Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co pryskałeś przed rzepakiem ,nie czasem pszenice na chwasty

Opublikowano

Nie opryskiwacz napewno nie. Doglebówka była z rsm. Eksperyment. Bezorka po mzuri. Myślicie że to przyczyna? Że od sierpnia trzyma

Opublikowano
22 godziny temu, losktos napisał:

skróciłeś caryxem. Kiedy był robiony zabieg? Czy było zimno podczas zabiegu lub parę dni po?

Było  ciepło  kilka dni po zabiegu i w czasie zabiegu  

Opublikowano
43 minuty temu, ansu napisał:

Do stycznia chloropiryfos mają sprzedać.

No ale widział ktoś jakieś konkretnie rozporządzenie na temat wycofania tych substancji ? Czy chodzby jakiś artykuł prasowy ? Bo wszyscy mówią że do stycznia ale w necie żadnych informacji "oficjalnych" znaleźć nie mogłem 

Opublikowano

Dzisiaj w hurtowni pokazali mi kwit do kiedy jake śor mogą sprzedawać.

Na chloropiryfos tylko jedna firma wystąpiła o przedłużenie pozwolenia podobie z substancją z mospilan.

Opublikowano
5 godzin temu, ansu napisał:

Dzisiaj w hurtowni pokazali mi kwit do kiedy jake śor mogą sprzedawać.

Na chloropiryfos tylko jedna firma wystąpiła o przedłużenie pozwolenia podobie z substancją z mospilan.

Dnia 3.11.2019 o 14:44, Bartek933 napisał:

Propikonazol,prochloraz,dikwat, desmedifan,chloropiryfos i coś jeszcze?

Odchodzi także dimetoat (danadim) i tiachlopryd (proteus), więc z substancji działających dłużej niż 5 minut zostaje tylko acetamiparyd (mospilan). Czy się mylę?

Opublikowano

Czyli olej rzepakowy odchodzi w zapomnienie, bo nie będzie go z czego robić.

Opublikowano
28 minut temu, ansu napisał:

Proteus niby ma zostać. Mospilan już nie długo, ale generyki wylatują. Chlorpiryfos jedna firma wystąpiła o rejestrację.

Na acetamipryd (jeszcze) terminu na wycofanie nie ma, więc nie wiem skąd info o wycofywaniu śor na jego bazie.

Chloropiryfos wycofany na amen, więc nie ma co się łudzić że będzie jakaś jedna mityczna firma z śor na bazie chloropiryfosu.

A z tym Proteusem to mi się chyba na szczęście przyśniło, także zostaję dwie substancję czynne. Ciekawe na jak długo?

Opublikowano

A tak z innej beczki. Mieliscie juz kontrole z wios na pozostalosci po opryskach. Ja w tym roku mialem brali klosy i robili testy czym bylo pryskane i czy nie zawyzalem dawek i czy nie pryskalem zakazanymi substancjami. Jak z nimi rozmawialem to w 2020 maja kontrolowac 20 procent rolnikow i z roku na rok wiecej.

Opublikowano

Mi brali próbki na GMO i patrze na ten protokół i mówię że zapomnieli o wpisaniu herbicydów których użyłem. Panowie że dobrze że przypomniałem bo mogły by czasami wyjść i może ktoś by się czepiał. Dotyczy rzepaku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v