Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy od regionu na południu owszem ale na północy wegetacja co najmniej dwa tygodnie różnicy i nie wierz że przy dużych opadach nawóz będzie leżał iczekał na pobranie

Opublikowano

Stasiu zaczyna mądrzej pisać. 

Chociaż Polska jest mała to i tak są regiony o różnym tempie rozwoju. Szybkość działania nawozów azotowych zależy od ich formy i temperatury. Sypiąc mocznik to na pewno nie będzie działać szybko. Za to saletra już po 2 dniach da rezultaty. Dodajmy do tego 20cm śniegu i nawóz co był rozsiany to nie wiem gdzie będzie.

Gość marekfarmer
Opublikowano
8 minut temu, popo73 napisał:

Dzwoniliście do ubezpieczalni że wymarzło.Bo ja zamierzam w tym tygodniu.

Tak jak już 2 tygodnie temu zgłosiłem w PZU   jak najbardziej już trzeba zgłaszać  bo w tym roku  Samolotem foty  robią  cwaniaki

Opublikowano

I co byli już na oględzinach? Sąsiad miał rzepak ale taki słaby że po tych mrozach mało co go widać nie opryskany wątpię że mu uznają szkodę

Gość marekfarmer
Opublikowano

Nie  bo w tym roku  robią  foty  z samolotu  na przełomie Marca/kwietnia  :) 

Opublikowano

Żal czytać wypociny niektórych. Na h*j dostajecie tak sraczki. Weź jeden z drugim pilota albo browara w reke i czekaj do odwilży i bedzie widać czy wymarzł czy nie. Najwiecej jak tu ktoś napisał napewno dostaja sraczki Ci co maja po pare ha rzepaku i piszą durnoty z nudów.

• Like 3
Opublikowano

Wszyscy którzy piszą jak to topniejący śnieg wypłucze nawóz niech się zastanowią ile z tego śniegu będzie wody... Dla ułatwienia podpowiem, że metr sześcienny świeżego śniegu waży 100-200 kg...

Opublikowano

może by wypłukało i spłynęło gdyby wszyscy rolnicy mieli pola na górach. Tak to ładnie odpuści i wszystko pójdzie w kierunku korzeni. Co innego jakby jednego dnia gwałtownie było 20 na plusie, wtedy wszystko topi się w oczach i płynie.

Zluzujcie majty Panowie B|

• Like 4
Opublikowano
21 minut temu, knoro93 napisał:

Żal czytać wypociny niektórych. Na h*j dostajecie tak sraczki. Weź jeden z drugim pilota albo browara w reke i czekaj do odwilży i bedzie widać czy wymarzł czy nie. Najwiecej jak tu ktoś napisał napewno dostaja sraczki Ci co maja po pare ha rzepaku i piszą durnoty z nudów.

Jak Ci śnieg  przykrył rzepak to możesz pić browara 

mój też jest pod śniegiem

Opublikowano (edytowane)

dokładnie, u mnie wszystkie oziminy dostały azot i się nie przejmuje bo jest 30ha rzepaku, 35 pszenicy i 13 jęczmienia. W razie przesiewu to będzie zamknięty temat nawożenia pod rośliny jare. W planie jest posiać 30ha jęczmienia jarego browarnego, także nie chciał bym już zwiększać powierzchni tej rośliny, ale co ma być to będzie. Na spokojnie Panowie, niech się martwi ten co ma bank na karku, a u nas takich nie brakuje.

Edytowane przez koniu
Opublikowano

Nie chciałbym siać jęczmienia na polu gdzie przyszło 200 kg NB|

Opublikowano

u mnie część rzepaku wczoraj zasilona 400 kg saletrosanu na ha + dalmag mg fajnie się sieje jak jest -10, jutro kończę z rzepakiem i idę na pszenice i resztę, bo jak puści to 2 tyg do tyłu z robotą, oczywiście zero śniegu.

Opublikowano

1 cm śniegu = 1 mm wody,

Ci co twierdzą że jak się ruszy wegetacja to się zobaczy i najwyżej przesieje to mogą się obudzić z ręką w nocniku ,czym  przesieją,pszenicą ozimą chyba

Opublikowano

Kolega miwigos ma rację, na Kujawach rzepaki z dnia na dzień coraz gorsze, jeśli żyje się tylko z rolnictwa, to jest nieciekawie. W czwartek było już widać, co się dzieje z rzepakiem, sporo wyleciało, głównie na skrajach i tam, gdzie samosiewy wyszły i obsada była zbyt duża. Po tym ataku wiatru z mrozem z rzepaku na Kujawach nic nie zostanie. 

Opublikowano

Tutaj nikt nikogo nie przekona bo wszyscy wiedzą najlepiej. A samo to że mamy różne warunki pogodowe i terenowe nie do wszystkich docierają. 

Każdy by chciał żeby wszystko przezimowało bo nie po to w jesieni siejemy w ciężkich warunkach jak susza czy nadmierna wilgoć żeby na wiosnę siać 2 raz i ponosić tego koszty.

Opublikowano
28 minut temu, Wicherek napisał:

Dobry rok na jare jest wtedy gdy mozna je wcześnie zasiać , ten już jest zły 

nie przesadzaj, dopiero jest 18 marca. Siałem 15 i 18 kwietnia jary browarny i plon był przyzwoity. Ziemia nagrzana, temperatura ładna i 4-5 dni i jęczmień szpilkuje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v