Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój rzepak ma dopiero jedną pare liści, niestety na polach gdzie była pszenica jara i nie została zrobiona uprawka pożniwna jest masa samosiewów, czy można już je atakować gramicydem ?  Obawiam się żeby one nie zdusiły rzepaku...

Np.  (wg rejestracji):     Agil S 100 EC  - pierwsza para liści /  Targa 05  od całkowitych liścieni  itd 05EC   

Opublikowano

Panowie mam pytanie co robię nie tak -chodzi mi o wschody rzepaku tzn sieje rzepak na 2-3cm w tym roku bo u mnie kuriozalnie sucho było no i oczywiście wielkie problemy ze wschodami, tydzień po siewie padało trochę jakoś może 10l na metr ale weszło tylko 10% i jak zawsze wszystkie popszeczniaki- rzepak zawsze idzie po orce która była zrobiona w tym roku w 100% działek 3tyg wcześniej, no i wszystko było by ok bo susza brak opadów i dlatego nie wschodzi ale...teraz 3 tyg po siewie i bez deszczu a rzepak zaczyna wesoło wschodzić na wierzchu do wczoraj w zależności od działki 80-90% roślin w fazie liscieni- co może być piwodem że mam tak ciężkie i długie wschody może to wina navigatora? Bo ja już nie mam pomysłu?

Opublikowano

Na wschody oprócz wilgoci ma wpływ wiele innych czynników: rodzaj gleby, jakość siewu siewnika, głębokość siewu, ph.

Co do skracania to trzeba pochodzić po polu i podjąć decyzję, tylko czy warto czekać na słabsze rośliny, które i tak mają mniejsze szanse na przetrwanie zimy w porównaniu do tych większych. Wszystko zależy od ich liczby i stopnia rozłożenia ich na polu.

Pamiętajcie, że skracanie to jedno a ochrona fungicydowa to drugi równie ważny element. U mnie zaczynają pojawiać się objawy suchej zgnilizny i dziś planuje zabieg.

Opublikowano

U mnie podobnie. Gleba 5 klasa. Po lewej po orce wschody super, po prawej uprawa bezorkowa agregatem talerzowym i wschody na poziomie kilku procent. Rzepak leży w piachu i czeka na wilgoć. Siew siewnikiem punktowym. Na cięższych gliniastych glebach gdzie ziemia jest gruzełkowata to samo, wschody bardzo kiepskie.

post-13082-0-42175500-1473861546_thumb.jpg

Opublikowano

Panowie mam pytanie co robię nie tak -chodzi mi o wschody rzepaku tzn sieje rzepak na 2-3cm w tym roku bo u mnie kuriozalnie sucho było no i oczywiście wielkie problemy ze wschodami, tydzień po siewie padało trochę jakoś może 10l na metr ale weszło tylko 10% i jak zawsze wszystkie popszeczniaki- rzepak zawsze idzie po orce która była zrobiona w tym roku w 100% działek 3tyg wcześniej, no i wszystko było by ok bo susza brak opadów i dlatego nie wschodzi ale...teraz 3 tyg po siewie i bez deszczu a rzepak zaczyna wesoło wschodzić na wierzchu do wczoraj w zależności od działki 80-90% roślin w fazie liscieni- co może być piwodem że mam tak ciężkie i długie wschody może to wina navigatora? Bo ja już nie mam pomysłu?

Jeśli masz taka suszę to nie powinienieś czekać 3 tyg po orce na siew (zrobiłem w tamtym roku tak samo i nic dobrego nie wyszło z tego)

jedynie orka i zaraz za pługiem siew, ewentualnie orka w nocy wszystko aby nie tracić wilgoci. W sumie to i za głęboko zasiałeś bo 1-2cm max.

Co do samosiewów jak ściernisko nie zrywane, bądź nieprawidłowo to się robi to i po 10 latach będą wyskakiwać.  

