne. Oczywiście nie daje się ich za każdym razem jak jedziemy z opryskiwaczem na rzepak.

Opublikowano

ksys - to kolega strzelił głupotę z tą Muszelką, opisów odmian nie czyta. jak byk pisze ,że to niska pszenica i nie trzeba jej skracać A co do pogody to też moje źródło zapowiada deszczową wiosnę i lato a co z tego wyniknie to uwidim i posmatrim:)

Opublikowano

wszystko co zawiera tebukonazol to skraca rzepak,podobnie w zbozach stosujac tebukonazol nalezy obnizyc dawke antywylegacza,Moj rzepak to jeszcze zagadka czesc wymarzla na bank ale jeszcze nie mozna w miare dokladnie okreslic obsady i podjac decyzji o jego przyszlosci.Dostal na razie 40 kg S i 85 kg N

Opublikowano

pogody długoterminowe możne se wsadzić... wiecie gdzie :) pitolą od rzeczy, ile razy mówili że będzie piękne lato albo nie będzie zimy... jakby choć w tym roku, staram się nie słuchać tych bredni bo szkoda nerwów, jaka będzie wiosna sami zobaczymy

Opublikowano

Ja sieję brylianta jest to niska odmiana więc jej nie skracam daje tylko połowę dawki modusa żeby słoma była sztywniejsza i się nie wywracał. Co do intensywności nawożenie to ok 600 kg saletry na ha i reszta pierwiastków. U nas kiedyś gość tak skrócił że mu z liścia flagowego kłos nie chciał wyjść .

Opublikowano

tez mam nadzieję że prognoza sie nie sprawdzi ale ta pogoda teraz ze skrajności w skrajność kolego jak stosowałeś modussa to jednak regulowałeś wzrost jakby nie było oczywiście zgadzam sie ze przy niskich odmianach nie dajemy tyle co normalnie 600kg saletry sporo dajesz .

Opublikowano

Koledzy mam oto dylemat. Wysiałem kilka dni temu 300kg/ha saletry puławskiej ( nie mogłem dorwac saltrosanu) Siarczanu nie chciałem ze wzgledu na niskie ph. teraz mam opcje zakupienia i w ciagu tygodnia wysiania

http://www.procam.pl/index.php/nawozy/536-prosan-nks-mikro

Czy jest sens to robic dodam ze nie jest to tani nawóz 1750 brutto tona trzeba dac 200kg/ha. Czy odpuscic sobie i dac za jakis czas druga dawke saletry :) Dodam ze jesienia były wysiane nawozy NPK zawierajace siarke polifoska 6 300kg/ha i na drugiej działce lubofos corn 500kg/ha

Opublikowano

proporcje też jakieś nie tego dużo siary mało azotu a potasu 5% to nawet nie jest do odczucia i ta cena tak jak koledzy farmer i silva piszą szkoda kasy daj saletrę

Opublikowano

No ale to te jak już dałeś 300 saletry to wystarczająco na początek. A nawet dla mnie za dużo jak na jedną dawkę nawozu szybko działającego. Moja propozycja jeśli chcesz koniecznie siarke to dać siarke elementarną bo ona wychodzi najtaniej wg mnie albo siarczan amonu. A za jakiś czas dopiero saletre.

Opublikowano

Panowie chyba mam problem... na początku zeszłego tyg siałem na rzepak nawozy (200 kg siarczanu i 200kg saletry/ha), wczoraj chodziłem po polach i uważam że rzepak jest gorszy niż w ubiegłym tyg... korzenie są ok ale na górze jakby trochę przymarzł...:/:/ oczywiście nie wszystko ale na pewno jest tego więcej jak w ubiegłym tyg. Miał ktoś już takie doświadczenia? Co teraz zrobić i jak mu pomóc?

Opublikowano

Panowie chyba mam problem... na początku zeszłego tyg siałem na rzepak nawozy (200 kg siarczanu i 200kg saletry/ha), wczoraj chodziłem po polach i uważam że rzepak jest gorszy niż w ubiegłym tyg... korzenie są ok ale na górze jakby trochę przymarzł...:/:/ oczywiście nie wszystko ale na pewno jest tego więcej jak w ubiegłym tyg. Miał ktoś już takie doświadczenia? Co teraz zrobić i jak mu pomóc?

czekać aż ruszy wegetacja, wtedy będzie wiadomo czy jest jescze co ratować

Opublikowano

Koledzy mam oto dylemat. Wysiałem kilka dni temu 300kg/ha saletry puławskiej ( nie mogłem dorwac saltrosanu) Siarczanu nie chciałem ze wzgledu na niskie ph. teraz mam opcje zakupienia i w ciagu tygodnia wysiania

http://www.procam.pl/index.php/nawozy/536-prosan-nks-mikro

Czy jest sens to robic dodam ze nie jest to tani nawóz 1750 brutto tona trzeba dac 200kg/ha. Czy odpuscic sobie i dac za jakis czas druga dawke saletry :) Dodam ze jesienia były wysiane nawozy NPK zawierajace siarke polifoska 6 300kg/ha i na drugiej działce lubofos corn 500kg/ha

tak jak napisał farmerf, odpuść se, pierwszy raz na tym polu uprawiasz rzepak? jeśli tak, to pole nie jest wydojone z siarki na tyle by spowodować jakiś znaczący spadek plonu, proponuje do każdego oprysku dodawać siarczan Mg.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v