Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

W rzepaku mam małe doświadczenie póki co głownie opieram się na opiniach forumowiczów ale w tamtm roku niektórzy pierwsze dawki na rzepak siali dopiero w kwietniu mimo to z tego co słyszałem tragedi z plonowaniem nie było w tym roku do konca marca a nawet jak zapowiadacie do połowy marca juz 2 dawki beda wysiane ciekawe jaki to przyniesie rezultat zobaczymy ;)

Edytowane przez knoro93
Opublikowano

W rzepaku mam małe doświadczenie póki co głownie opieram się na opiniach forumowiczów ale w tamtm roku niektórzy pierwsze dawki na rzepak siali dopiero w kwietniu mimo to z tego co słyszałem tragedi z plonowaniem nie było w tym roku do konca marca a nawet jak zapowiadacie do połowy marca juz 2 dawki beda wysiane ciekawe jaki to przyniesie rezultat zobaczymy ;)

ubiegły rok był specyficzny i kto zastosował jak tylko się dało azot na raz lub w odstępie 5 dni to wygrał. rzepak jak nie ma azotu wcześnie po ruszeniu wegetacji wybija w pęd główny redukując plon itd. poczytaj i poobserwuj kolego

ja dzisiaj rozisałem sól potasową, saletrosan poleci w poniedziałek. ogólnie suchawo jest a jak na tę porę aż strach się bać co będzie dalej.

Opublikowano

kupiłem nawozy pod rzepak mam do rozdysponowania 450kg saletry 34%. Z racji tego że nawrotu zimy nie widać myślę koło wtorku rozrzucić saletrę 250kg/ha tylko pytanie co dalej?? zanim saletra zacznie działać minie tydzień będzie 11.03 a drugą dawkę kiedy, chyba najpóźniej koniec marca/ początek kwietnia wtedy dam 200kg/ha tylko teraz czy to wystarczy już do końca czy na tych dwóch dawkach się obejdzie. Wiadomo, że rzepak to roślina zależna od długości dnia więc wszystko raczej będzie w terminie podobnie jak w zeszłym roku co wszystko było opóźnione. Jak wcześniej pisałem nawozy na podwórku i więcej jak 450 kg nie mogę sobie pozwolić.

Opublikowano

A na wschodzie cisza na polach wczoraj siałem sól na buraki ale o uprawie można zapomnieć na rzepaku nikt się nie wyrywa chyba że ci co mają setki ha ale czy to coś da nie wiem

Opublikowano

We wtorek wysiałem 500kg/ha Yara Sulfan, problem polega na tym, że nawóz do teraz leży na powierzchni ziemi (zmiękł tylko ). Na deszcz się raczej nie zanosi więc cięzko żeby się rozpuścił... Jak myślicie wysianie teraz 2 dawki w postaci Saletry Amonowej będzie miało sens ? Czy 200kg N/ ha to nie za dużo na " 1 dawkę" ?

Opublikowano

Nie za duzo na pierwsza dawke zwlaszcza ze sam piszesz nawóz sie nie rozpuszcza u mnie nikt nie rusza jak ruszy wegetacja to zacznie byc pobierany ja daje siarczan na pierwsza dawke potem Rsm

Opublikowano (edytowane)

W piątek rzepak zasilony saletrosanem 375kg/ha, wczoraj poszedł lekki deszczyk a dzisiaj po nawozie niema znaku. Wy też macie problemy z rozsianiem saletrosanu?, u mnie w 2 bip pakach było straszni dużo kamieni wielkości pięciozłotówki znalazłem nawet bezpiecznik 20A, ciągle mi zapychało rozsiewacz.

Edytowane przez ovi
Gość Profil usunięty
Opublikowano

W piątek rzepak zasilony saletrosanem 375kg/ha, wczoraj poszedł lekki deszczyk a dzisiaj po nawozie niema znaku. Wy też macie problemy z rozsianiem saletrosanu?, u mnie w 2 bip pakach było straszni dużo kamieni wielkości pięciozłotówki znalazłem nawet bezpiecznik 20A, ciągle mi zapychało rozsiewacz.

Panowie trzeba walczyć o swoje, w takiej sytuacji robić zdjęcia i mieć kartę przetargową do negocjacji następnej partii nawozu. Przerabiałem temat ze skawaloną solą potasową, ten sposób działa.

Opublikowano

czy to są te same mikroorganizmy co EMy ? w składzie mają kwas mlekowy ?

Wolę oryginalne Asahi lub Amalgerol przy najmniej jest widoczny efekt.

Opublikowano

Każdy stosuje produkty jakie chcę nie twierdzę, że akurat Twój ProBioEM jest zły, tylko często obiecują firmy rolnikom, że można się cudów spodziewać po zastosowaniu tych preparatów oczywiście z zachowaniem odpowiednich warunków pogodowych i dawek,

woda święcona też jest dobra i działa na pszenicę, ale tu zależy wszystko od podejścia czy uwierzy w te cuda, czy potraktuje rożnego rodzaju bakterie jako dodatek, jeśli ktoś nie nawozi pól obornikiem, gnojowicą to myślę, że warto zaaplikować bakterie tylko czy ta inwestycja się opłaca to już zależy od każdego rolnika.

Ciekawe, które te EMy są oryginalne kiedyś stosowałem Greenland technologia EM 40 litrów na ha i efekty przez mierne po mimo 3 lat stosowania, gleba zwięzła 2 klasa i ciągnik 120 KM orze pługiem na 3 skiby

od roku stosuje biogen rewital plus mocznik na resztki pożniwne póki co testuje kwestia myślę 3 lat i można się wypowiedzieć,

bakterii glebowych można również dostarczyć glebie stosując produkty firmy FCA prosan,calkorium, miroksol itp..

Asahi i Amalgerol wiem, że to są inne produkty o innym mechanizmie działania niż Emy, ale jestem do tych produktów przekonany i będę je stosował, tu nasuwa mi się stosowanie prp niektórzy chwalą widzą efekt a drudzy nie kupią produktu, którego nie znają składu za 2 tyś zł , kwestia ceny produktu jeśli cena jest do przyjęcia to można stosować, możliwości jest wiele ale trzeba patrzyć na słabą cenę pszenicy i rzepaku.

Opublikowano

Wynocha z tego forum z tą handlową propagandą!

Jaki sens ma lanie tych bakterii, jeżeli w 1 kg gleby w dobrej kulturze jest więcej bakterii niż w 1l preparatu? A ile jest ton ziemi na hektarze?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v