Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@koniu 0,5L Mepiku i "delikatne skrócenie", tu jest tyle substancji co w 0,7L Caryxu, a taka dawka Caryxu w połączączeniu z 0,7L Tebu  w ubiegłym roku na wiosnę bardzo długo trzymała rzepak. Czyżby działanie chlorku mepikwatu z Mepiku było słabsze niż z Caryxu? 

Opublikowano
16 minut temu, Zenonim napisał:

ja daje w tym roku 0.5l ambrossio i 0.5l porter. i to wystarczy zawsze jak zaczynam kombinować to gorsze plony.

Difonokonazol+tebukonazol wystarczy zeby rzepak skrocic? Tez planuje takie cos dac.

Opublikowano

od pewnej osoby co zjadła zęby na uprawie rzepaku słyszałem żeby w tym roku nie przesadzać ze skracaniem a nawet zrezygnować ze skracania. Stwierdził że wegetacja ledwo ruszyła więc trzeba pozwolić roślinom swobodnie rosnąć bo do kwitnienia coraz bliżej, a mocno skrócenie może negatywnie wpłynąć na rośliny. Pytanie jak rośliny mogą zareagować na mocną regulacje. W zeszłym roku zastosowałem caryx + bukat po 0,4l i efekt był extra. W tym roku myślałem dać po 0,5l. Choć nie wiem czy nie postawić na mocną ochronę i dać po 0,5 dafne i bukat.

Opublikowano (edytowane)

dla mnie w zupełności wystarczy rzepak mialem dobrze skrócony jesienią. jak robiłem tylko tebukonazolem na wiosne zawsze mialem plony lepsze jak zacząłem kombinowac z toprexem caryxem plony zawsze gorsze. przynajmniej u mnie tak jest.

Edytowane przez Zenonim
Opublikowano

gdzieś właśnie czytałem o negatywnym wpływie na plon jeśli chodzi o wiosenne skracanie. Ponoć lepiej wychodzi porządna ochrona fungicydowa. W jednym rok spróbowałem na wiosnę toprexem i drugą część pola tebu bodajże starpro. Rzepak lepiej plonował po tebu. Trzeba by było zrobic taką samą próbę w drugim roku. Być może jest tak jak kolega pisze, że im więcej się kombinuje to później wszystko odbija się na plonie.

Opublikowano

A czym podgonić rzepak aby zregenerował się po zimie? Te polskie aminokwasy będą dobrym rozwiązaniem?

Opublikowano
2 godziny temu, koniu napisał:

gdzieś właśnie czytałem o negatywnym wpływie na plon jeśli chodzi o wiosenne skracanie. Ponoć lepiej wychodzi porządna ochrona fungicydowa. W jednym rok spróbowałem na wiosnę toprexem i drugą część pola tebu bodajże starpro. Rzepak lepiej plonował po tebu. Trzeba by było zrobic taką samą próbę w drugim roku. Być może jest tak jak kolega pisze, że im więcej się kombinuje to później wszystko odbija się na plonie.

No jak rzepak wylegnie to plon na pewno będzie negatywny. :D jak dla mnie 2 zabiegi skracające to żadne kombinowanie tylko norma którą po prostu trzeba robić... z głową i patrzeć na stan rzepaku. Robiłem skracanie i w kombinacji caryx na jesien/toprex na wiosne i 2 zabiegi toprexem i z nigdy to zle nie wpływalo na rosliny.  podasz jakis link do tego tekstu o negatywnym wpływie na plon?

Opublikowano

Proponuję saletrę, Swoją drogą.. dałem pod korzeń 400kg polifoski 8 , na wiosnę 03.03 200 kg Saletrosanu i teraz 250kg saletry Pulan w sumie daje to 169kg czystego azotu. Pytanie czy rzucić jeszcze coś czy dorzucać mikro z opryskiem? 

