Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdjęcia z 09.03 dostał już 500 saletry i 180 kizerytu na razie dosyć jeszcze przed kwitnieniem 150 mocznika i koniec nawożenia. jak pogoda pozwoli następny tydzień będą opryski

IMG_20190309_125219[1].jpg

IMG_20190309_110010[1].jpg

Opublikowano
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

U mnie już tydzień temu dostał drugą dawkę w rsm - 154km na południe od Lublina

W przypadku RSMu to zasadne bo tam 50% to forma amidowa co potrzebuje czasu na działanie. U mnie wczoraj poszła 2 dawka RSM. Niestety rzepak dopiero odbudowuje rozetę bo niemal wszystkie liście stracił. Ale coś tam z niego może będzie ;)

Opublikowano (edytowane)

Kiedy dbać drogą dawke azotu w połowie lutego poszedl kizeryt po 200kg a 1 marca saletra 300 kg na ha przewidyje jeszcze drugą dawke saletry 300kg tylko kiedy rozstać to? Kuj -pom powiat Mogilno

Edytowane przez lesbycool
Opublikowano
Dnia 18.03.2019 o 18:59, gomez181 napisał:

byłem 2 tygodnie temu na szkoleniu to obecnie jest 4m/s a było 3m/s

Bylem rok temu i na filmiku instruktazowym bylo 4m/s a na wykladzie z teorii 3m/s i pytanie w tescie ile m/s moze wiac max :)

co do tych 4m/s to obowiazuje to nawet przy opryskiwaczu z rekawem powietrznym ... ;)

Opublikowano

Jaka jest zalecana minimalna temperatura do zwalczania samosiewów zbóż w rzepaku, środek który będę stosował to Agil S, na etykiecie jest tylko maksymalna temperatura

Opublikowano

Od piątku podają ocieplenie w dzień około 14, w nocy około 5, od wtorku znowu ochłodzenie w dzień około 10 w nocy około 0 (a nawet lekkie przymrozki do -2).

Chciałbym pojechać na rzepak z odżywką makro mikro siarczan magnezu i oczywiście bor, czy będzie zadowalający efekt w tych warunkach?

Zabieg wykonałbym w piątek.

IMG_20190320_143320.jpg

IMG_20190320_143332.jpg

Opublikowano

plan regulacyjno-fungicydowy na ten rok  -  w ubiegłym roku się sprawdził

Porter     -0,5    65zł

Propico  - 0,5    33zł

Mepik    - 0,5   32zł

Opublikowano
46 minut temu, kellyq napisał:

Po mojemu za mało sałaty jeszcze urosło żeby odrzywkami lecieć, więcej niż połowa oprysku będzie strata.

I dlatego właśnie się waham, ale z drugiej strony może by ruszył szybciej.

Po zimie stracił wszystkie liście, także trochę już odbił tylko, że strasznie wolno

Opublikowano

Jest jakaś złota zasada mieszania boru z środkami ochrony roślin, czy lepiej solo podawać. Pytam bo mam raczej złe doświadczenia ze stosowania w buraku cukrowym, a w rzepaku stosuje poraz pierwszy. W buraku zawsze szedł przy zwalczaniu jednoliściennych i loteria, albo ok albo gips na filtrze. Nawet się skusiłem na dodatek stabliks pH i nie pomogło. 

Opublikowano

Jakbyś miał zamiar mieszać insektycyd Delcpas to najpierw on a później bor. Wydaje mi się że nawozy zawierające bor najlepiej na koniec dać, bo ŚOR lepiej się rozpuszczają w obojętnym odczynie niż w zasadowym. 

Opublikowano
21 minut temu, piotrols napisał:

Jest jakaś złota zasada mieszania boru z środkami ochrony roślin, czy lepiej solo podawać. Pytam bo mam raczej złe doświadczenia ze stosowania w buraku cukrowym, a w rzepaku stosuje poraz pierwszy. W buraku zawsze szedł przy zwalczaniu jednoliściennych i loteria, albo ok albo gips na filtrze. Nawet się skusiłem na dodatek stabliks pH i nie pomogło. 

Najlepiej omijać mieszanie, szczególnie z insektycydami. A jeśli już zachodzi taka potrzeba to próba w wiaderku, jak ok to jak najszybciej wypryskać

Opublikowano
Przed chwilą, lesbycool napisał:

Kiedy dbać drogą dawke azotu w połowie lutego poszedl kizeryt po 200kg a 1 marca saletra 300 kg na ha przewidyje jeszcze drugą dawke saletry 300kg tylko kiedy rozstać to? Kuj -pom powiat Mogilno

Ja już dałem tydzień temu ,osttani dzwonek musi spaść conajmnie 10 mm żeby korzenie pobrały N

Opublikowano

Panowie mam nie lada dylemat. Na sobotę nadają u mnie (Lubelskie) okienko pogodowe (bardzo ciepło i bez wiatru) i nie wiem za co się brać? Dodam że po niedzieli spore ochłodzenie z nocami ok 0 a nawet z przymrozkiem.

Rozsiać druga dawkę N (na początku przyszłego tygodnia nadają opady)?

czy ewentualnie jak pojawi się chowacz (a będą sprzyjające warunki bo bardzo ciepły weekend się zapowiada)? - ew czym zwalczać tego chowacz? samym perytroidem?

rzepak na lepszych kawałkach nie skrywa jeszcze ziemi ale widać że się szybko regeneruje

Opublikowano
1 godzinę temu, Jarek22B napisał:

Panowie mam nie lada dylemat. Na sobotę nadają u mnie (Lubelskie) okienko pogodowe (bardzo ciepło i bez wiatru) i nie wiem za co się brać? Dodam że po niedzieli spore ochłodzenie z nocami ok 0 a nawet z przymrozkiem.

Rozsiać druga dawkę N (na początku przyszłego tygodnia nadają opady)?

czy ewentualnie jak pojawi się chowacz (a będą sprzyjające warunki bo bardzo ciepły weekend się zapowiada)? - ew czym zwalczać tego chowacz? samym perytroidem?

rzepak na lepszych kawałkach nie skrywa jeszcze ziemi ale widać że się szybko regeneruje

To już chowacz się pojawił ? Ja też w sobotę planuje sypać saletrę . Jakieś opady nadają na następny tydzień to trzeba to wykorzystać.Lubelskie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v