Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie też już 2 dawka rozsiana 20.03 i też jestem z Lubelskiego okolice Krasnegostawu. I mogę śmiało powiedzieć ze mimo zimna i tak rośnie jak szalony będę się przymierzał lada dzień do skracania i grzybówki. W tamtym roku 1 dawkę dawałem około 10 kwietnia bo noe dalo rady wcześniej a teraz jeszcze nie ma kwietnia a ja już myślę o grzybówce. Szalony ten rok jakiś niby ciepło a zimno niby nie rośnie a rośnie a już o brakach wody to już nie wspomnę.....

• Root Admin
Opublikowano
10 minut temu, derek2223 napisał:

To solo czy nie solo ?:-P Zresztą takie dywagacje nie mają sensu, każdy robi jak uważa. Zresztą sam uważam za sensowne dawanie czegoś na robaka przy okazji innych zabiegów.

no właśnie przeczytaj dwa razy co napisałem - nie stosuje takich srodków solo. Każdy zabieg insektycydowy idzie kontakt + systemiczny, nie mam czasu codziennie jeździć i pryskać rzepaku.

Opublikowano (edytowane)

Najlepszy to był by chyba Apacz z chlotianidyną, bo gdzieś była podana informacja, że zabezpiecza roślinę do nawet 40 dni (!!!) Ale nie miał rejestracji w rzepaku, a w tym roku wycofali go z tego co słyszałem.

Edytowane przez derek2223
Opublikowano (edytowane)

Panowie chcę zastosowac Inazume w rzepaku na chowacz (jest ale mało) tyle ze na poniedziałek nadaja przymrozek. Pytanie czy Inazuma bedzie działać po przymrozku czy wogule przestanie działac a może tylko zostanie ograniczone jego działanie???

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Ja dawałem inazume na płatka i trzymała ładnie, efekty duzo lepsze niż po proteusie gdzie po kilku dniach był nalot chowacza podobnika i pryszczarka.

Nalot możesz mieć w każdej chwili po zastosowaniu Proteusa czy też innego środka.Nie oznacza to że  środki nie działają.Proteus działa max 10 dni.Inazuma pochodna mospilanu wzbogacona o pyretroid.Dla mnie środki podobne jakościowo do siebie.Pare lat temu ludzie narzekali na słabe działanie mospilanu więc producent dodał pyretroid wzorując się na Proteusie

Edytowane przez slawek2209
Opublikowano (edytowane)

Stary pryskaj czym chcesz. Ja pisze co mi sie sprawdziło i czym bede leciał w tym sezonie a z czego nie byłem zadowolony. Po proteusie miałem łuszczyny z otworem po żerowaniu chowacza podobnika po inazumie nie.oczywiscie mogło byc 1000 czynników które miało na to wpływ, ja pisze o swoich doświadczeniach. Tyle.

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano (edytowane)

Widzę że młokos mało ogarnięty w substancjach aktywnych.Zbęłtali mospilan z karate i myślisz że pewnie nowość taka super.Inazuma i Proteus to środki zbełtane z dwóch grup .Neonikotynoidy i pyretroidy

Edytowane przez slawek2209
Opublikowano (edytowane)

To tak jak wszyscy zachwalali mepik bo sporo tańszy niż caryx a ta sama substancja regulująca. Efekt? Sporo osób powrócilo do caryxu bo mepik nie działał tak jak sie spodziewali. A dlaczego? Inne nośniki. 

Jak mówisz młokos to to sie pisze tak Neonikotynoidy

Edytowane przez przemek28_28
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, slawek2209 napisał:

Widzę że młokos mało ogarnięty w substancjach aktywnych.Zbęłtali mospilan z karate i myślisz że pewnie nowość taka super.Inazuma i Proteus to środki zbełtane z dwóch grup .Neonikonidy i pyretroidy

A co na to pszczoły??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v