Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał:

Gdzie tak polało mocno ?

Gmina Telatyn pogranicze z mirczem

3 godziny temu, matek89121 napisał:

okolice Dołhobyczowa w piątek też spadło ponad 100 l 

Mnie w domu nie było wtedy, ale spadło niby 35l ale z gradem miejscami...

W okolicy dolhobyczowa to słyszałem że ludzie będą przesiewać, jeden ma 40ha do przesiania...

Opublikowano

U mnie taki rzepak :) wczoraj mzuri siany, doglebówka z rsm poszła, zobaczymy

20190901_192251.jpg

Opublikowano (edytowane)

Panowie jak podejść do dwukrotnej regulacji???

1 zabieg w fazie 4 liści: 0,5 tebukonazolu 250 + 0,5-0,7 Caryxu

2 zabieg za 10 - 14 dni 0,5 tebukonazolu + 0,6 CCC

czy polecacie inne sprawdzone rozwiązania???

z reguły robiłem 1 zabieg ale Ilona siana 16/08 już jest w fazie 2 - 3 liści właściwych i 1 zabieg regulacyjny chyba będzie za mało

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano
6 minut temu, yacenty napisał:

nie wiem jaki rejon ale my już testowaliśmy pełną dawkę caryxa (4-5liść) i pełną tebu (8-10 liść)

Lubelskie okolice Chełma

6 minut temu, matek89121 napisał:

nie chce być nie miły a wystarczyło opóźnić termin siewu o tydzień i  wystarczyłby raz skracanie 

terminy siewu obecnie obowiązujące są nieadekwatne do warunków pogodowych 

u mnie optymalny termin jest do 15

ten siany 16 i 17 sierpnia super wystartował bo było sporo wilgoci a ten 19 juz w innych warunkach powoli się zbiera

od 14 sierpnia nic u mnie nie spadło a temperatury ok 30  stopni wiec wole 2 razy regulować niż opóźniać siew i wyglądać czy rzepak wschodzi i się meczy

Opublikowano (edytowane)

dodam że rzepak siany 16 i 17 to liniówka Ilona a w poniedziałek 19/08 Alabama F1 - liniówki wolałem nie opóźniać

Edytowane przez Jarek22B
  • Root Admin
Opublikowano

tak już musi być, dopiero tydzień od siewu, po drodze cały czas gorąc i grama deszczu. Dziś w nocy pokropiło - całe 3l tak więc powinien zacząć wschodzić. W zeszłym roku nie było źle, będzie wschodził.

Opublikowano

Wydaje mi się że przy obecnym klimacie toprex raczej na 100% znaczy drugą regulację i jest bardziej lepszą grzybówką niż regulatorem. Caryx w roli regulatora powinien sobie poradzić o niebo lepiej.

Opublikowano

Ja stosowałem toprex na wiosnę ,i widziałem różnicę, na jednym z pól mi zabrakło i połowa była opryskana mepik+ tebukenazol a druga toprexem! Tam gdzie był toprex rzepak był bardziej rozgałęziony, a całość po kwitnieniu wyglądało na  zwarta i gęstą warstwę !różnica w płonie również była, wagowo nie wiem, ale więcej w zbiorniku było .

Opublikowano

Plus na korzyść toprexu dla paclobutrazolu który działa również odglebowo więc przy nierównych wsvhodach jest ok. A grzybobojczo difenokonazol trochę słabo,  moim zdaniem toprex 0,3 na jesień to mało tutaj lepiej przy tych długich jesieniach dorzucić 0.35 lub 0,4 toprexu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v