Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem ile dajesz polidapu ale jak koło 150-200kg/h to azotu wystarczy chyba że słoma ścięta to mocznik na ściernisko ! Lepiej z azotem nie przesadzać na jesieni bo więcej bendzie strat niż pożytku !!!

Opublikowano

witam mam pytanie lepiej będzie posiac nawóz pod rzepak na ściernie czy pierw za orać i zabronować a potem nawóz bo zauważyłem że też sypia na ściernie jaka jest różnica i nie ukrywam że jest susza więc lepiej może będzie posypać na ściernie 

Opublikowano

Ja od kąt uprawiam rzepak (teraz 4 rok) daję pod pług. Zobacz jak rzepak ma rozłożone korzenie, może jak jest na początku mały a gleba w średniej zasobności w składniki to widać niedobory ale jak już korzenie zapuści to na pewno nawóz się nie zmarnuje.

Opublikowano

Nie ma innej opcji ,jak nawóz pod pług z siewem najlepiej zaraz po orce . Nie czekać aż ziemia się zpopieli. Sąsiad rok temu zasiał rzepak 10 września ,ale plon był słabszy jak w terminie .

Opublikowano (edytowane)

no ale co da siew zaraz po orce jak sucha ziemia się wyoruje? A nawet jak nasiona złapią wilgoć i skiełkują to zaraz uschną więc tak może być jeszcze gorzej jak szybko nie będzie deszczu, a się na to nie zanosi

Edytowane przez grego
Opublikowano

Każdy chce jak najwcześniej zasiać bo wiadomo im póżniej tym plon gorszy (teoretycznie) ! tylko jak zasiejesz w popiół i pójdzie zlewa to dopiero może być spadek plonu ! a czasu coraz mniej !

Opublikowano

Ja też czekam na deszcz jestem z Lubelskiego i zawsze się siało pod koniec sierpnia a w tym roku nie dość że sucho to ludzie już po wariowali sieją wcześniej i to w ten popiół. Dzisiaj sąsiad za siał rzepak zero wilgoci nasiona poszły w suchą ziemię ciekawi mnie co będzie z tego rzepaku. 

Opublikowano

Pytanie z innej beczki panowie ile ważą u was opakowania rzepaku w tym roku? U mnie żaden mieszaniec nie przekracza 8,5 kg. Dla przykłady mam jedną jednostke SY Saveo z tamtego roku i waży ok 10,5 kg, a z tego roku 7,66 kg. Z czego wynika taka różnica i jakie może mieć skutki? 

Opublikowano

Witam, pierwszy raz chce zasiać rzepak a wiec,w zeszlym roku badana gleba i ph 6.0 fosfor 7.4 potas 7.5 magnez 6.1 zasiana pszenica ozima, plon 6.5 z hektara, słoma ścięta, chce w tym roku posiać rzepak, na sciernisko dalem mocznik, jaka poli rozsiac i sól i w jakich ilosciach na ha, celuje w 4t/h, jjakies propozycje ?

Opublikowano (edytowane)

Ja zrandapowałem ściernisko pod rzepak i tak stoi. Narazie czekam na jakieś opady, ale takich nie nadają conajmniej do 5 września... Na około takie chmury przewala, że w inny rok to by zlało w opór, a w tym nic. Nawet nawozów nie sieję bo nie wiem czy będzie rzepak w tym roku. Ba, nawet nasion nie zamówiłem. Czekam.

Na stanowisku po rzepaku to co wzeszło po podorywce zwyczajnie uschło... Sądząc po tym, szkoda siać narazie.

Edytowane przez master20002
Opublikowano

Ja też czekam na deszcz jestem z Lubelskiego i zawsze się siało pod koniec sierpnia a w tym roku nie dość że sucho to ludzie już po wariowali sieją wcześniej i to w ten popiół. Dzisiaj sąsiad za siał rzepak zero wilgoci nasiona poszły w suchą ziemię ciekawi mnie co będzie z tego rzepaku. 

a co ma byc ?  nasionom rzepaku nic sie nie stanie no chyba że robactwo zeżre będą leżec i czekac na wilgoc z rosy i skiełkują .kolega siał w popiół- zwalowane ale już pokiełkowało tylko jeszcze nie wylazł na powierzchnie. ja ruszam dzisiaj.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v