Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dawaliscie juz 2 dawke N? mam checi jutro rozsypac saletre

Pytasz czy już? Nawożenie azotowe rzepaku powinno być już dawno zakończone.

Ja reszte RSMu rozlałem 22 marca.

Już ostro idzie w pęd , 25 kwietnia będzie żółto.

Opublikowano

Piotr

glina ,glinie nierówna,ja po orce niemam problemów ze wschodami,ale w jednym dniu orane i siane ,bardzo dobrym sprzętem

A coż to za bardzo dobry sprzęt po którym na   glinie wschodzi bo jak na razie po Mizuri jedynie gliny dobrze wzeszły

Opublikowano

Pytasz czy już? Nawożenie azotowe rzepaku powinno być już dawno zakończone.

Ja reszte RSMu rozlałem 22 marca.

Już ostro idzie w pęd , 25 kwietnia będzie żółto.

Zalezy jaki region u nas ba lubelszczyznie malo kto zakonczyl nawozenie azotowe.

Opublikowano

A coż to za bardzo dobry sprzęt po którym na   glinie wschodzi bo jak na razie po Mizuri jedynie gliny dobrze wzeszły

Anazonka z walem gumowym ,docisk redlic hydraliczny regulowany w czsie siewu na lekkich glebach mały na super glinach nawet na maksa i efekt jest,warunek orka i siew w jednym dniu

Opublikowano (edytowane)

Co Ty za bzdury opowiadasz , skoro w tym sezonie pierwszy raz rzepak zasiałeś.

Co do wschodów to po Rapidzie też nie ma najmniejszego problemu.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

Anazonka z walem gumowym ,docisk redlic hydraliczny regulowany w czsie siewu na lekkich glebach mały na super glinach nawet na maksa i efekt jest,warunek orka i siew w jednym dniu

"Glina, Glinie nie równa"- Zgadzam się ale w dużej mierze zależy  od wiedzy rolnika jak uprawia.

Mi też siał Piotr ale Ja jestem zadowolony może nie są idealne wschody ale i tak jest dużo lepiej niż zwykłym siewnikiem.

Ja miałem talerzowane (talerzówka wał gumowy) pole przed siewem aby wyrównać pole. Dużo ludzi siało w ścierń -moim zdaniem to jest błąd ze względu że mzuri ma słabe kopiowanie terenu. Z tym zwiększonym wysiewem na glinach- chyba już wersja Mzuri pro till Special to już ma ale nie jestem pewny do końca tego.

Czyli myśląc Twoim tokiem myślenia Vaderstad Spirit Drill byłbym idealnym siewnikiem do Ciebie.

Chyba wiem kim jesteś kolego i o jakim polu mówisz :)  

p.s Pan "Nowobogacki mieszczuch" w naszej okolicy tak zrobi.ł Orka i siew w jednym dniu (siewnik amazone cirrus)i co. Zrobił się istny beton i wschodu prawie zerowe na glinach.

Opublikowano

Orka i zaraz siew wirnikiem zgadza się.

Opublikowano

Jak sucho to guzik to da rzepak nie wzejdzie bezorkowo ma lepsze szanse bez porownania

Opublikowano

Nie ma zdjęcia więc jak mamy rozpoznać chwast ?

U nas nawożenie azotowe w rzepaku zakończone tydzień temu. Jesienią 80kg N wiosna 240kg, zobaczymy jak to dalej będzie.

Opublikowano

"Glina, Glinie nie równa"- Zgadzam się ale w dużej mierze zależy  od wiedzy rolnika jak uprawia.

Mi też siał Piotr ale Ja jestem zadowolony może nie są idealne wschody ale i tak jest dużo lepiej niż zwykłym siewnikiem.

Ja miałem talerzowane (talerzówka wał gumowy) pole przed siewem aby wyrównać pole. Dużo ludzi siało w ścierń -moim zdaniem to jest błąd ze względu że mzuri ma słabe kopiowanie terenu. Z tym zwiększonym wysiewem na glinach- chyba już wersja Mzuri pro till Special to już ma ale nie jestem pewny do końca tego.

Czyli myśląc Twoim tokiem myślenia Vaderstad Spirit Drill byłbym idealnym siewnikiem do Ciebie.

Chyba wiem kim jesteś kolego i o jakim polu mówisz :)  

p.s Pan "Nowobogacki mieszczuch" w naszej okolicy tak zrobi.ł Orka i siew w jednym dniu (siewnik amazone cirrus)i co. Zrobił się istny beton i wschodu prawie zerowe na glinach.

orka i zaraz siew najlepiej z wirnikową  i nie ma bata żeby nie wzeszło ale jak się 3 razy przewraca to się nie ma co dziwić że nie wschodzi. 

Opublikowano

Pierwsza dawka azotu poszła u mnie (na Lubelszczyźnie) 13-14 marca. Drugą zamierzam dać jutro lub we wtorek - za późno? może za wcześnie (niektórzy znajomi tak twierdzą)?

Fajnie jakby ktoś z Lubelskiego podzielił się swoja opinią. Poza tym wogule jaką zasadą się kierowa przy terminie 2 dawki (są jakieś zasady)?

Opublikowano

U mnie pierwsza dawka slatra byłą około 10 marca jzu nie pamietam dokąłdnie a druga dawka RSM 26 29 marca i widze ze trafiłem dobrze bo w ciagu tych 5 dni od drugiej dawki rzepak bardzo mocno zaczałrosnac i ped głowny wydłuzyłsie o jakies 5-7cm wiec teraz potrzebuje jedzenia i bedzie juz go miał.

Opublikowano (edytowane)

2 dawka do 4 tygodni przed kwitnięciem, niektórzy twierdzą że do 2 tygodni przed

Edytowane przez STIG0013
Opublikowano

śmiać mi się chce jak czytam pytania... można skracać, czym robiłeś, i czy robiłeś chowacza.. każde pole nie równe ja mam u siebie 30 hektarów rzepaku w odległości od siebie 10km i na jednym polu złapał się 11sztuk na drugim 0 także co mówić o różnych stronach kraju:) co do grzyba zrobić na dużym kawałku trzy różne zabiegi Toprex, caryx i tilmor plus caryx i ocenić co do dawki azotu to samo, ja musiałem tak robić bo za cholerę starsi rolnicy nie powiedzieli pozdro

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v