Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

M.in. na lepsze wchłanianie oprysku. W czwartek zakończone nawożenie azotowe - 270 kg saletry na ha. Dzisiaj pójdzie siarczan, mocznik, kristalon, bor, toprex z tebu i dursban. U kolegi pokazał się chowacz galasówek...

Kolego a robiłeś już takiego mixa ,bo mam na swój rzepak podobny zestaw i zastanawiam się czy się nie zagotuje przy takiej kombinacji, dodam że planuje mocznik\siarczan 30/15 kg /ha zamiast kistalona dr green a

Opublikowano

Trzeci rok tak mieszam i nie zauważyłem nic złego. Tylko, że teraz będę dodawał toprex. Kiedyś dawałem caryx, ale nie dostałem go w tym roku. Co do siarczanu to daję mikrokompleks. W nim jedynym problemem są takie zielone okruchy, które niw bardzo chcą się odrazu rozpuścić. Trzeba zachować w miarę kolejność dodawania i nie powinno być źle.

Opublikowano

Dobrzy doradcy z BASF czy BAYER nie zalecają takiego miksu nie wiadomo jak się zachowa działanie toprexu,ja stosowałem  toprex z borem plus perytroid ,teraz chce mocznik siarczan plus nurelka

Opublikowano

Mój kompot wygladał nastepujaco 25kg mocznika + 12kg siarczanu + 1,5l perfektmikro + 1kg soluboru + 1l brasifunu +0,1l Moddusu (proporcje na 1 ha). Wszystkie filtru po drugiej beczce zatkane.Co o tym sadzicie co sie zwazyło?

Opublikowano

mocznik siarczan magnezu caryx bormax dursban i cyper killer u mnie zmieszały się bez żadnych problemów...po za tym że ciągnik stanął na środku pola...zabrakło ropy w baku :D sprawdzały aż 3 osoby  stan paliwa i jakoś tak wyszło... :P

Opublikowano

Heh... Bywa i tak:-)
Kontrola jakości zawiodła...
Jak bor dajemy to lepiej kupować płynny... U mnie bor w proszku też ciężko się mieszał...
Chociaż w tym roku sypki plonovit opty też czasami zatykal dysze...

Opublikowano

ja co roku daje dursban, fury, bor (płyn lub proszek), tebu, siarczan mg i jakieś mikro i mie ma żadnych problemów więc musi być jakaś inna przyczyna, ciekawe jaka?

Opublikowano

przyczyna jest taka że tebukonazol  tebukonazolowi nierówny takie wynalzki jak tarcza łany brasifuny itd są na kiepskich komponentach widziałem u kilku rolnków co się dzieje a bor też robi swoje

Opublikowano (edytowane)

Z kranu czy w opryskiwaczu,koledzy mam ponad 100 ha i tyle nie mieszam bo to się odbija na plonie uwierzcie  mi ,wizualnie jest OK ale na przyczepie mniej

A i za dużo stosujecie generyków firmowe środki droższe ale na lepszych nośnikach ,a bor stosuje proszek z CALDENY i jest OK

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v