Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

A co nie wyszedł Ci jednak?

Moim zdaniem jak jest wilgoć to tak bo za 3-4 dni bedzie na wierzchu ale jak susza to chyba odpuscilbym 

Gdzieniegdzie powychodził, ale ubogo na polu. Siany był 19.08 i dosłownie godzinę po siewie przyszła duża ulewa mimo, że w pogodzie nie było słowa o deszczu. Od tamtej pory nic nie padało tylko praktycznie codziennie po 30 stopni jest. Zrobiła się skorupa. Liczyłem, że dzisiaj popada, ale rozeszło się...

Opublikowano
2 godziny temu, Fugeo napisał:

Jest sens przesiewać teraz rzepak?

Skąd jesteś? Ja w sobotę dopiero będę siał, jak co roku

Opublikowano (edytowane)

Przez pośpiech zasialen 2 ścieżki z opuszczonymi lejkami (po próbie kręconej nie podniosłem) poschodzi czy przesiac jeszcze raz? Ziemia wilgotna po nocnym deszczu 

Edytowane przez Mareg
.
Opublikowano
13 godzin temu, Zapracowany napisał:

Skąd jesteś? Ja w sobotę dopiero będę siał, jak co roku

Lubelskie, okolice Parczewa.  

Byłem dziś na tych działkach i jedną na pewno zostawię bo sporo już wyszło i jeszcze ma ochotę wychodzić. Na drugiej jest trochę gorzej, ale pustego pola nie ma. Aktualnie pada taki spokojny deszcz, więc ta skorupa może trochę miękka się zrobi i reszta wyjdzie.

Opublikowano
14 godzin temu, Fugeo napisał:

Gdzieniegdzie powychodził, ale ubogo na polu. Siany był 19.08 i dosłownie godzinę po siewie przyszła duża ulewa mimo, że w pogodzie nie było słowa o deszczu. Od tamtej pory nic nie padało tylko praktycznie codziennie po 30 stopni jest. Zrobiła się skorupa. Liczyłem, że dzisiaj popada, ale rozeszło się..

Najlepiej bylo by przejechac jakims lekkim walem, tak by ruszuc glebe lekko.

Dwa lata temu widzialem u sasiada wlasnie taki przypadek że po siewie spadl duzy deszcz i uklepal. Roslin bylo nieduzo ale plon wydał dobry. 

Jak to wyglada w miare dobrze to zostaw. 

Opublikowano
2 godziny temu, Mareg napisał:

Przez pośpiech zasialen 2 ścieżki z opuszczonymi lejkami (po próbie kręconej nie podniosłem) poschodzi czy przesiac jeszcze raz? Ziemia wilgotna po nocnym deszczu 

Masz grabki w siewniku? Jak tak to powinien być - znajomy raz tak zasiał działkę i był.

Opublikowano

u was tez tak słabo wschodzą rzepaki  ? bo u nas siany 20 sierpnia i jak narazie bardzo słabo to wygląda , ile czasu mozna czekac az rzepak powschodzi i kiedy ewentualnie trzeba przesiewac ? 

Opublikowano
21 godzin temu, grzesiekrolnik napisał:

Najlepiej bylo by przejechac jakims lekkim walem, tak by ruszuc glebe lekko.

Dwa lata temu widzialem u sasiada wlasnie taki przypadek że po siewie spadl duzy deszcz i uklepal. Roslin bylo nieduzo ale plon wydał dobry. 

Jak to wyglada w miare dobrze to zostaw. 

Wczoraj byłem na polu i zadecydowałem, że do zostawiam, dużo już go wyszło, do tego wczoraj spadło trochę spokojnego deszczu także powinno być dobrze.

Opublikowano

U nas od połowy sierpnia nic nie pada temperatura powyżej 30°C Na glinie jak w kamieniołomie. Coś tam wschodzi mam nadzieję, że spadie deszcz i wszystko powschodzi.

z15.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v