Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rzepak powinien dostac lepiej wcześniej tydzień niż dzień za póżno

Opublikowano

Na Mazowszu od dwóch dni widać ze rzepak się obudził, wczoraj wieczorem dostałem dopiero saletrosan. problem jest taki ze mokro na polu... Jak sądzicie czy o poranku gdy będzie w nocy -3 dam rade rozsiac by nie naznac kolein? Czekanie aż obeschnie to chyba nie jest dobry pomysł..

Opublikowano

Kolego jak masz mokro na polu to przy rannych  -3ch za chiny nie wjedziesz. Teraz jak ziemia od dawna rozmarznięta to szkoda tylko kolein narobic. U mnie rano było biało a teraz nawet śladu po tym śniegu nie ma. Fajnie ze pada, bo strasznie sucho było i tak szczerze to mogłoby jeszcze popadac przed druga dawką N. 

Opublikowano

Panowie też mam problem z wjechaniem tydzień temu poszło 120 soli i 120 kizerytu czy jak uda mi się wjechać jutro moze pojutrze z N to dać 150 salety i 150 mocznika czy lepiej samą saletre z 250 ? mówie oczywiście o pierwszej dawce i ile dać w kalejnej ? za jakieś dwa tyg ?

Opublikowano

150kg to jak kropidlem pokropil rzepak he he , wal 250 saletry mocznik zanim zadziala to ohohoo ,jak chcesz mocznik dawac na 2 dawke to syp tak samo juz jutro wszystko a jesli saletra na 2 dawke to za 2 tyg

Opublikowano

Śladowe ilości, podobnie jak i saletrosan.

Porównując oba nawozy najważniejsze sprawy to saletrosan ma 2x więcej siarki oraz mają inny stosunek azotu amonowego do azotanowego. Saletrosan ma głównie formę amonową, a sulfan praktycznie 50/50% dlatego sulfan będzie prawdopodobnie działał szybciej oraz silniej pobudzi rośliny do wzrostu.

Opublikowano
Tomek90 a czemu nie? co to przeszkadza przeciez ten azot nie wyparuje , znam ludzi co tak robia przewaznie po 2-3 tyg idzie 2 dawka niezaleznie czy siedzi czy rosnie i jakos nikt na plony nie narzeka , Kazdy region inna filozofia i tyle.
Opublikowano

zorientowałem się u mnie w okolicy odnośnie RSM i Pani powiedziała że mają w beczkach 1000L i tam jest 1300 kg chcą za to 1190 zł to jakaś normalna cena ? i jeśli prysne opryskiwaczem na średnio kropliplistych dyszach i ten nawóz zostanie na roślinach to nie popali ich ?

Opublikowano

Tomek90 a czemu nie? co to przeszkadza przeciez ten azot nie wyparuje , znam ludzi co tak robia przewaznie po 2-3 tyg idzie 2 dawka niezaleznie czy siedzi czy rosnie i jakos nikt na plony nie narzeka , Kazdy region inna filozofia i tyle.

A o przemieszczaniu się azotu w profilu glebowym jeśli nie jest wykorzystywany przez rośliny to słyszeli? To czemu by od razu nie nawieść pełnej dawki z jednym zamachem i niech sobie czeka, skoro nigdzie nie "ucieknie"? Chyba po coś się dzieli te dawki,

Opublikowano

Kolego

grego , po co sie sprzeczasz , czy ja napisalem ze odrazu? pisze dokladnie ze 2 dawka na rzepak idzie  2 tyg po pierwszej . Dam Ci przyklad mieszkam na terenie gdzie sieje sie duzo qq N wali sie przed siewem i jakos qq sypie jak samo jak tam gdzie rozklada sie na 2 dawki i nikt nie krzyczy ze azot ucieka . A rzepak je ten azot nawet jak siedzi .
Opublikowano

To rzuć pod qq N po siewie, bo po co pod uprawkę? Czytaj ze zrozumieniem, 2 tygodnie sucho i zimno rzepak "siedzi" faza rozwojowa ta sama, to idąć twoim tokiem myślenia na tyg. można wszystko wtedy rzucuć odrazu w pierwszej dawce.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v