Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, rocco0987 napisał:

Ja startowo rzucam 360 saletry (122N),, w tym roku spróbuje rsm na połowie powierzchni wiec pierwszy strzał dam więcej myśle rozlać ok 135N

A potem jakie dawki i ile saletry stosujesz ?

Opublikowano

Ja dałem ponad 150 N i rzepak wyglądał na 4 tony ale pogoda nie pozwoliła przez co łuszczyny były mizerne.

W tym roku daje na 1 strzał Saletrosan tak zeby wyszlo ok 100N.

Opublikowano

W ubiegłym sezonie u nas przy 155N na wiosnę i 35N w jesieni plon średni 4,3t a maksymalny plon z jednej działki sięgnął 4,9t, był na niej monolit który w ani jednym miejscu się nie położył. 

Opublikowano
1 godzinę temu, AleksanderX napisał:

A jaki plon zakładasz no i co sądzisz o moczniku na II dawkę

zawsze zakładam największy, reszta zależy od pogody. U nas nigdy nie było że od siewy zakładaliśmy jakiś tam plon, sypie się nawozy, chroni to chce się wyciągnąć jak najwięcej. W zeszłym roku średni plon 3t, wcześniej zbierało się pod 5,4t. Czy mocznik na druga dawke? nie wiem, nigdy nie stosowaliśmy, choć zostało nam z zeszłego roku 12t i mozna by to było gdzieś wykorzystać, ale jak dam mocznik to zostanie mi saletra. Także mocznik zostanie na przyszły rok. Jak będzie sucho to będzie dużo strat jak dasz mocznik.

Opublikowano (edytowane)

Myślę iż saletra to miesiąc ,półtora i już jej nie ma .A jak sucho to chyba żadna forma azotu nie jest  konsumowana przez  roślinki a chyba forma amidowa jest sorbowana przez glebę ni i jak spadnie deszcz i w dodatku wysoka temperatura szybko przechodzi w formy przyswajalne co o tym sadzisz koniu

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano (edytowane)

Zgoda niemniej jednak w połowie marca w glebie nie brakuje wilgoci a temperatury nie przekraczają 10 stopni więc w perspektywie wykorzystanie azotu rozłoży się w czasie będzie bez większych strat co innego stosowanie mocznika pogłównie w czasie suszy i wysokich temperatur mija się z celem.Przypominam sobie ze dawno temu czytałem jakies opracowanie gdzie zalecano nawet stosowanie mocznika w  drugiej połowie lutego.Ale co osoba to inny punkt widzenia i ja to szanuję

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano

Mocznik na druga dawkę powinno dawać sie jeszcze przed pierwsza dawkę lub w tym samym czasie. Czytałem kiedyś wywiad z profesorem Grzebiszem w którym właśnie takie uzycie mocznika zalecał. Jeżeli dajemy w 2 dawkach i chcemy robic przerwę 2 tygodniowa to mocznik na 2 dawkę sie nie nadaje.

Opublikowano

Tylko jakie zróżnicowane warunki mamy w samej Polsce, a co dopiero za granicą. Czasami nawóz trzeba dobierać samą wiosną w zależności od stanu plantacji, więc kopiowanie zagranicznych schematów może się nie sprawdzić. Jak mamy poźną i chłodną wiosnę to trzeba podpędzić wegetację, a tu mocznik się nie sprawdzi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v