Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego, radzę Ci zwalczać wszystkie szkodniki, opierając się na progach zagrożenia i terminach występowania.. Straty przy braku ochrony insektycydowej mogą sięgać 20% a w skrajnych przypadkach (dużym nasileniu szkodnika) nawet utratę plonu. Pamiętaj o przemiennym stosowaniu środków chemicznych..

No a ile by tak wynosiły koszty ochrony przed owadami wszystkie opryski . Tak orientacyjnie pytam bo musze sobie pieniądze przygotować a zależy mi na plonie bo zeszłym roku to katastrofa była ale zle nie było .

Opublikowano

dzisiaj rozsiany kizeryt (100kg/ha) i sól potasowa (100kg/ha) - miejscami robiły się koleiny. Jak utrzyma się taka aura to za tydzień będzie można przejechać bez problemu i pewnie pojadę z saletrosanem w przyszłą sobotę. Wykopałem kilka roślin i widać że wegetacja jeszcze nie ruszyła (brak nowych korzonków).

Co do siewu owsa to myślę, że za 2 tygodnie śmiało będze można wjeżdzać w pole - chyba że będzie nawrót zimy

Opublikowano

Co jest gorsze chowacz czy słodyszek bo chciałbym w tym roku coś opryskać na te gady bo jestem początkującym jeszcze w uprawie rzepaku . Acha no i jak duże są efekty pryskania na te owady np.czy plon jest chociaż troszke większy a rzepak napewno ładniejszy to ja wiem a plon chyba też . No i kiedy wy pryskacie .

Oba szkodniki są groźne. Rośliny może nie będą ładniejsze le nie będzie zniżki plonu jeżeli opryskasz, a te 2 zabiegi to minimum konieczne. Koszt różny zaleznie od srodka 20-50 zł/ha jeden zabieg

Opublikowano

na terenach ONW można wysiewac azot mineralny dopiero po 1 marca

Na ONW na ziemię zamarzniętą głębiej niż 30 cm na wodę i śnieg...

A nie przypadkiem na OSN? co ma się niekorzystne gospodarzenie do azotu?

Opublikowano

na 3 zabiegi trzeba się szykować.

na chowacza minimum perytroid ze skracaniem,

na zielony pąk jak będzie ciepło i nalot słodyszka to dursban i w czasie kwitnienia, ja daję proteusa, załatwia się słodyszka i pryszczarka , można z zabiegiem na płatek

Opublikowano (edytowane)

dzisiaj rozsiany kizeryt (100kg/ha) i sól potasowa (100kg/ha) - miejscami robiły się koleiny. Jak utrzyma się taka aura to za tydzień będzie można przejechać bez problemu i pewnie pojadę z saletrosanem w przyszłą sobotę. Wykopałem kilka roślin i widać że wegetacja jeszcze nie ruszyła (brak nowych korzonków).

Co do siewu owsa to myślę, że za 2 tygodnie śmiało będze można wjeżdzać w pole - chyba że będzie nawrót zimy

a dlaczego nie siejesz pod korzeń tylko pogłównie sól potasową?? Przecież korzystniej jest jak nawóz jest przykryty a potas i fosfor i tak z gleby nie uciekną :)

Przeczytałem kilka postów i się zastanawiam się dlaczego sól potasową siejecie pogłównie, są tego jakieś większe plusy niż pod korzeń???

Edytowane przez dawid3p
Opublikowano

kolego sól można dzielić ale na słabszych glebach, gdyż potas jest ruchliwy i szybciej jest wymywany podczas np deszczowej jesieni i zimy. Poza tym jeśli rośliny wiosną go nie pobiorą w całości(a na pewno tak jest) to będzie dostępny dla rośliny następczej.

Opublikowano (edytowane)

data nawóz dawka N P K S

10.8.12 polifoska M 400 20 64 96

19.4.13 saletra 100 34

19.4.13 saletrosan 216 56,16 28

27.4.13 saletra 230 78,2

suma 846 188,36 64 96 28 Co wy na takie nawożenie? w tym roku chciałbym zastosować podobne nawożenie co rok temu jakieś sugestie?

Na razie nposzedł lubofos pod rzepak z borem 500 kg. Rok temu przy tym nawożeniu osiągnąłem 4,04 t z ha (to był mój pierwszy rzepak)

Edytowane przez jacek472
Opublikowano (edytowane)

Z tego co czytałem to zalecane jest dzielenie dawki potasu na jesień i wiosnę, dlatego tak.

a dlaczego nie siejesz pod korzeń tylko pogłównie sól potasową?? Przecież korzystniej jest jak nawóz jest przykryty a potas i fosfor i tak z gleby nie uciekną :)

Przeczytałem kilka postów i się zastanawiam się dlaczego sól potasową siejecie pogłównie, są tego jakieś większe plusy niż pod korzeń???

Fosfor nie ucieknie ale potas na lżejszych glebach jest wymywany stąd podział dawki. Na cięższych nie ma sensu

@waldek25 jak stosować saletrzak to już lepiej saletre. Aczkolwiek wody w terminie siewu pierwszej dawki nie brakuje więc nie powinno być większych strat z saletrzaku.

Edytowane przez losktos
Opublikowano

Żle napisałem bo mam polifoske 21 i 5 i ta 21 miała iść na rzepak,lecz chyba ja odpuszcze i pojdzie pod inne zborze.

W takim razie dać na pierwszy rzut saletre? w jakiej dawce? 400 kg/h? Niestety nie jest u mnie w okolicy dostepny saletrosan.

Opublikowano

Żle napisałem bo mam polifoske 21 i 5 i ta 21 miała iść na rzepak,lecz chyba ja odpuszcze i pojdzie pod inne zborze.

W takim razie dać na pierwszy rzut saletre? w jakiej dawce? 400 kg/h? Niestety nie jest u mnie w okolicy dostepny saletrosan.

300 kg wystarczy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v