Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podany przez Ciebie portal pogodowy najczęściej nie potrafi przewidzieć pogody na kilka dni, a cóż  dopiero na cały miesiąc :)

Opublikowano

Ja się wstrzymuje z drugą dawką do świąt i zaraz po nich jadę z saletrą od tego czasu rzepak będzie kwitł około po 3-4 tygodniach tz. wszystko książkowo.

Opublikowano (edytowane)

To według ciebie dopiero po 3 maja będzie kwitł,ja zakończyłem nawożenie 3 tyg temu

S 17 to która pogoda ci się sprawdza

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Byłem dziś w rzepaku to po piątkowym i sobotnim deszczu jest ziemia a niebo, ale troche dziwnie jest bo jeszcze puszcza nowe liście i odbudowuje rozete.

Opublikowano

U mnie 2ga dawka na 28 ha poszla w piatek,zostalo do rozsiania 7ha,szkoda ze nie odwrotnie bo od piatku
prawie nonstop leje i ma lac i do tego ma byc zimno. W moich stronach wygrali ci co zdruga dawka poleca pod koniec tego tygodnia o ile dadza rade wjechac w pole

Opublikowano

U mnie 2ga dawka na 28 ha poszla w piatek,zostalo do rozsiania 7ha,szkoda ze nie odwrotnie bo od piatku

prawie nonstop leje i ma lac i do tego ma byc zimno. W moich stronach wygrali ci co zdruga dawka poleca pod koniec tego tygodnia o ile dadza rade wjechac w pole

:D No to stary pojechałeś, bez komentarza nawet, raczej żałuj, że wszystkiego nie zdążyłeś obsiać.

Opublikowano

Ja też już wysiałem drugą dawkę i rzepak się mocno zazielenił puszcza nowe liście od środka w sumie rośnie jak na jesieni przy ładnej pogodzie, nawet po 12 liści ma gdzie lepsza ziemia, ale nie wiem może tak powinno być przy takiej pogodzie i dużej zasobności azotu, tylko jak urośnie taki duży to może jeszcze trzeba będzie dosypać azotu...
Tzn. jak urośnie taka duża rozeta.

Opublikowano

Nie będe żałował jak śię ociepli i przestanie padaś póki co spadło przez 3 dni 25mm , jesli dalej tak będzie lało będe napewno lżejszy o forme azotanową z saletry.10tego poszła pierwsza dawka 300kg saletry ,rzepak dalej w fazie rozety, nawet nie widać nigdzie aby zbierał się do wybijania w pęd.

Opublikowano

Mikipost, z tego co powszechnie wiadomo, roślina nie je nawozu łyżeczką, tylko potrzebuje do tego procesu wody, która najpierw ten nawóz rozpuści:) Jeśli pada, to żaden kilogram saletry nie ulega 'wyparowaniu', bo nawóz momentalnie jako roztwór wsiąka w glebę. I chyba o to chodzi, prawda???

Opublikowano

Na forum zrobiła się moda żeby trąbić na prawo i lewo jak to de facto pierwszy porządny deszcz tego roku miałby wypłukać cały azot posiany na wiosnę... Boshe jaki ten rolnik jest niezdecydowany... Brak deszczu- susza dziesięciolecia... Pada - wymowa cały azot... Chyba trzeba zacząć dzielić dawki wiosenne na min 8szt i kupić dodatkowy ciągnik coby mógł być cały czas przy rozsiewaczu... W sumie to na tak precyzyjnym aplikowaniu azotu będę miał spore oszczędności więc ciągnik będzie jak znalazł :-)

Opublikowano

Nie będe żałował jak śię ociepli i przestanie padaś póki co spadło przez 3 dni 25mm , jesli dalej tak będzie lało będe napewno lżejszy o forme azotanową z saletry.10tego poszła pierwsza dawka 300kg saletry ,rzepak dalej w fazie rozety, nawet nie widać nigdzie aby zbierał się do wybijania w pęd.

Albo nadal jest głodny, albo mieszkasz przy wschodniej granicy, bo u mnie po 2 dawkach azotu - 200 N rośnie w oczach w ostatnich dniach.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v