Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Audi213 napisał:

Przepraszam bardzo. Pomyliłem się aż o 11. 289KG czystego N

Z saletry mam 204  z polifoski 27 - to raczej daje 231 z gleby 80 kg - daje 311 - i przy wykorzystaniu 65% --- nie da 300 N

9 minut temu, ansu napisał:

A jeszcze dolistnie nie liczone.

dolistnie znikomo

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Cezar81 napisał:

180 kg kizeryt i 300 saletra, dostanie jeszcze ok 150 mocznika

I do tego problemy z pamięcią. A no to wtedy 204+27+69+80 to wychodzi 380 Dodałem za ciebie żebyś się znowu nie pomylił.

Edytowane przez Audi213
Opublikowano
1 minutę temu, Audi213 napisał:

I do tego problemy z pamięcią.

czytaj uważnie 150 mocznika o ile zajdzie taka potrzeba - nie zawsze na wszystkich działkach zachodzi i jak nie ma warunków to po co sypać

Opublikowano (edytowane)

No tak napisałeś teraz że jak zajdzie się taka potrzeba . Tam jest napisane dostanie a nie może dostanie. Nie będę się kłócił bo nie mam zamiaru zaglądać ci do kieszeni jak ci się opłaca to syp 400 ale nie dziw się że jak rzucasz jakimiś chorymi liczbami to kogoś to dziwi.

Edytowane przez Audi213
Opublikowano (edytowane)

ale tak było, fakt, że tylko raz udało mi się przekroczyć 6t ale tam dostał nie tyle dużo N, co pod korzeń, bo poszło 400kg/ha polifoski i obornika od gęsi 30t/ha

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
3 minuty temu, Audi213 napisał:

No tak napisałeś teraz że jak zajdzie się taka potrzeba . Tam jest napisane dostanie a nie może dostanie. Nie będę się kłócił bo nie mam zamiaru zaglądać ci do kieszeni jak ci się opłaca to syp 400 ale nie dziw się że jak rzucasz jakimiś chorymi liczbami to kogoś to dziwi.

liczby nie są chore tylko realne zapotrzebowanie może i wykształcenia rolniczego nie mam , może nie jest to moje jedyne źródło dochodu ale liczyć umiem i jak coś robię to porządnie. ja nie wymyśliłem takiego zapotrzebowania w rzepak na Azot a ze 200 kg jest nie wyjęte nic na to nie poradzę i ro przy plonie 4,5 dt

7 minut temu, XTRO napisał:

ale tak było, fakt, że tylko raz udało mi się przekroczyć 6t ale tam dostał nie tyle dużo N, co pod korzeń, bo poszło 400kg/ha polifoski i obornika od gęsi 30t/ha

A widzisz i ten obornik zrobił swoje i jak policzysz Azot to też dostał dawkę jak świąteczny obiad do tego sporo innych składników - rzepak poczuł się jak w Sowa I Przyjaciele nasi posłowie  -  i to już może tłumaczyć 6 ton

Opublikowano (edytowane)

Ja znam przypadki że dawali i ponad 300kg N na wiosnę tylko nikt z nich nie widział na oczy ponad 5 ton 😂😂 

Cezar81 mówisz że xtro nie mógł mieć 6 ton rzepaku , bo za mało sypie, a wiesz co to zasolenie gleby i jakie niesie skutki?

Ja daję koło 160-180kg N na wiosnę i średni plon zawsze 4 tony przekroczy, ale są kawałki, że mam ponad 5 i tam zasługa nie jest żaden azot tylko obsada ;) Azotem wszystkiego nie załatwimy i warto o tym pamiętać, i radzę Ci poczytać o skutkach w glebie twojego nawożenia (nie piszę tego w ramach hejtu, a raczej przestrogi) ;)

PS Jak by plony zależały tylko od azotu to ja jestem pewien że Polska by miała najlepsze wydajnosci na świecie, "bo somsiad dał wincej"

Edytowane przez Egzo
  • Like 2
Opublikowano

Możesz pryskać jeśli Ci rzepak nie przykrył roślin które chcesz zwalczyć, bo jeśli tak to zwyczajnie zabieg będziesz nieskuteczny gdyż nie dotrze ciecz do chwastów 

Opublikowano
Dnia 25.03.2019 o 13:54, yacenty napisał:

u mnie na wierzchu już był w sobotę do południa

Moge wiedziec kiedy skracaleś? Jsk już byl widoczny pąk czy jeszcze nie? 

Opublikowano
20 godzin temu, Egzo napisał:

Ja znam przypadki że dawali i ponad 300kg N na wiosnę tylko nikt z nich nie widział na oczy ponad 5 ton 😂😂 

Cezar81 mówisz że xtro nie mógł mieć 6 ton rzepaku , bo za mało sypie, a wiesz co to zasolenie gleby i jakie niesie skutki?

Ja daję koło 160-180kg N na wiosnę i średni plon zawsze 4 tony przekroczy, ale są kawałki, że mam ponad 5 i tam zasługa nie jest żaden azot tylko obsada ;) Azotem wszystkiego nie załatwimy i warto o tym pamiętać, i radzę Ci poczytać o skutkach w glebie twojego nawożenia (nie piszę tego w ramach hejtu, a raczej przestrogi) ;)

PS Jak by plony zależały tylko od azotu to ja jestem pewien że Polska by miała najlepsze wydajnosci na świecie, "bo somsiad dał wincej"

No właśnie później dodał że obornik spod gęsi i to wszystko tłumaczy - 30 ton na h

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, tomala611 napisał:

Moge wiedziec kiedy skracaleś? Jsk już byl widoczny pąk czy jeszcze nie? 

skracałem w czwartek - pąków nie było widać. zdjęcie z soboty z południa. dziś już full pąków na wierzchu.

Opublikowano
22 minuty temu, fcbarcelonacule napisał:

Ja dopiero jutro N2 pod rzepak. [Lubelskie powiat kraśnicki] bardzo spóźnione?

zależy co masz na polu i czy coś popada z nieba oraz co będziesz rozsiewał - jak coś popada w niedalekim czasie od rozsiania to możne być to dobry a nie spóźniony termin - ja N2 sypałem w sobotę 23 bo liczyłem na opady (były ale małe) - co do oceny terminu to czas pokarze - Lubelskie k.Chełma

panowie jak podejść do sprawy z chowaczem? nie wiem czym pryskać? skłaniam się do mieszanki  chloropiryfos + perytroid ale chloropiryfos działa dobrze powyżej 15 *C

dodam że prognoza u mnie przewiduje w sobotę ok 15 *C, noc na + i w niedziele 16, w poniedziałek ochłodzenie z możliwym przymrozkiem w nocy

Opublikowano (edytowane)

Jako początkujący pewnie znowu sie narażę na szereg kpin i wyśmiewań, ale zapytam...

Macie może zdjecia rzepaku bijacego w pęd? Nigdy tego nie uprawialem i nie mam porownania jak odczytywać sygnały rośliny. Chciałbym wykonac zabieg skracania (zasiew w szerokich odstepach) aby zagęścić łan I zyskać na pędach bocznych. 

Edytowane przez hecktor2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v