Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na mazurach śniegu troszkę, ziemia dobrze zmarznięta, idealne warunki aby siać nawozy, ale na początku marca grubo poniżej-10 i śniegi, więc chyba trzeba poczekać, dodając to że nie wolno teraz siać żadnych nawozów.. osn w całym kraju już jest czy ma być i pupa.  ciekawostka: obornika czy gnojowicy nawet w deszcz nie wolno bo istnieje ryzyko zmycia :P  także jak ktoś nie ma życzliwych sąsiadów to ok 

Opublikowano
10 godzin temu, Fugeo napisał:

@TheBociek1996 masz rację, ale weź pod uwagę to że u wielu osób mimo, że nie ma wody na polach tylko gdzieniegdzie leży śnieg (np. u mnie), gdy przyjdzie odwilż to na polach i tak zrobi się papka, która skutecznie uniemożliwi wjechanie na pole albo wyjechanie z niego. Większość osób rusza wcześniej z I dawką głównie dlatego żeby nie ryć kolein po kolana. Druga sprawa jednak fajnie by było gdyby w momencie ruszenia wegetacji azot czekał już na roślinę. 

tak, ale podanie azotu ma sens wtedy gdy przyjdą ostatnie mrozy przed ruszeniem wegetacji. Ewentualnie wtedy, gdy mrozy występują powiedzmy raz na tydzień, tak że gleba jest zamarznięta, a nie jak w obecnej sytuacji gdzie mróz trzyma praktycznie cały czas noc i dzień i ma trzymać przynajmniej do końca lutego. Z początkiem marca ma być podobno jeszcze mroźniej, ale na to trzeba jeszcze poczekać. 

Opublikowano

Ale idąc takim tokiem rozumowania można czekać do kwietnia bo każdej marcowej nocy może być przymrozek/mróz. Wegetacja ruszy szybko, wystarczy kilka słonecznych dni z temperaturą powyżej zera. Dodatkiem do tego będą koleiny na polu. I warto wiedzieć, że azot w formie amonowej nie jest już tak łatwo wymywany.

Trafienie w okres kiedy przyjdą ostatnie mrozy jest bardzo trudne.

Opublikowano

Trudne trafienie to było w ubiegły roku i paru poprzednich, bo temperatutra +10 a nawet więcej w drugiej połowie lutego była normą o poniżej zera nawet nocami praktycznie nie schodziła, może były ze 2 noce z -1 do -5 przynajmniej u mnie. Polecam przejrzeć prognozę pogody na najbliższe 2 tyg i praktycznie w całej Polsce codziennie mrozy po -5 do -15 nocami mają być 

Opublikowano

Prognoza na dwa tygodnie jest tak wiarygodna jak to, że zostaną wyrównane dopłaty  :D 2-3 dni do przodu to max, reszta to wróżenie z fusów, pogoda jest za bardzo dynamiczna aby móc ją przewidzieć na tak długi okres.

• Like 1
Opublikowano

Też tak myślę obserwować pogodę i choć trochę się zastanowić nie robić nic na siłę. Idą mrozy i śnieg kaczki uciekają na zachód dziś obserwowałem to na niebie w kujawsko pomorskim.

Opublikowano
Dnia 18.02.2018 o 17:01, Siemanr1 napisał:

Gdzie taki tani siarczan magnezu?? siarczan amonu to tyle płaciłem,ale magnezu w tej samej cenie?

lubelskie agro-exped brzeziny

• Confused 1
Opublikowano

Ja pojadę tydzień przed puszczeniem przymrozkow w nocy a na razie widziałem kilka prognoz z temperaturami -5- -7 w nocy do 10 marca każdy rok jest inny nie ma się co stresować

Opublikowano

Tylko wegetacja rusza jak ziemia sie ogrzeje a nie ze temperatura powietrza bedzie 2-3 dni na plusie. W zeszłym roku wjechałem 2 tyg pozniej niż moi sąsiedzi, nowe pole nie znałem go, a efekt taki ze w plonie przebiłem towarzystwo. Mam dla wielu dobra rade-1 dawkę podawać juz jesienią i kolein nie bedzie, bo widzę kto pierwszy ten lepszy. Mój sąsiad juz poleciał w pszenicy saletra.

• Haha 1
Opublikowano

Z ruszeniem wegetacji to bym polemizował, w styczniu były nowe przyrosty natomiast umnie od miesiąca jest tak ziemia namarznięta że śnieg się utrzymuje chociaż było kilka dni na plusie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v