Opublikowano

Właśnie te rzepaki w tym roku są trochę opóźnione przez tą zimę i mam w planie spróbować ten Asahi i nie wiem co dobrać na grzyba bo miałem w sumie dawać toprex 0.5 L tylko nie wiem czy będzie dobry.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 27.03.2018 o 22:12, Wojtek987 napisał:

O jeleniu słyszałem- ale niestety on się nie podpisał na każdej zjedzonej roślinie. Dlatego szukam materiałów o stratach po uszkodzonym (zjedzonym) stożku.

https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-890501e9-cf36-40e8-b090-7f8b5847f0a0/c/4.pdf&ved=2ahUKEwjFrZeljpHaAhVBVywKHS4ED1sQFjACegQICRAB&usg=AOvVaw2uIMlGEd-koOHtJiIji9Tt

U mnie w zeszłym roku sarny ostro poszalały, na 1ha znalazłem tylko 2 liście, a tak to tylko kikuty wystawały z ziemi. 1/3 obsady wypadła a połowa tego co zostało miała uszkodzone stożki. Do kwietnia było łyse pole bez oznak wegetacji, ale rzepak nadrobił uszkodzenia i opłaciło sie go zostawić. Jak chcesz to odezwij się na PW, mam troche zdjęć plantacji i przekrojów roślin to sobie porównasz.

Edytowane przez Elektryk
  • Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, SAUTER napisał:

A czym podgonić rzepak aby zregenerował się po zimie? Te polskie aminokwasy będą dobrym rozwiązaniem?

Jak przemarznięty to najepiej pogonić go pługiem a wszelkie wynalazki to nie pomogą tyle co umarłemu kadzidło

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Jak przemarznięty to najepiej pogonić go pługiem a wszelkie wynalazki to nie pomogą tyle co umarłemu kadzidło

On nie powiedział że mu wymarzł. Dlaczego od razu pługiem ?

Opublikowano

Napisał aby się zregenerował wywnioskowałem że jest uszkodzony  przez mróz nie twierdzę że jest do zaorania bo go nie widziałem ae bawi mnie jak ludzie nawożą gołe pola w nadziei na cud B|

Opublikowano

Wiem aż za dobrze jeśli przemrzięy to żadne wynalazki nic nie dadzą  lepiej przesiać zbożem bo ceny też bez rewelacji się zapowiadają

Opublikowano
4 godziny temu, Tudor11 napisał:

Właśnie te rzepaki w tym roku są trochę opóźnione przez tą zimę i mam w planie spróbować ten Asahi i nie wiem co dobrać na grzyba bo miałem w sumie dawać toprex 0.5 L tylko nie wiem czy będzie dobry.

u mnie toprex zawsze dobrze się sprawdzał od grzyba i ja planuję nim pryskać tylko trochę pewnie zmniejszę dawkę do 0,3-0,35l/ha. I tak jeszcze trochę czasu minie do pryskania, najpierw roślny muszą się trochę odbudować.

Opublikowano
15 minut temu, staszek131415 napisał:

Wiem aż za dobrze jeśli przemrzięy to żadne wynalazki nic nie dadzą  lepiej przesiać zbożem bo ceny też bez rewelacji się zapowiadają

ja pierd mamy proroka ! chłopie nie kompromituj sie

19 godzin temu, loquito napisał:

@koniu 0,5L Mepiku i "delikatne skrócenie", tu jest tyle substancji co w 0,7L Caryxu, a taka dawka Caryxu w połączączeniu z 0,7L Tebu  w ubiegłym roku na wiosnę bardzo długo trzymała rzepak. Czyżby działanie chlorku mepikwatu z Mepiku było słabsze niż z Caryxu? 

nigdy generyk nie bedzie działał jak oryginalny produkt, mowcie co chcecie ale czasem lepiej zaplacic wiecej i zaufac oryginałom w których nie jest oszczedzane na sejfnerach, rozpuszczalnikach, nośnikach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v