Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. czy stosował ktoś z was preparat ROOTER na jesień ?? i co myślicie o tym preparacie ?? zastanawiam sie czy nie zasilić rzepaku i zboża tym nawozem odżywką ponieważ mam bardzo słabo rozkrzewione zboża a 150 kg saletry już poszło w wielkopolsce idzie siać bez problemu nawozy.

Jak dla mnie bio stymulatory to jest pic na wodę, lepiej te pieniądze zainwestować w nawożenie lub ochronę. Co do dokrzewiania zbóż (chyba mówimy o pszenicy) to kolega loskot o tym pisał dość mądrze. Jak chcesz dokrzewić to moim zdaniem dawka 150 saletry jest zbyt niska 250 była  by bardziej odpowiednia. 

Opublikowano

z saletrą  bardziej chodzi o termin niż dużą ilość

pomyśl nad ccc  jezlei rzeczywiście ta pszenica wymaga dokrzewienia

ja powiem że stosuję czasami jako dodatek fertiactyl starter

Opublikowano

Koledzy jakie macie doświadczenia co do skuteczności substancji zawartych w fungicydach stosowanych na płatka w rzepaku.Pytam bo to mój pierwszy rzepak i brak jeszcze doświadczenia

Środki oparte na strobilurynie na początku kwitnienia, później dla mnie bez sensu. 

Opublikowano

Dzięki losktos pictor ogólnie polecany więc pewnie dobry mam jeszcze zaftre wolną a doczytałem że lepiej ją zmieszać z tebu 0.7 tylko myślę że wtedy zawtry raczej 0.5 a nie jak pisali 0.4.
A co myślicie o Matador w dawce 1.75 czy to tylko kryptoreklama osadowski

Opublikowano

Matador ,yamato, moderator  bardziej traktowalbym jako dodatek do czegoś np 1 l matador +acanto 0.6 l

stosowanie solo tiofanatu i tetrakonazolu okrojone a cenowo wcale super nie jest

Środki oparte na strobilurynie na początku kwitnienia, później dla mnie bez sensu. 

Tomek początek kwitnienia to trochę przesada ,ale napewno przed opadaniem płatków

Opublikowano

A co by tu dać na pąk , lub początek kwitnienia , zamiast na płatka .

Problem mam w niektórych latach z lancami , a jakoś nie uśmiecha mi się przerabiac opryskiwacza .

Istnieje taka  sprawdzona przez kogoś opcja , oczywiście tania i nie wykluczjąca dobrej  ;)

Opublikowano

@thug W tym roku początek kwitnienia, bardzo ładnie poszło, rzepak stał w ścieżkach, dochodził bez desykacji 8%.

Wcześniej zabiegi na ten tzw opadający płatek były robione i raczej do tego nie wrócimy, chyba że coś trzymającego krócej. 

Pictor 0.5 

Opublikowano

tania i dobra heh

napewno coś opartego na strobilurynie plus do tego triazol

albo sdhi plus triazol np propulse

ale nigdy aż tak wcześnie nie robiłem

a pytanie jak chciałbyś zwlaczyć podobnika i pryszczarka ?

@thug W tym roku początek kwitnienia, bardzo ładnie poszło, rzepak stał w ścieżkach, dochodził bez desykacji 8%.

Wcześniej zabiegi na ten tzw opadający płatek były robione i raczej do tego nie wrócimy, chyba że coś trzymającego krócej. 

Pictor 0.5 

mieszałeś od razu insektycydy ? czy jechałeś jeszcze raz?

Opublikowano

Ja to zauważyłem ze liczba szkodników , maleje wraz ze zwiększonym areałem rzepaku po sąsiedzku .

Nie daj Bóg być samemu , czego właśnie przykładem jest jary , który najczęściej sam opiera się robactwu

Opublikowano

dla mnie regulacja zawsze była drugorzędną sprawą. Najważniejsza jest ochrona fungicydowa. Dużo roslin wypadło tak wiec ograniczenie niech tylko 5 % strat będzie miało znaczenie. A co do samej regulacji, na pewno sie przyda. Dużo jest plantacji nierównych, ograniczenie dominacji pędu głównego i pobudzenie pędów bocznych na pewno będzie miało pozytywne skutki. Z tym że raczej wybierałbym środki mniej agresywnie działajace, ze wzgledu na różnice w rozwoju poszczególnych roślin.

Na jesień dałem Toprex i się sprawdził. Co teraz byś poradził na regulację? Dokupić Toprexu (trochę zostało bo daliśmy trochę mniej) czy dać coś innego?

Opublikowano

może być toprex. Osobiście na wiosne zawsze dawałem toprex. Tylko nie opóźniaj zabiegu, im później tym efekt regulacyjny słabszy

losktos ile tego acanto i ile tebu

oba środki po 0,5-0,7, wedle uznania

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v