Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mało siarki jak na raps. 

To  coś jeszcze dorzucę. a zastanawiam się czy  I dawkę saletry rozdzielić na pół i zastąpić saletrzakiem. ale to jest zależne od pogody bo niby w saletrzak dłużęj sie rozkłada i mogą być mniejsze straty w azocie  niż  w saletrze.

Opublikowano

moim zdaniem bez sensu dzielic, rzepak da rade pobrac duze ilosci azotu, a wczesna wiosna wilgoci jest duzo a dni chłodne wiec straty nie sa az tak duze....w dodatku za saletrzak nieuzasadnione wieksze koszty

Opublikowano

To strata czasu rzepak musi dostać azot 6 tygodni przed kwitnieniem to jako sens dzielić dawki?

Opublikowano

Tak i zapewne zarobie na tym miliony, tylko niech mnie jeszcze kolega oświeci w jaki sposób bo mój umysł tego nie ogarnia- wystarczy żeby każdy dał mi 1zł za każdym razem gdy mam rację wtedy dość szybko jest możliwe że zostane milionerem a co do stanu przezimowania powiem tak tam gdzie był śnieg ozime są w dobrej kondycji a tam gdzie go zabrakło często wielka lipa a wręcz widziałem działki gdzie dominuje smutny rudy kolor lub biały w zależności co i gdzie

• Root Admin
Opublikowano

Tak i zapewne zarobie na tym miliony, tylko niech mnie jeszcze kolega oświeci w jaki sposób bo mój umysł tego nie ogarnia- wystarczy żeby każdy dał mi 1zł za każdym razem gdy mam rację wtedy dość szybko jest możliwe że zostane milionerem a co do stanu przezimowania powiem tak tam gdzie był śnieg ozime są w dobrej kondycji a tam gdzie go zabrakło często wielka lipa a wręcz widziałem działki gdzie dominuje smutny rudy kolor lub biały w zależności co i gdzie

jak już przebierasz nogami to weź zrób test przezimowania i już, 2-3 dni i wszystko jasne, ale na dobrą sprawę jesteśmy dopiero na półmetku z zimą.

U nas zawsze to luty był najzimniejszym miesiącem.

Opublikowano

sraczki dostają już co niektórzy bo zboże rude. Masa zbóż po roztopach jest ruda ale jakoś nikt nie likwiduje itp. U mnie w okolicy zauważyłem że ten co najmniej ma to najwięcej panikuje...

Opublikowano

dziś rozsiany korn kali 200 kg/ha -6 śniegu zero lekki wiatr trochę zaczynam się martwić..... jeśli będzie bardziej mrozić bez okrywy to słabo to widzę

Chłopiee- 6 to dobry przymrozek a Ty o wymrznięcia się martwisz :P

Opublikowano

to po co siałeś tak wcześnie? było siedzieć na d*pie... naczytasz się forum kto już wyjechał z nawozami a teraz trzepiesz portkami... Ja z nawozami myślę wyjechać dopiero pod koniec miesiąca i to też jak pogoda będzie NORMALNA. U nas już jeden 3 tygodnie temu coś siał, ale co i po co to nikt nie wie...

Opublikowano

a co to przeszkadza że już rozsiałem korn kali? ja uważam że to dobrze śniegu nie ma a jak przyjdą odwilże to powoli się rozpuści i coś zadziała moim zdaniem większym błędem jest siać potas w marcu

Opublikowano

no to po co się martwisz że będzie mróz i nie ma okrywy? U mnie na oziminy wiosną idzie tylko azot i siarka. Jesienią pod korzeń npk. Jakoś nie przemawia do mnie sypanie potasu lub fosforu na wiosnę...

Opublikowano

no to po co się martwisz że będzie mróz i nie ma okrywy? U mnie na oziminy wiosną idzie tylko azot i siarka. Jesienią pod korzeń npk. Jakoś nie przemawia do mnie sypanie potasu lub fosforu na wiosnę...

Też jestem tego zdania.

Opublikowano

zwolennicy sypania PK wiosną pewnie byli na szkoleniach sponsorowanych przez YARA czołowego producenta nitrofosek . nie wiem jak tam oni fosfor maja ale to jest nierealne aby przemieścił się tam gdzie jego miejsce.

Opublikowano

Kurcze to jak to wkońcu jest bo mam zaplanowane sypnąć sól potasową na rzepak w najbliższym czasie ale tu czytam teraz że jednak nie warto a chce spróbować bo tak to nigdy nie siałem potasu na wiosne . No i już sam  nie wiem . 

Opublikowano

zwolennicy sypania PK wiosną pewnie byli na szkoleniach sponsorowanych przez YARA czołowego producenta nitrofosek . nie wiem jak tam oni fosfor maja ale to jest nierealne aby przemieścił się tam gdzie jego miejsce.

Ale korzenie będą do góry rosły w stronę fosforu :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v