Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pierwsza dawka 230 kg/ha  saletrosanu rozsiana na rzepak 9 marca.Jak widzę roślinki trochę już się zregenerowały po zimie. Na drugą dawkę zamierzam dać saletrę ok. 200 kg .Jak uważacie jaki termin byłby optymalny dla rozsiania tego nawozu?

Opublikowano

Ja dałem 300kg saletrosnu 2 marca, a teraz nie wiem czy jechać już z drugą dawką saletry ? Czy poczekać aż rzepak będzie wybijał w pęd, ale to będzie pewnie gdzieś za dwa tygodnie bo rzepaki siedzą w miejscu.

Opublikowano

U mnie okolice łukowa w nocy tez -8 !!!!!! W opryskiwaczu woda zamarazła w koncówkach stał na stodole. Cie kawe czy to sie nie odbije na zbożach i rzepaku bo to juz nie były przelewki tylko konkretny mróz.

Opublikowano (edytowane)

nic się nie stało? bo mnie woda w opryskiwaczu kosztowała dzisiaj 460zł (rozwaliło pompę) :( - a opryskiwacz z wodą stał w garażu, nie zdążyłem popryskać doglebowo grochu w sobotę, miałem to zrobić dzisiaj, ale popryskam jutro

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

nic się nie stało? bo mnie woda w opryskiwaczu kosztowała dzisiaj 460zł (rozwaliło pompę) :( - a opryskiwacz z wodą stał w garażu, nie zdążyłem popryskać doglebowo grochu w sobotę, miałem to zrobić dzisiaj, ale popryskam jutro

Mnie 2 lata temu pierwszy mróz jesienią kosztował 2600. Pękły 4 z  głowic w pompie Hardiego. Cena jednej 650 zł....

Opublikowano (edytowane)

cos sie stanie jak rzuce saletrosan na mokry rzepak...? 

a co się ma stać?? chybaże bardzo mokry to bym się wstrzymał aż trochę podeschnie ale moim zdaniem nie powinno się nic stać jak jest trochę kropli na liściach..

ja swój przyjarałem - nie wiedząc czemu, rsmem, i jakoś się tym nie przejmuję bo juz tego prawie nie widać... 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

no ja niestety nie zdążyłem wszędzie wysiać II dawki, a od dwóch dni pada deszcze i z tego co patrzę to ma padać przez następny tydzień... Może się gdzieś jednak okienko trafi i jakoś dokończę te parę ha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v