Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, adam19750609 napisał:

Ktoś w tym roku miał rzepak Chrobry jakieś opinie??

Ja mam. Siałem pierwszy raz. Póki co jestem zadowolony, ale wszystko okaże się na wadze. Mam porównanie z rzepakiem Birdy kolegi to dużo lepiej wygląda, aczkolwiek lepsze nawożenie stosowałem. Planuję siać go i w tym roku.

Opublikowano
1 godzinę temu, adam19750609 napisał:

Ktoś w tym roku miał rzepak Chrobry jakieś opinie??

Ja mam w tym roku pierwszy raz, jeszcze nie skoszony więc napiszę coś więcej jak bedzie na przyczepie. 

Opublikowano

Co do odmiany  chrobry to ok, ale nie da się nią przekroczyć pewnego pułapu plonu.

Mam pytanie do osób stosujących mikrostartery lub znających temat; mianowicie który wychodzi najkorzystniej cenowo?

Opublikowano (edytowane)

Jaki to ten pewien pułap plonu? Jakbyś  mógł  to napisz jakimi odmianami jakie pulapy  można  osiągnąć.

A co ten mikrostarter daje?

Edytowane przez loquito
Opublikowano (edytowane)

Jak osiągniesz chrobrym np 5.5t/ha  nawet w sprzyjającym roku to napisz.

Mikrostarter jest mi potrzebny głównie ze względu że chcę siać rzepak starszym poznaniakiem.

Edytowane przez piotr200
zmiana tekstu
Opublikowano

Panowie jaką strategię stosujecie do uprawy rzepaczyska? Od razu wyjeżdżacie w pole czy czekacie aż coś skiełkuje? Grad obtrzaskał mi rzepak przed samymi żniwami i nie wiem jak do tego podejść żeby były jak najmniejsze problemu z samosiewami ale żeby też zbyt dużo wody nie stracić. Na jesień będzie tam pszenica.

Opublikowano
1 godzinę temu, derek2223 napisał:

Panowie jaką strategię stosujecie do uprawy rzepaczyska? Od razu wyjeżdżacie w pole czy czekacie aż coś skiełkuje? Grad obtrzaskał mi rzepak przed samymi żniwami i nie wiem jak do tego podejść żeby były jak najmniejsze problemu z samosiewami ale żeby też zbyt dużo wody nie stracić. Na jesień będzie tam pszenica.

Ja wjeżdżam talerzówka jak troche skiełkuja nasiona, uprawa minimalna głębokość bo mieszam wapno. Następnie w miarę potrzeby i jak rośnie to raz jeszcze płytko bo rzepak bardzo wode wyciąga, i ostatni raz pełna głębokość talerzówki i w to siew zboża.

Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Chrobry plon 3.5t jak na tą susze to plon zaskoczył

U mnie porażka wszystko spalone tylko dołki trochę dały ale średnia wyszła 1,5 tony na hektara.

Opublikowano

Co do pierwszego działania na ściernisku ciekawym rozwiązaniem jest agregat do podsiewu łąk. Załączam przykładową fotkę natomiast nie mogę znaleźć swoich sprzed roku / dwóch aczkolwiek chyba tu wrzucałem. U mnie troszkę bardziej "drapałem" ziemię.

13906741_1059295070793029_6404331382852310397_n.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v