Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się co robić rzepak był przesiewany jesienią ładnie przezimował niestety ma 3-4 cm - likwidować go czy zostawić niby rządek ładne tylko strasznie malutki dostał RSM jest czysty

Edytowane przez Cezar81
Opublikowano
15 godzin temu, koczas napisał:

Jak możesz tak mówić! Czyli kilkadziesiąt handlowców firmy z Wąbrzeźna się myli? 

A mówiąc poważnie to trochę pomoże, tylko czy wydatek na nawóz i paliwo nie będzie taki sam lub wyższy niż przyrost plonu?

Kolego handlowcy się nie mylą, sprzedają to co im firma każe, a że nie mają wyboru to i ten produkt muszą zachwalać.

Jak dla mnie strata kasy.

Opublikowano
3 godziny temu, Cezar81 napisał:

Zastanawiam się co robić rzepak był przesiewany jesienią ładnie przezimował niestety ma 3-4 cm - likwidować go czy zostawić niby rządek ładne tylko strasznie malutki dostał RSM jest czysty

JAk sądzicie likwidować czy poradzi sobie

Opublikowano
5 minut temu, poosa21 napisał:

Zauważyłem u mnie w mixie toprex, bor 21 z cukrowni i siarczan magnezu że zapycha końcówki. Ale z ADOB bor nie ma problemu. 

Sam bor 21 zapycha końcówki przynajmniej u mnie tak było.

Opublikowano
1 godzinę temu, AleksanderX napisał:

Ja mam kilka dzialek takiego ale czekam i myslę że będzie dobrze ale saletrosan  posiałem

niby wygląda ładnie ale pewnie ze zbiorem będzie opóźnienie

Opublikowano
18 godzin temu, koczas napisał:

Jak możesz tak mówić! Czyli kilkadziesiąt handlowców firmy z Wąbrzeźna się myli? 

A mówiąc poważnie to trochę pomoże, tylko czy wydatek na nawóz i paliwo nie będzie taki sam lub wyższy niż przyrost plonu?

Pomoże jak umarłemu kadzidło,też mi wciskali na siłę te odżywki a efekt=0.zmarnowany czas,paliwo i kasa w błoto.wole te pieniądze odłożyć i jechać na początku lipca na tydzień nad może.moj sąsiad co dziennie lata z odżywkami i nie widzę u niego rekordów na polu.

Opublikowano

Jakie stężenie i ile razy opryskiwać rzepak mocznikiem? Oczywiście mowa tu o mieszankach |-| mocznik + siarczan magnezu + plonvit rzepak + bor |-|. Aha i czy mogę dodać do tej mieszanki Bulldock 025?

Opublikowano

@azzadek Ja osobiście zamierzam robić zabieg  Tebu,Mepik,Proteus,Plonvit,Bormax,Siarczan mg,Tytanit,Mocznik i podobny zabieg zrobiłem w tamtym roku tylko CCC zamiast Mepiku. Moczniku wtedy dawałem 25kg/ha i było dobrze.

Opublikowano

A że tak zapytam co mi zaszkodzi przy dolistnym dokarmianiu?  Bo z tego co czytałem to nie ma żadnych przeciwwskazań a wręcz przeciwnie w wielu artykułach poleca się przy dokarmianiu dolistnym zastosować mocznik :" Dobrym rozwiązaniem uzupełniającym poziom azotu w rzepaku jest dokarmianie go dolistnie wodnym roztworem mocznika. Taka forma podania preparatu sprawia, że jest on niemal natychmiast pobierany i wykorzystywany przez roślinę "

Opublikowano
1 godzinę temu, azzadek napisał:

Jakie stężenie i ile razy opryskiwać rzepak mocznikiem? Oczywiście mowa tu o mieszankach |-| mocznik + siarczan magnezu + plonvit rzepak + bor |-|. Aha i czy mogę dodać do tej mieszanki Bulldock 025?

Ja osobiscie do każdej grzybówki czy też stabilanów modusów itp daje na 200L wody 12kg siarczanu magnezu i 12 kg mocznika. Wychodzi tak z 4  zabiegi

Opublikowano
14 minut temu, Macius napisał:

Ja osobiscie do każdej grzybówki czy też stabilanów modusów itp daje na 200L wody 12kg siarczanu magnezu i 12 kg mocznika. Wychodzi tak z 4  zabiegi

A jak to jest z twierdzeniem że zabieg dolistny mocznikiem ułatwia rozwój chorób grzybowych ? Prawda to ? Bo takie tezy słyszałem?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v