Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dolnosląskie okolice Świdnicy duże gospodarstwo siało siało N cały dzień. Jestem zapięty jutro rano z mrozem startuje 300kg saletry. Mója próba z mocznikiem 100kg który zastosowanym w grudniu jest na+.Graniczę z sąsiadem mój rzepak jest cały zielony a jego ma przebarwienia.

Opublikowano

ja rozsiałem, wczoraj sól(100kg) i kizeryt(150kg) dziś saletra w ilości 175kg, już drugi rok dzielę 1 dawkę azotu na dwie części, Drugą część 1 dawki za około tydzień półtora, myślę że danie 300kg w jednej dawce i to przy tej pogodzie to strata azotu, ale to tylko moje przemyślenia

Opublikowano (edytowane)

Mysle ze nie  ma co czekac z nawozem jak jest  mozliwosc to siac azot. ja  20 lutego pierwszą dawke podzieliłem i poszło 160 kg saletry reszta już po 1 marca (kolejne 160).

a która siarka  zadziała szybciej w  polifosce 21 czy saletrosanie ?zachodnopomorskie.

patrząc na  pogode  to na  połuniu zapowiadają lepszą z rańca  delikatny  mróz  a  póżniej do 10+. a  u nasz  sie kisi wszystko całą dobę

Edytowane przez slay6
Opublikowano

Nie czekajcie, tak jak kolega Pietras wspomniał rzepak się regeneruje już, budzi i będzie rósł, więc trzeba wjeżdżać. U nas dziś popuścił mróz bez opadów (płytkie, ale góra mokra) w nocy ma być przymrozek, 4 pobudka i jazda żeby do 7 być gotowym. Maszyny pozapinane, 5 jazda w pole :)

Opublikowano

Mam pytanie jak dam kizeryt albo siarczan to kiedy mogę sypać saletrosan na rzepak a druga dawka saletry to po dwóch tygodniach czy później ? A pod pszenicę  dajecie kizeryt czy wystarczy saletrosan a może lepsza będzie polifoska 21? Dopiero się uczę jak co robić  na własną ręke .

Opublikowano

15 lutego poszła pierwsza dawka 280 kg saletrosanu teraz w wtorek środe planuje siać drugą dawkę już saletrę 250 kg na rzepak i po 150 na zboża i za 2-3 tygodnie kolejne 250kg saletry na rzepak starczy to ?? rzepak jest ładny i mam średnio 20-30 roślin na m2

Opublikowano

panowie to jest jeszcze luty teoretycznie wegetacja może ruszyła ale jak nocą jest -5 to niewiem jaki sens jest już sypać N też miałem juz siać ale jednak kalendarz odstrasza a jak tak czytam to mi sie wydaje ze w marcu QQ będzie można siać 

Opublikowano

co z tego że w nocy są przymrozki? cały marzec jeszcze mogą sie zdarzac przymrozki nocami, A skoro wegetacja ewidentnie ruszyła to ani rzepak ani zboża nie mogą czekac na N bo bedzie redukcja rozkrzewien itp.

Opublikowano

ja na jesieni stosowałem Oscar + Navigator + jednoliścienne i widzę że teraz część dwuliściennych żyje to trzeba robić poprawkę czy rzepak te badyla zabije ?

wydaje mi się że to tobołki i rumian gdzie nie gdzie 

Opublikowano

Rumian , to jeden z najgrozniejszch chwastow w rzepaku , dlatego powinienes go zlikwidować.

W tym wypadku Lontrel , lub jego generyk nie powinien miec najmniejszych problemów z jego skasowaniem.

Opublikowano

Panowie II dawka N na rzepak nie dwa tygodnie po pierwszej ale na 3 tygodnie przed kwitnieniem .Pierwsza owszem szybko w tym roku ale nie znaczy że II dawka N będzie szła u niektórych 1marca.

Opublikowano

Druga NAJPOZNIEJ na 3 tyg. przed rozpoczeciem kwitnienia.. Nie oznacza to, ze nie mozna jej podac 4 tyg. przed kwitnieniem. Jakby nie patrzeć, to koniec marca - początek kwietnia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v