Opublikowano

Orka i zaraz siew na 3 cm i wszystko ładnie wschodzi ,nawet na największych glinach,1 cm to wiatr i słońce wysuszy i  wzajdzie tylko na lżejszej ziemi

Opublikowano

Na wschody oprócz wilgoci ma wpływ wiele innych czynników: rodzaj gleby, jakość siewu siewnika, głębokość siewu, ph.

Co do skracania to trzeba pochodzić po polu i podjąć decyzję, tylko czy warto czekać na słabsze rośliny, które i tak mają mniejsze szanse na przetrwanie zimy w porównaniu do tych większych. Wszystko zależy od ich liczby i stopnia rozłożenia ich na polu.

Pamiętajcie, że skracanie to jedno a ochrona fungicydowa to drugi równie ważny element. U mnie zaczynają pojawiać się objawy suchej zgnilizny i dziś planuje zabieg.

Kula07

Masz jakieś fotki tej zgnilizny? Podrzuć jak to u Ciebie wyglada .

Opublikowano

Witam, czy to możliwe aby rzepak miał włoski jak rzodkiew swirzepa? Zacznę od początku, zasiałem rzepakiem Monolit który został mi z ubiegłego roku i z początku wyglądał zwyczajnie ale teraz gdy jest coraz większy pojawiły sie na liściach włoski czyli jest szorstki i zwyczajnie inny również kolorem bo jest teraz jaśniejszy.Proszę o opinie , jutro może uda mi się zamieścić foto.

Opublikowano

Witam, czy to możliwe aby rzepak miał włoski jak rzodkiew swirzepa? Zacznę od początku, zasiałem rzepakiem Monolit który został mi z ubiegłego roku i z początku wyglądał zwyczajnie ale teraz gdy jest coraz większy pojawiły sie na liściach włoski czyli jest szorstki i zwyczajnie inny również kolorem bo jest teraz jaśniejszy.Proszę o opinie , jutro może uda mi się zamieścić foto.

To jest dziki rzepak , dużo tego jest? kiedy na tym polu był ostatni raz rzepak?

Opublikowano

TEZMAM TEN SAM PRZYPADEK TYLKO U MNIE  TO EWIDENTNIE  RZODKIEW ŚWIRZEPA, JEST  TEGO MNOGO I ZAGŁUSZA  WŁAŚCIWY RZEPAK KTÓRY  SIE  ODRÓŻNIA KOLOREM I WYGLĄDEM. JESTEM PO ZABIEGU CHWASTOBÓJCZYM CZEKAM NA  REZULTAT

Opublikowano

można tylko po co ten mocznik? Dawka tyle co kot napłakał, a azot pewnie i tak jest w kristalonie

Co do samego mieszania nie powinno sie nic dziać ale zrobiłbym najpierw próbę w wiaderku, z borem różnie bywa...

Opublikowano

bor jak zapewnie kolega wie dajemy na samym koncu i na wlaczonym mieszadle inaczj zrobi sie kasza.A co do mocznika to tak wiesz nie chce go tak za bardzo pobudzac.

panowie a jak u was z pogoda?jestem z okolic rypina i dopiero teraz pada rowny miesiac nie bylo deszczu susza jak diabli w polu wszystko stoi .

Opublikowano

Samosiewy zbóż, dziki rzepak i rzodkiew świrzepa schnie. w końcu widac posiany rzepak który  sie bierze. czas na  odżywki i inną pielegnacje. no i czekac na  deszcz którego nie  było we  wrześniu. na  polu jeden wielki kurz siejąc oziminy

Opublikowano

Samosiewy zbóż, dziki rzepak i rzodkiew świrzepa schnie. w końcu widac posiany rzepak który  sie bierze. czas na  odżywki i inną pielegnacje. no i czekac na  deszcz którego nie  było we  wrześniu. na  polu jeden wielki kurz siejąc oziminy

czym opryskałeś ten dziki rzepak że Ci schnie Ja robiłem salsa i brak efektu

Opublikowano

Przed tygodniem skracałem rzepak i zastosowałem Tebu ale po zabiegu liście rzepaku nabrały jaśniejszego koloru , czyżby tak działał ten środek czy też może to być inna przyczyna .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v