Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

formy takie same, ale saletrosan ma mniej formy azotanowej która zwiększa uwodnienie roslin i szybciej je pobudza co przekłada się na szybsze rozhartowanie

Teraz to nie forma azotu ma wpływ na rozhartowanie,lecz przebieg temperatur i długość dnia. co byś nie posypał rzepak już zaczął wiosenną wegetacje.

Choć zimne noce i ciepłe dnie jakoś mojemu nie służą ,wygląda jak by nic nie przyrastał,no i susza też mu nie pomaga.

Opublikowano

formy takie same, ale saletrosan ma mniej formy azotanowej która zwiększa uwodnienie roslin i szybciej je pobudza co przekłada się na szybsze rozhartowanie

Dokładnie, jednak w sytuacji braku opadów tak jak obecnie oraz braku perspektyw na opady w najbliższym czasie wysiew saletrosanu może być błędem, bo nie jest higroskopijny i będzie leżał na polu nierozpuszczony a rzepak już się budzi do życia. Saletrę sypałem w sobotę i już nie ma po niej śladu, a saletrosan leży nierozpuszczony.

Opublikowano

paktofonikas1987 co do saletrosanu to i racja , bo rozsiany 1 marca razem z solą trohce zalegał na polu ale to tylko wypełniacze sól czekała do mżawek i codziennej porannej rosy. Wczoraj dosiewałem I dawke na rzepaki w postaci saletry i pogodzinie nie było sladu a na zboża poszła I pełna dawka. mam taki problem z drugą dawką bo na wszystko będe sypał mocznik ale ten z kolei potrzebuje czasu na rozkład do form dostępnych. Pytanie kieedy sypac bo bedzie sucho niewazne że bedzie padac temperatura super na mocznik - jezeli sypne przed wekendem II dawke nie będzie za wcześnie? Biorąc pod uwage ilosc wody w glebie raczej nie. Jak uważasz?

Opublikowano

no to może w momencie zregenerowania rozety przed strzałem w góre? a tak na marginesie to rozstawiał ktoś już pułapki? Jeżeli mi się uda to dzisiaj rozstawie jutro na bank przygrzewa a robactwo lezie z ziemi.

Opublikowano

Dokładnie, jednak w sytuacji braku opadów tak jak obecnie oraz braku perspektyw na opady w najbliższym czasie wysiew saletrosanu może być błędem, bo nie jest higroskopijny i będzie leżał na polu nierozpuszczony a rzepak już się budzi do życia. Saletrę sypałem w sobotę i już nie ma po niej śladu, a saletrosan leży nierozpuszczony.

Dziwne u mnie w piątek rozsiany saletrosan po zbożach 250-300kg i dziś nie ma śladu, a deszczy przecież u nas nie było. Jak na nasz region to śmiało waliłbym saletrosan na zboża jak i na raps jeszcze, niektórzy obszarowcy dopiero ruszyli z saletrosanem.

Opublikowano

Panowie jakich odzywek używacie w rzepaku? Nie mówię tu o konkretnym niedoborze któregoś z mikroskładników tylko ogólnie. Orientuje się ktoś jak wygląda cena Basfoliaru 36?

Opublikowano

jakiś bor 21% kg/ha, cumans z Dalgety on jest na pszenicę ale ma fajny skład i daje go na wszystko też 1 kg, siarczan magnezu siedmiowondy , 2,5 kg, sarfun 0,5l tak dziś dałem.

Opublikowano

dzisiaj poszła dawka RSM 28% 150L

z odzywek ja daje np Fortestim beta tylko ze narazie nie jest zalecany ze względu na pogode bo musi być srednia około 8 stopni

a na to narazie sie długo nie zanosi

a u Mnie o chowaczu narazie nic nie słychac okolice Wrocławia

Opublikowano

Mam taki problem.... Musze przesiac rzepak. Orać czy wystarczy agregat z broną aktywna? Na jesieni pryskane Rapsan, Reaktor i leopard. Rzepak Jest taki że spokojnie agregat go przykryje. Tylko co z tymi opryskami? Mocno wpłyna na owies?

Opublikowano

Tak się zastanawiam nad ekonomią stosowania nawozów typu Basfoliar 36 gdzie właściwie mamy sam Azot. Nie będzie czasem taniej rozpuścić mocznik + mikroelementy do tego?

Opublikowano

łee to ja rozsiewałem pierwszego marca i jeszcze widać bo to kędzieżyńksa, ona tak ma niby się część rozpuści, a otoczka długo leży jak nie ma deszczu. Ja się zastanawiam jeszcze nad nawożeniem dolistnym czy dać NPK z mikro + bor czy mocznik + siarczan magnez + bor. Wszystkiego razem raczej nie chce mieszać co będzie lepsze na pierwszy zabieg łącznie z dursbanem i tebu?

Opublikowano

Mam taki problem.... Musze przesiac rzepak. Orać czy wystarczy agregat z broną aktywna? Na jesieni pryskane Rapsan, Reaktor i leopard. Rzepak Jest taki że spokojnie agregat go przykryje. Tylko co z tymi opryskami? Mocno wpłyna na owies?

wrzuć zdjęcie - może przesadzasz z tym przesiewanie?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kiedy Panowie dajecie 2 dawke na rzepak ? ja dawalem pierwsza 4 marca 300kg saletry /ha poczekac jeszcze ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v