Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

widzę ze cały czas temat ten mocznik każdy stosuje co uważa i tyle ja myślę o nawożeniu w tym sezonie 230 240N co tym myślicie chce to dać w trzech dawkach

Po cholere tyle tego azotu walić? To ile potasu dajesz skoro tyle azotu też 240 K w czystym składniku bo stosunek stosowania tych pierwiastków jest zbliżony do siebie. Jeśli nie to co Ci sam azot da? Troche ekonomiki i myslenia. Nie jeden już pisał że robił testy i zwiększenie ilości azotu powyżej 200 N nie ma zbytniego sensu jeśli gleba jest w kulturze. Według mnie Wiosną na rzepak 180 N to jest max. Jak sie celuje w super plon to azotu na jesien trzeba troche sypnac bo akurat w rzepaku juz takich niedoborów nie uzupełnisz bo juz jesienia rzepak buduje rozete i system korzeniowy.

Opublikowano

50-60kg na tonę ziarna uwzględniają obornik to co z powietrza itp. Czyli 200kg/n starczy w zupełności i nie zapominać o fosworze potasie czy siarce której rzepak potrzebuje 50kg w proporcji N:S 5:1

Opublikowano

2 bo siarka pierwsza powinna iść i póżniej problem z rozpuszczalnością ,może być już sucho 

Opublikowano

które naważenie rzepaku byłoby lepsze :

1) 1 dawka rsm 26N+3S 300 l,  2 dawka saletrosan 26  300 kg 

2) 1 dawka saletrosan 300 kg,  2 dawka 300 Kg Saletry 34N

2 opcja. Saletrosanu mozesz nawet trochę zwiększyć

Opublikowano

Lubuskie - pierwszy ciągnik z nawozem w tym roku. Jechałem dzisiaj i przy drodze siali siarczan amonu na rzepaku. Jak dla mnie za wcześnie, zbyt głęboko zamarznięta gleba. Sam czekam jeszcze z potasem.

Opublikowano

Lubuskie - pierwszy ciągnik z nawozem w tym roku. Jechałem dzisiaj i przy drodze siali siarczan amonu na rzepaku. Jak dla mnie za wcześnie, zbyt głęboko zamarznięta gleba. Sam czekam jeszcze z potasem.

Może ci się z drogowcami pomyliło i to nie był siarczan amonu tylko sól drogowa :D

Opublikowano

a u  mnie był kiedys przedstawiciel z jednej firmy i pytałem jakie nawozenie proponuje a on mi na to ze pierwsza dawka saletrosan ok 500kg i druga dawka saletra ok 250kg na zapytanie dlaczego tak duzo saletrosanu odpowiedział że rzepak potrzebuje aż 80kg siarki i oczywiście jeszcze zaproponował swój nawóz prosan bo jest lepszy.

Opublikowano

Również się przyłączam wielki szacunek za waszą  wiedzę z jaką łatwością poruszacie się w tych wszystkich substancjach, środkach ,nawozach i tak dalej .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v