Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam sie dziwie ale juz powiewają .. Ja jeszcze czekam u mnie zboża widać zevtroche listki gorne zostały i zrobiły się suche . Pole wygląda no tak trochę jak suche ale chyba nie powinno być źle

Opublikowano

Z całym szacunkiem ale bez przesady żeby już lecieć z tym nawozem, spora część spłynie bo jeszcze roztopy i śniegi będą pewnienie raz. Takie zabiegi to w ostatnie przymrozki raczej. Chyba że większość z was ma za dużo pieniędzy na nawozy, ale też chce zaszkodzić dla rzepaku bo można go pobudzić do rozwoju.

Opublikowano

sieją sól potasową na rzepak chyba 60 .. sniego nie ma u mnie w okolicy nic .. jeśli bedą ujemnie temp w nocy to rzepak sie nie pobudzi

teoretycznie nie jest to zabieg ktory zaszkodzi a jedynie może pomuc .. pogoda takie juz figle płata ze nawet w wkietniu moze być snieg

Opublikowano

Myślę, ze od nadmiaru potasu dla jarych nie zaszkodzi :) Na północy lubelskiego rzepaki jak i zborza na razie mają się w dobrej kondycji. Powiedzcie, czy na zachodzie, bądź na południu da się fizycznie w polu pracować? Codziennie w pogodzie mówią, że u Was ciepło itp, u nas co rano normalna zima, czyli -15 .

Opublikowano

Myślę, ze od nadmiaru potasu dla jarych nie zaszkodzi :) Na północy lubelskiego rzepaki jak i zborza na razie mają się w dobrej kondycji. Powiedzcie, czy na zachodzie, bądź na południu da się fizycznie w polu pracować? Codziennie w pogodzie mówią, że u Was ciepło itp, u nas co rano normalna zima, czyli -15 .

Północna wlkp w dzień ok 6st w nocy mały przymrozek ok -2

Opublikowano

A Ty chcesz żebym sobie przypomniał że mam też funkcje moderatora? :D

Jeszcze raz przeczytaj mój poprzedni post bo nic nie zrozumiałeś. Nigdzie nie napisałem że dokarmianie dolistne nie przynosi pozytywnych efektów, dodatkowo powinieneś wiedzieć że wielkopolska, kujawy, mazowsze ma najniższe opady w Polsce, szczególnie wiosną, a mi bliżej do mazowsza niż kujaw, co zresztą widać po słabych glebach.

szczerz to mi wisi jaka ty funkcje pelnisz moze starszyc tak mlodszego brata.

niech kazdy robi jak uwaza ja za twoje nie zyje ani ty za moje

mm

w kazdej firmie ktora sprzedaje i doradza sa profesjonalisci i sa agronomie ale tacy na papierku nie wiem z ktorymi miales kontakt ale chyba z tymi drugimi

Opublikowano

Z całym szacunkiem ale bez przesady żeby już lecieć z tym nawozem, spora część spłynie bo jeszcze roztopy i śniegi będą pewnienie raz. Takie zabiegi to w ostatnie przymrozki raczej. Chyba że większość z was ma za dużo pieniędzy na nawozy, ale też chce zaszkodzić dla rzepaku bo można go pobudzić do rozwoju.

Opublikowano (edytowane)

Cieplo jest z 8 stopni aż miło, tak z 4-5 dni takiej pogody jeszcze to w pole można wjechać, już skiba bieleje, nie wiem jak w spodzie czy nie trzyma jeszcze ale z ciepłem to prawda. Ja gdybym w tv nie zobaczył że na wschodzie taki śnieg to bym nie uwierzył u nas normalne przedwiośnie.

Edytowane przez magnum123
Opublikowano

Panowie tak się was zapytam. Otóż jaki koszt się wiąże z uprawą rzepaku. Chodzi mi o łączny koszt nasienie, nawozy ŚOR. Ile to wychodzi na zł/ha? Uśredniony wynik.

Zalezy na jaki plon chcesz liczyć. Poniżej 3tys to na słaby rzepak. Na dobry rzepak powyżej 4tys nawet, choć jeżeli uprawisz na większym areale to koszt uprawy w przeliczeniu na 1ha może znacznie spaść ;)

w kazdej firmie ktora sprzedaje i doradza sa profesjonalisci i sa agronomie ale tacy na papierku nie wiem z ktorymi miales kontakt ale chyba z tymi drugimi

Napisz maila do Prof. Krzysztofa Jankowskiego z UWM Olsztyn z zapytaniem o nawożenie dolistne a powie Ci to samo co napisałem :)

Jest specjalistą od uprawy rzepaku, w doświadczeniach osiąga plonu rzepaku ponad 8t.

Opublikowano

Dziś największy b.... z mojej wsi ruszył z nawozem. Dla ciekawości sprawdziłem w moim kaeciku kiedy siałem sól w zeszłym roku.

Sól potasowa 7 marzec. 2013

saletra amonowa 8 kwietnia 2013

saletra amonowa 19 kwietnia 2013

woj.kuj-pom

Opublikowano

u nas(południe Opolszczyzny) też pogoda jak na wiosnę, wczoraj było 10 stopni a w nocy około 0, do tego silny wiatr i wszystko schnie w oczach. Dzisiaj widziałem pierwszy traktor z rozsiewaczem, ale nie wiem na co jechał rozsiewać. Jeszcze ze trzy dni takiej pogody i swobodnie będzie można w pole wjechać. A rzepak u mnie też z fioletowiał mimo że oprócz polifoski dostał 40kg N/ha, dlatego też uważnie śledzę prognozy pogody i zastanawiam się czy w najbliższych dniach nie ruszyć z nawozem.

Opublikowano

Dziś największy b.... z mojej wsi ruszył z nawozem. Dla ciekawości sprawdziłem w moim kaeciku kiedy siałem sól w zeszłym roku.

Sól potasowa 7 marzec. 2013

saletra amonowa 8 kwietnia 2013

saletra amonowa 19 kwietnia 2013

woj.kuj-pom

Ja w tamtym roku pierwsza dawke wysialem dopiero 20 kwietnia, a druga za okolo tydzien po pierwszej.

Opublikowano

@Piotr - na 16 dni przewidują (ale to takie jak wiatr zawieje ) prognozy i nawet w nich nie widać sniegu ani mrozu ;)

Będzie jak i w Grudniu był ... :P

Żeby nie wiem kto i nie wiem co pisał tutaj o prognozie pogody na resztę zimy to nie uwierzę - jesteśmy tylko ludźmi tego się nie da przewidzieć ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v