Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy praktykuje ktoś  wiosenne nawożenie rzepaku stosując tylko jedna dawkę azotu  ? 

Ostatnio słyszałem kilka pozytywnych opinii na ten temat. Biorąc pod uwagę susze jakie występują ostatnio wiasna moze to nie byc glupi pomysl. 

Chyba spróbuje, dam 400 kg saletrosanu i nasteonego dnia rozleje 300 l RSM 26. Forma amidowa dobrze przemieszcza sie wglab ptofilu wiec jesli przyjdzie susza to azot powinien byc dostepny jizej tamngdzie jeezcze jest woda. 

Wszystko to oczywiście teoria dlatego pytam czy ktos tak robi. 

Opublikowano
10 minut temu, przemek28_28 napisał:

To co piszesz to nie jest jedna dawka a dwie. Jedna to jakbyś dał np 700kg saletrosanu. Ja taki sposób jak Ty piszesz robie z mocznikiem i saletra/saletrosanem. Rozsiane jednego dnia lub dwóch 

Jeden dzien przerwy to praktycznie jedna dawka, najważniejsze jest to że są wszystkie formy. I jak to się sprawdza w porównaniu do 2 dawek z np. 2 tygodniowa przerwa.

Opublikowano

Cieżko powiedzieć. Rzepaki w moich stronach sypały po 2,5-3 tony. Mi sie udało 3.2 czy 3.3 wiec nie mam zdania. W okresie suszy wiosennej gdzie saletra nie mogła sie rozłożyć inni martwili sie o deszcz u mnie azot był juz w ziemi. W przyszłym roku pójdzie na 1 saletrosan na 2 saletra i obniżam azot z 220 do 170-180 jak nie bedzie porządnej zimy ze śniegiem żeby coś tej wody było.

Opublikowano

Zależy od ziemi. I opadów. 

W zeszłym roku sypalem 400kg saletrosanu i chyba 200 kg saletry z początkiem marca. Plon ok 3.5.

Kto opoznil druga dawkę to nie mogl się doczekac deszczu, a jak przyszła ulewa, to wiadomo co się stało z nawozem ☺

Plan na przyszły rok - 500kg saletrosanu 30  w jednej dawce. Nie wiem ile deszczu musialboby spaść,  aby ten azot wyplukac.

Opublikowano
2 godziny temu, kamil2963 napisał:

Jeden dzien przerwy to praktycznie jedna dawka, najważniejsze jest to że są wszystkie formy. I jak to się sprawdza w porównaniu do 2 dawek z np. 2 tygodniowa przerwa.

Ja daje w jednej dawce 400 do 450 litrów RSM 32 , i też są wszystkie formy azotu.

Opublikowano
2 godziny temu, daro189 napisał:

Zależy od ziemi. I opadów. 

W zeszłym roku sypalem 400kg saletrosanu i chyba 200 kg saletry z początkiem marca. Plon ok 3.5.

Kto opoznil druga dawkę to nie mogl się doczekac deszczu, a jak przyszła ulewa, to wiadomo co się stało z nawozem ☺

Plan na przyszły rok - 500kg saletrosanu 30  w jednej dawce. Nie wiem ile deszczu musialboby spaść,  aby ten azot wyplukac.

u nas tak bylo ze po 2 dawce azotu w postaci saletry nie bylo prawie wcale deszczu a przyszly dopiero pozniej i nwm czy tej saletry sporo nie ucieklo , 

no dobra a jak rzepak za pozno dostal ten azot i go w pelni nie wykorzystal to ten azot został w ziemi ? czyli jak teraz mam pszenice na tym polu to ona skorzysta w czesci z tego azotu  ? moge zmniejszyc troche dawke azotu? 

i na rzepak jaki dac najlepiej nawoz bo zawsze sie tak robilo ze na pierwsza dawke okolo 300 350 kg saletrosanu  nieraz i wiecej chodzi o siarke , a pozniej saletra w dawce 200 250 kg no nieraz i wiecej 

czy co innego dac i w jakiej kolejsnoci ? 

Opublikowano

Ja też rozmyślam  nad nawożeniem , miałem w planie 400kg saletrosan i po tygodniu do dwóch RSM32 - 250l/ha . Ale nie głupi pomysł  to wszstko dzień  po dniu to  wszystko podać , albo nie wiem wszystko w postaci RSM rozlać  . 

Opublikowano
15 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Ja też rozmyślam  nad nawożeniem , miałem w planie 400kg saletrosan i po tygodniu do dwóch RSM32 - 250l/ha . Ale nie głupi pomysł  to wszstko dzień  po dniu to  wszystko podać , albo nie wiem wszystko w postaci RSM rozlać  . 

a ja mysle 200 kg zaksanu  i 400 litrów rsm 26  najpierw zaksan i zaraz rsm

• Root Admin
Opublikowano

rura zmiękła z plonami i cenami to zaczynają myślec jak optymalizować koszty a ze nawóz N to drugi najważniejszy koszt to go optymalizują. Opady robią swoje to trzeba szukać oszczędności

• Like 1
Opublikowano

W tym roku od razu 400saletrosan i w tym lub następnym dniu 250 grubego mocznik, no i mam nadzieję że będę to mógł zrobić w lutym, bo podobno ma wrócić dobra praktyka rolnicza i zapis o zamarznietej ziemi, bo na ścianie zachodniej 1 marzec  z nawozem azotowym to tragedia, co w tym roku wielu doswiadczylo w moim terenie czyli lubuskim 

• Root Admin
Opublikowano

już bez przesady - jaka tragedia

ten tydzień zrobił ci różnice? niby można było koło 20-22lutego wjeżdzać, ale wjechaliśmy dopiero pierwszego marca i jakoś nie widziałem tragedii w rzepaku wiosną.

tragedia przyszła w maju i czerwcu jak go ususzyło i najlepszy dał raptem 3.5 tony.

• Like 1
Opublikowano

jeśli to się potwierdzi że zima ma być krótka i tylko na przełomie grudnia / stycznia i dalej na plusie , do wiosny .

Na chwilę obecną ziemia nie ma wilgoci i nie zapowiada się na deszcze w listopadzie , sytuacja może być bardzo nie ciekawa , bo zeszłym roku na jesieni Zamojskie była wilgoć u nas na 25 cm , a na chwilę obecną zaledwie 10 cm ale ta wilgotność może ma 50 % ze 100 % . jest źle .

Opublikowano
1 godzinę temu, monix napisał:

a ja mysle 200 kg zaksanu  i 400 litrów rsm 26  najpierw zaksan i zaraz rsm

Też jeszcze rozmyślam czy ogóle nie zrezygnować z Saletrosan i dać Saletra Zaksan i druga dawka RSM  , no zobaczymy .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v