Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale tylko punktowo,  nie cała powierzchnię i należy do takiego podlewania Mocznik iem wybrać największe i zdrowe rośliny bo małe można poparzyc 

Edytowane przez 20CBR12
Opublikowano

Czy można rozsiać na rzepak jesienią wapno magnezowe w celu podania magnezu ok. 40kg MgO, czy lepiej luty/marzec?

Chodzi mi jedynie o magnez ponieważ było wapniwane przed siewiem. Nawozy typu siarczan magnezu/kizeryt wiosną raczej nie ponieważ jest juz kupiony saletrosan.

Opublikowano
3 godziny temu, margoo78 napisał:

Sprawdza się u was saletrosan, bo ja mam mieszane uczucia. Stosowałem go dwa razy i zawsze plon słabszy niż na polu gdzie na pierwszą dawkę poszedł sulfan (chodzi o proporcje form azotu)?

Wszystko zależy od stanu plantacji i co ważniejsze momentu rozsiania. Saletrosan powinno się odpowiednio wcześniej wysiać. Ale ogólnie to u mnie się sprawdzał.

Opublikowano (edytowane)

No to jak to jest z tym sulfanem cudo czy jak wszystko jeśli się wie co kiedy i jak stosować to prawie wszystko jest dobre? Pytam bo jeszcze yary nie miałem i na ten sezon już mam nawozy no ale zawsze można w kolejnych latach spróbować... 

Edytowane przez 20CBR12
Opublikowano

Ja napisałem jak u nas wypadły nawozy sulfan i extran, nie spełniły naszych oczekiwań , ponieważ za dużo leżały po rozsianiu - 2 tyg to za długo. Ale każdy stosuje wedle uznania.

Opublikowano (edytowane)

Jak popadalo to się dopiero rozpuscil pewnie. Saletrosan tez długo leży bez deszczu. Ale co z tego ze np. Saletra pulan czy anwil rozpuści się z rosa a zaksan leży jak i tak musi spaść te 10 litrów chociaż żeby wniknelo w profil glebowy. Co kto lubi, ja na rozpuszczalnosc sulfanu nie narzekam, pieknie się sieje, nie kurzy i śmierdzi jak polski konkurent ale max. 20 zł na tonie mogę dać więcej niż za saletrosan i to chyba taka zdrowa ocena według mnie.

P.s a jaki ten extran sialeś?  Can27 czy prilled 33,5? Bo to niby can ma leżeć do deszczu zeby nie parował itp. tak magicy mówią;) 

Edytowane przez koczas
Opublikowano
1 godzinę temu, koczas napisał:

Jak popadalo to się dopiero rozpuscil pewnie. Saletrosan tez długo leży bez deszczu. Ale co z tego ze np. Saletra pulan czy anwil rozpuści się z rosa a zaksan leży jak i tak musi spaść te 10 litrów chociaż żeby wniknelo w profil glebowy. Co kto lubi, ja na rozpuszczalnosc sulfanu nie narzekam, pieknie się sieje, nie kurzy i śmierdzi jak polski konkurent ale max. 20 zł na tonie mogę dać więcej niż za saletrosan i to chyba taka zdrowa ocena według mnie.

P.s a jaki ten extran sialeś?  Can27 czy prilled 33,5? Bo to niby can ma leżeć do deszczu zeby nie parował itp. tak magicy mówią;) 

Saletra sie rozpuścu z rosą i migruje w ziemi bo po zimie jest dużo wody w ziemi także deszcz jej do niczego nie potrzebny. Saletrosan rozsiejesz i lezy czeka na deszcz dużo wolniej sie rozpuszcza bez deszczu niż saletra dodatkowo ma wiecej formy amonowej niz saletra. Ogólnie to mi sie nie podoba ten nawóz ale ma siarke i to jego wielki plus.

Opublikowano

Ja ją stosuje ,robiłem próby na jednym polu i wysiewałem pół pola polifoske 21 ,a drugą połowe saletrosan ,nie widze różnicy w działaniu ,ani rozpuszczaniu  sie nawozów ,z tym że sieje wcześnie na przymrozkach ,ostatnie dwa lata pod koniec lutego,kupuje polifoske bo ma dodatkowo troche magnezu, i cenowo wychodzi troszke taniej ,po przeliczeniu ilości składników

Opublikowano

Saletrosan 26

forma amonowa 19 %

azotanowa  7 %

Sulfan 24

amonowa 12

azotanowa 12

nawoz jest otoczkowany dolomitem, wiec nie wiem dlaczegosulfan niby ma po 2 tygodniach rozpuszczac, jak bedzie sucho to jak sie ma to rozpuscic?>

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

Ja ją stosuje ,robiłem próby na jednym polu i wysiewałem pół pola polifoske 21 ,a drugą połowe saletrosan ,nie widze różnicy w działaniu ,ani rozpuszczaniu  sie nawozów ,z tym że sieje wcześnie na przymrozkach ,ostatnie dwa lata pod koniec lutego,kupuje polifoske bo ma dodatkowo troche magnezu, i cenowo wychodzi troszke taniej ,po przeliczeniu ilości składników

Dla mnie osobiście Polifoska 21 ma trochę gorszy stosunek N do S. Dając 400-450kg/ha Setrosanu 26 wprowadzamy wystarczającą ilość siarki na 4-5t nasion. Jak ma się wysoką zawartość  magnezu w glebie to wystarczy jeszcze sypnąć sam azot i nawożenie wiosenne mamy załatwione. Ewentualnie dorzucić z 100-150kg KK.

Opublikowano
Rozpuszczają się w podobnym czasie, wiadomo, że otoczka spowalnia rozpuszczanie, ale mi chodzi o to, że w sulfanie mamy więcej azotu azotanowego a więc szybko działającego, co daje większego kopa na starcie.
Opublikowano
2 minuty temu, margoo78 napisał:

Rozpuszczają się w podobnym czasie, wiadomo, że otoczka spowalnia rozpuszczanie, ale mi chodzi o to, że w sulfanie mamy więcej azotu azotanowego a więc szybko działającego, co daje większego kopa na starcie.

Żeby uzyskać takiego kopa wystarczy Saletrosan wysiać wcześniej, ewentualnie w wyższej dawce co w przypadku rzepaku jest wręcz wskazane. Z tego co pamiętam nawożenie wiosenne powinno się podzielić w stosunku 60-40 planowanej dawki. Sam się zastanawiam czy na pierwszą dawkę nie dać ze 140kgN.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v