Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A jak zcznie padać to popłynie  sobie jak po asfalcie

Opublikowano (edytowane)

Nie masz do końca racji. Musiałby przyjść ulewny deszcz albo padać powinno cały dzień żeby do tego doszło. Dodatkowo każdy deszcz powoduje rozmrożenie gleby więc powinien pomóc w wchłonięciu i rozpuszczeniu się nawozu.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się jeszcze, był pomysł aby na I dawka dać 300kg Saletrosanu, na II 400 Saletry a na III 100-150 Saletrosanu ale jeszcze zobaczę co i jak. Bardziej skłaniam się do pierwszej opcji, ewentualnie jeszcze mógłbym na II dawke dać 300-350 Saletry a na III jeszcze 100 saletry, okaże się co nam wiosna przyniesie.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

Zastanawiam się jeszcze, był pomysł aby na I dawka dać 300kg Saletrosanu, na II 400 Saletry a na III 100-150 Saletrosanu ale jeszcze zobaczę co i jak. Bardziej skłaniam się do pierwszej opcji, ewentualnie jeszcze mógłbym na II dawke dać 300-350 Saletry a na III jeszcze 100 saletry, okaże się co nam wiosna przyniesie.

Buraki siać to trzeba mieć gdzie sprzedawać zacznijmy od tego.

Z tym azotem to troche za grubo jedziesz Ci powiem. Nie raz czytałem że dawanie ponad 200 N na rzepak jest mało ekonomiczne. Nawet czytałem doświadczenia z nawożeniem 170 N i 200 N gdzie nie było zwyżki plonu rzepaku. No i ta 3 dawka to jakaś pomyłka w rzepaku. Będzie nie równo kwitł wypuszczał dodatkowe pedy jak sie za późno zaaplikuje. Oczywiście wszystko to zalezy od terminów aplikacji azotu oraz nawożenie jakie zastosowałeś na jesien oraz czy słoma była cięta czy zbierana. Taka dygresja do Twojego nawożenia.

Opublikowano

Co będzie lepsze korn-kali czy sól potasowa 100kg/ha ? Na pierwszą dawke saletrosan pójdzie . Ale jak długo będzie zima trzymać to nie wiem narazie spokojnie czekamy . 

Tu masz 40 a nie  60 potasu ? wiec zalezy czy cos jeszcze dorzucasz. ja jade solą i kizerytem drozsze ale bardziej kompleksowe rozwiązanie

Opublikowano (edytowane)

Buraki siać to trzeba mieć gdzie sprzedawać zacznijmy od tego.

Z tym azotem to troche za grubo jedziesz Ci powiem. Nie raz czytałem że dawanie ponad 200 N na rzepak jest mało ekonomiczne. Nawet czytałem doświadczenia z nawożeniem 170 N i 200 N gdzie nie było zwyżki plonu rzepaku. No i ta 3 dawka to jakaś pomyłka w rzepaku. Będzie nie równo kwitł wypuszczał dodatkowe pedy jak sie za późno zaaplikuje. Oczywiście wszystko to zalezy od terminów aplikacji azotu oraz nawożenie jakie zastosowałeś na jesien oraz czy słoma była cięta czy zbierana. Taka dygresja do Twojego nawożenia.

Co nie zmienia faktu że buraki są bardziej dochodowe.

Co do III dawki to obejrzyj sobie filmy z Kietrza, jadą z azotem na zielony pąk. Myślisz, że przedsiębiorstwo z takimi wynikami jechałoby na próżno z III dawką N?

Nie wiem co czytałeś i czy sprawdzałeś to u siebie, u mnie takie dawki się sprawdzają i robią różnice.

Taka mała dygresja do Twojej wypowiedzi.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

Dlatego napisałem że zależy kiedy się da tą 3 dawkę bo jak dasz za późno to potem wychodzą takie kwiatki jak napisałem. Jak podzielisz sobie 2 dawki wiosenne na 3 i dasz w odpowiednich terminach to ok. Ale czy jest sens? Według mnie nie to samo sie uzyska dając ten sam azot w 2 dawkach. Za maly jest odstęp czasowy miedzy 1 a 2 dawką żeby to jeszcze dzielic. A czytałem to o czym napisałem w topagrar.

Opublikowano

u mnie w tym roku miało iść na 1 dawkę koniec lutego/początek marca 450kg saletrosanu 26 i po 2-3 tygodniach 300kg saletra 34. Teraz się zastanawiam, jeśli rzepak będzie w słabej kondycji (i czy w ogóle będzie) czy nie rozsiać pierwsze saletry, później saletrosan, albo nawet saletra i saletrosan razem w okolicach 2 tygodnia marca, tylko że to akurat tochę niepoważnie by było chyba.

Opublikowano (edytowane)

Dlatego napisałem że zależy kiedy się da tą 3 dawkę bo jak dasz za późno to potem wychodzą takie kwiatki jak napisałem. Jak podzielisz sobie 2 dawki wiosenne na 3 i dasz w odpowiednich terminach to ok. Ale czy jest sens? Według mnie nie to samo sie uzyska dając ten sam azot w 2 dawkach. Za maly jest odstęp czasowy miedzy 1 a 2 dawką żeby to jeszcze dzielic. A czytałem to o czym napisałem w topagrar.

No a ja ponawiam pytanie, czy gdyby III dawka N nie miała sensu to czy by stosowali ją w tak dużym i z wpełni profesjonalnym podejście do agrotechniki kombinacje jak Kietrz?

co rocznie masz ponad 4 t z ha przy takim nawożeniu? Żadnych anomalii pogodowych u Ciebie nie było?

Nie licząc ostatniego sezonu to tak.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

Witam panowie a co myślicie o takiej opcji nawożenia 1 dawka saletrosan 26%N 300 kg/ha +saletra 32%N 100kg/ha 2 dawka 300 kg saletra 32%N .trzeciej raczej nie planuję .A na pole zakupione w ubiegłym roku planuję dać na pierwszą dawkę 300 kg saletrosanu +200-250 kg yara mila nitrofoska 16-16-16,druga dawka 300 kg saletra !

Opublikowano

Jakie odpowiednie dawki caryx+tebu i tebu+ccc na dobre skrócenie rzepaku czyt. rozwinięcie pędów bocznych. Dodam, że nie było jesiennej regulacji łanu... odmiana  dk exstrom

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v