Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W pierwszym roku dałem npk pod korzeń i był jak po braveranie 😃 ostatnie 2 lata pod agregat i płytki, około 10 cm, wracam do dawania pod plug, chociaż zastanawiam się dać pod scierniskowiec

Opublikowano

Acha czyli w pierwszym roku jest już też efekt tak jak pod agregat? Chcę w tym roku też rozsiać na ścieranie i zobaczyć jak to jest, bo jeszcze tak nie robiłem z npk w teorii są same korzyści.. A w praktyce? 

Opublikowano

Z tym korzeniem to ja bym był ostrożny czy on idzie głębiej przez to że nawóz był dany przed orką, w ubiegłym roku było sucho i rośliny musiały szukać wody głębiej to np u mnie mimo że nawozy wszystkie poszły pod agregat to korzenie rzepaku praktycznie na wszystkich działkach miałem naprawdę pokaźne.. 

Opublikowano

u mnie NPK zawsze idzie na ściernisko przed gruberem. Później orka chwilę przed siewem i tyle. W tym roku po jęczmieniu ozimym sypaliśmy wapno i gruber, także teraz npk damy przed orką albo przed uprawą przed siewem. 

Opublikowano

Panowie, pytanie czy 2 tony weglanu wapnia teraz na sciernie i gruber , a później przed orka npk to dobry pomysl? Nie zablokuje mi fosforu przy takiej dawce ? 

Opublikowano

tak się zastanawiam jak się ma teoria do praktyki, bo w okolicy duże gospodarstwo już któryś rok z kolei widzę że sypią tlenek w nie małych ilościach i do kilku dni jadą z PK. Także jestem ciekaw to jest z tym blokowanie fosforu.

Opublikowano

Wszystko razem sypia czy najpierw wapno i talerzuja potem PK i uprawa bezorkowa bo jeśli tak to w miarę ok choć z doświadczenia wiem że wapno jakiekiegokolwiek bezpośrednio pod rzepak to kiepski pomysł lepiej dać pod przedplon

Opublikowano
19 godzin temu, 20CBR12 napisał:

Z tym korzeniem to ja bym był ostrożny czy on idzie głębiej przez to że nawóz był dany przed orką, w ubiegłym roku było sucho i rośliny musiały szukać wody głębiej to np u mnie mimo że nawozy wszystkie poszły pod agregat to korzenie rzepaku praktycznie na wszystkich działkach miałem naprawdę pokaźne.. 

Ze swojego doświadczenia zauważyłem ze dałem obornik dwa lata temu pod plug i nawóz pod agregat i korzeń był głęboki, a w ubiegłym tylko nawóz pod agregat to korzeń płytki i mimo 3 klasy odrazu odczuł susze. A dawał lata temu był na4-6 a plon lepszy a susza tez była.

Opublikowano
23 minuty temu, malorolny121 napisał:

Tak sobie wymyśliłem że skoro jest mało czasu miedzy zbiorem zboża a sianiem rzepaku to NPK i obornik pójdzie pod pług a wapno pod agregat przy sianiu. Dobrze to wyjdzie?

Ja bym dał odwrotnie bo wapno może źle działać na wschodzący rzepak

Opublikowano

widzę że sie rozmowa rozkręciła to się wtrącę ... jakie nawożenie pod rzepak na słabej ziemi ? nigdy na tym polu nie był rzepak siany a na ściernisko pójdzie dobrze przerobiony obornik i jakie nawozy dołożyć do tego ?

Opublikowano

Witam dałem na ściernie worek NPK 7/20/30 i 100l RSM32 /ha czyli ponad 75kgN/ha w czystym. Czy to nie będzie za dużo tego N?? Ziemia 3b pH 6,5. Ile tego rzepaky na m2 się w końcu sieje. Jednostka na 3ha to chyba 2x za gęsto??

Opublikowano

Ja przedsiewnie na 3b dałem w ubiegłym roku 100kg mocznika (częściowo na rozłożenie słomy po pszenicy) a wysiałem 2,2kg rzepaku (js miała 12kg czyli 4kg/ha). Tak, gdzie poszła woda z górki był może trochę za rzadki, ale poza tym gęstość OK. W tym roku postaram się wysiać te 3,6kg/ha, poprawę ustawienie siewnika i zobaczymy, czy będzie lepiej za rok po zbiorach

Opublikowano (edytowane)

Ja dałem 2/3 NPK przed oraniem ,a  1/3 po zaoraniu tuż przed siewem!  Gleba klasy 3-4 . Myślę że było ok, wapno, na ściernie, ma ten rok urosło 4t rzepaku

Edytowane przez nikejanek
Błąd
Opublikowano

Wrzucałem fotki mojego rzepaku kilka razy. Na jesieni miał wigor i ładnie przezimował, w tym roku robię tak samo, tylko zwiększę normę wysiewu i na wiosnę ciut więcej azotu.

Mój dostał w sumie 300kg polifoski, 100kg mocznika i 350kg saletry wiosną, oddał 2,7t/ha. Około hektara zostało przetrzebione w wyniku burzy, na kilkunastu arach rosło po 1-2 rośliny na 1m2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v